Sahur için pratik kahvaltılık öneriler

Dyt.Elif Nur KÖPRÜCÜ 12 Mayıs 2020 Salı, 07:30

Geçtiğimiz hafta, ramazan döneminde uygulayabileceğimiz beslenme düzeninden ve menü planlamasından bahsettik. Bu dönemde hayatımıza kazandırdığımız olumlu beslenme davranışlarının sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu devamlı konuşuyoruz. Beslenme davranışlarımızın yanı sıra masamıza koyduklarımız, besin tercihlerimiz de elbette çok önemli. Bağışıklık sistemimizi yükseltmek adına beslendiklerimizin yanında bağışıklığımızı düşürecek gıdaları da hayatımızdan mümkün olduğunca çıkartmak avantaj sağlayacaktır. Beyaz undan yapılmış ürünler, beyaz ekmek, pide, hamur işleri, rafine gıdalar, şekerli gıdalar, tatlandırıcı içeren gıdaların hepsi bağışıklığımız için tehdit oluşturuyor. Dilerseniz sahurda, dilerseniz iftarda pide, beyaz ekmek yerine tüketebileceğiniz alternatiflerden bahsetmek istiyorum. Kalem - kağıtları hazırlayıp, mutfağa geçmeye hazırlanın.

PIRASA BÖREĞİ

6 Dilim  //  Hazırlama Süresi 15 Dakika  //  Pişirme Süresi 25 Dakika

  • 400 gram pırasa
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 3 tepeleme yemek kaşığı lor peyniri
  • 1 yemek kaşığı  zeytinyağı
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tatlı kaşığı çörek otu

Püf Noktası : Pırasaları ne kadar ince doğrarsanız, böreğiniz o kadar lezzetli olacaktır.

Nasıl Yapılır?

Pırasaları yıkayıp, ince ince doğrayın. Yapışmaz tabanlı bir tavada hiç yağ eklemeden pırasalar solana dek kavurun. Ayrı bir kapta diğer malzemeleri karıştırın ve iyice sotelenmiş olan pırasaları bu karışıma alıp güzelce karıştırın Yuvarlak bir fırın tepsisinin içine yağlı kağıt serin ve karışımı buraya boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana dek yaklaşık 25 dakika pişirin. Sıcak ya da ılık olarak servis edin.

OOPSİE EKMEĞİ

4 Kişilik  //  Hazırlama Süresi 10 Dakika  //  Pişirme Süresi 20 Dakika

  • 3 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı (tepeleme) krem peynir veya süzme yoğurt (susuz yoğurt)
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Püf Noktası : Yumurta beyazlarına yumurta sarılarını karıştırmamaya özen gösteriniz.

Nasıl Yapılır?

Yumurtaların sarısını ve beyazını birbirinden ayırın. Yumurta beyazlarını ayırdığınız kaba, tuzu ve kabartma tozunu koyun. Ters çevrildiğinde dökülmeyecek kıvama gelene kadar çırpın. Yumurta sarılarını ayırdığınız kaba süzme yoğurdu ekleyip 2-3 dakika çırpın. Hazırladığınız yumurta sarılarını, yumurta beyazlarına nazikçe, alttan yukarıya doğru kabartarak karıştırın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine bir kaşık yardımıyla hamuru dökün. Önceden ısıttığınız 150 derecelik fırında 20 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

MÜCVER TADINDA TAVADA KAHVALTILIK

4 Kişilik  //  Hazırlama Süresi 10 Dakika  //  Pişirme Süresi 20 Dakika

  • 2 adet kabak
  • 2 adet yumurta
  • 1/3 demet maydanoz
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 3 yemek kaşığı siyez veya karakılçık unu veya yulaf ezmesi
  • 4 yemek kaşığı lor peyniri

Üzeri için: 2 yemek kaşığı rendelenmiş dil peyniri

Pişirmek için: 1 yemek kaşığı tereyağı

Püf Noktası : Tavanızı henüz ocağa almadan hafif yağlayıp harcı yayın. Çevirirken de bir kapaktan yardım alın mutlaka.

Nasıl Yapılır?

Kabakları bir kabın içerisinde rendeleyin. Suyunu güzelce sıkıp kaba geri aktarın. Üzerine yumurtaları kırın. Karıştırın. İnce kıyılmış maydanoz, peynir, siyez unu veya yulaf ezmesini, tuz ve baharatları da ilave ederek güzelce harmanlayın. Tavanıza az miktarda tereyağını ile yağlayın. Hazırladığını harcı yayın. Ardından ocağın üzerine alın. Alt tarafı pişince bir tava kapağı yardımıyla ters çevirip kabağın üzerine alın. Ardından tereyağınının geriye kalan kısmını tavaya aktarın. Kapağın üzerinden kaydırarak kahvaltığınızın pişmeyen yüzü altta kalacak şekilde tavaya geri aktarın. Alt yüzü pişmeye yakın üzerine dil peyniri serpin. Peynir eriyip alt yüzeyi pişince bir tabağa aktararak sıcak sıcak servis edin.

Öğünlerinizde yapacağınız sağlıklı değişimlerin sizlere şifa getirmesini diliyorum