Hava Durumu

Şeker Bayramı için şekersiz ikramlıklar

Yazının Giriş Tarihi: 27.04.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.04.2022 04:06

Bayramın en güzel yanı birçok kişinin ailesini ziyarete etmesi, buluşmalar ve bayram sofralarında en güzel yiyecekleri tüketmesidir. Geleneksel yemeklerin yanı sıra tüketilen şerbetli tatlılar ve yemek bitiminde tıka basa doyma hissiyatı sonucunda mide-bağırsak şikâyetleri oluşabilir. O nedenle yeme disiplininizi olabildiğince korursanız, bayram sonrası rahat edersiniz.

Ramazanda oruç sürecinde uzun süreli açlık nedeniyle, sindirim sistemi belli bir kapasitede çalışır. 2 tam öğünden 3 öğüne geçme gibi durumda sindirim sistemi şişkinlik, hazım gibi sorunlarla karşılaşır. Bu nedenle Ramazan bayramını toparlanma ve alıştırma dönemi olarak geçirmekte fayda var. Yoksa bayramda 2 -3 günde kilo alınmaz diye düşünenler, yemek çeşitlerinin, şeker ve şekerli besin tüketiminin, porsiyon miktarlarının artması nedeni ile, bu 2-3 gün sonunda, tartıda sürpriz ile ve farklı sindirim şikayetleri ile karşılaşırlar.

Genel olarak bayramlarda, yılın hiçbir döneminde olmadığı kadar çok miktarda çikolata ve tatlı tüketimi olmaktadır.  O nedenle, tatlıları takip eden öğünlerin hafif ve sağlıklı yemeklerden oluşması önem kazanıyor. Bayram sofralarında sebze tüketimini arttırmanın yanı sıra şekersiz tatlılar ve şekersiz içeceklerle hem sağlığınızı hem de gelenlerin farkındalığını yükseltebilirsiniz.

Düşük karbonhidratlı, sağlıklı, lezzetli ikramlık tarifleri:

TAHİNLİ ÇİKOLATA

Hazırlık Süresi 15 dakika

Malzemeler (9 adet için)

5 çorba kaşığı (35 g) tahin 3 çorba kaşığı (60 g) doğal bal 2 çorba kaşığı (16 g) kakao 2 çorba kaşığı (10 g) toz fındık

Yapılışı: Geniş bir kapta tahin, bal, kakao ile toz fındığı çırparak karıştırın. Çikolata/ dondurma kalıplarına döküp 10-15 dakika dondurucuda bekletin. Oda ısısında kolayca eriyeceği için buzlukta saklayın ve direkt buzluktan servis edin.

KOKO ÇİKOLATA

Hazırlık Süresi 15 dakika                                        

Malzemeler (12 adet için)

3/4 su bardağı (60 g) toz rende Hindistan cevizi 1 çimdik kaya tuzu 2-3 damla vanilya özütü (isteğe bağlı) 3 çorba kaşığı (15 g) eritilmiş tereyağı veya Hindistan cevizi yağı 2 tatlı kaşığı (40 g) doğal bal 2 çorba kaşığı (24 g) kakao

Yapılışı: Tüm malzemeleri geniş bir kaba koyun. Tahta bir kaşık veya spatula yardımı ile iyice karıştırın.

Çikolata kalıplarına paylaştırıp iyice bastırın. En az 2 saat buzdolabında veya yarım saat buzlukta bekletin. Buzdolabında saklayarak tüketebilirsiniz.

KAYISILI BUZLU ÇAY

Malzemeler

       •      1,5 litre kaynar su

       •      1 limon (tamamı rendelenmiş)

       •      3 çorba kaşığı siyah çay

       •      100 gr gün kurusu kayısı (10 adet)

       •      Taze nane yaprakları

       •      Bal (isteğe bağlı)

Yapılışı: Limonun tamamını derin ve geniş bir kaba rendeleyin, çayı ve kaynar suyu ekleyip üzerini örtün. Yaklaşık 15 dk. dinlendirin. Gün kurusu kayısıları yıkayın ve sıcak içme suyu içinde yumuşayıncaya dek bekletin, mutfak robotunuzda püre haline getirin. Limonlu çayı süzün, içine kayısılarınızı ekleyip el blenderi yardımı ile karışımı pürüzsüz bir kıvama getirin. Süzgeçten geçirin. İçeceğinizi tadın, daha tatlı olmasını isterseniz bu aşamada bal ekleyin. Buzdolabında soğutun, nane yaprakları ve bol buz ile servis edin. Afiyet olsun. Çay tadının daha yoğun olmasını isterseniz kayısı miktarını azaltıp çay miktarını artırabilirsiniz.

ÇİLEKLİ IHLAMUR LİMONATASI

Malzemeler

–             1 lt kaynar su

–             2 avuç ıhlamur

–             1 limon (rendelenmiş)

–             5-6 adet orta boy çilek

–             Bal (isteğe bağlı)

–             Taze nane

Yapılışı: Ihlamuru 1 litre kaynar suda limon rendesini de ekleyip demleyin. Ilındığında iyice süzün ve çilekleri ekleyip blenderden geçirin. Buzdolabında soğutun. Bol buz, nane yaprağı ve limon dilimleri ile servis edin. Ben üzerine ayrıca buzlukta dondurduğum bir limonun kabuğunun rendesinden ekledim.

Sağlıklı tercihler içerisinde bulunacağınız şifa ve keyif dolu bir bayram diliyorum..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.