Hava Durumu

Renk terapisinin faydaları

Yazının Giriş Tarihi: 01.03.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.02.2022 05:00

1. Mevsimsel Depresif Bozukluğu Yönetmeye Yardımcıdır

İnsanların mevsimsel duygu durum bozukluğu ile uğraşmasının ana nedenlerinden biri, güneş ışığına maruz kalmamasıdır. Doğada ve doğal ışıkta dışarıda çok az zaman harcanması, özellikle çoğu insanın tüm gün içeride olduğu daha karanlık kış aylarında, depresyon riskini artırabilir. Bunun nedeni, güneş ışığının ruh halinizi yükseltici ve enerji verici bir etkiye sahip olma eğiliminde olmasıdır - ayrıca uykuya yardımcı olan sirkadiyen ritminizi düzenlemenize yardımcı olur.

2. Sakinleştirici Etkileri Vardır

Mavi, yeşil ve açık mor gibi belirli renkler, zihin ve beden üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahip olabilir, bu da anksiyete semptomlarının azalması, kan basıncının düşmesi, solunumun yavaşlaması gibi fizyolojik değişikliklere yol açar ve rahatlama ve uykuya yardımcı olur.

Yeşil, özellikle ormanlar ve bahçeler gibi doğada bulunduğunda, insanların daha topraklanmış, dingin ve dengeli hissetmelerine yardımcı olmak için kullanılabilecek başka bir renktir. Yeşil ayrıca doğa ve büyüme ile ilişkili olduğu için şifanın ana rengi olarak kabul edilir.

Bazen sanat terapistleri, danışanlarına, gömülü sorunları ortaya çıkarmaya yardımcı olan veya onlarla daha etkili bir şekilde başa çıkmalarını sağlayan belirli bir renk yelpazesiyle boyama yapmalarını söyler ve bunlar genellikle lavantalar, yeşiller ve maviler gibi stresle savaşmaya yardımcı olabilecek renkleri içerir.

3. Enerjinizi ve Motivasyonunuzu Artırır

Kırmızı renk en sıcak renklerden biridir ve mavi gibi serinletici renklerle zıt etkiye sahiptir. Enerji artırma eğilimindedir ve kalp atış hızının artmasına, adrenalin salınımı nedeniyle daha fazla dayanıklılığa ve bazen öfke veya iştah artışına neden olabilir. Sarı, canlandırıcı bir başka sıcak renktir. Genellikle depresyondan muzdarip veya motivasyon eksikliği olan kişiler için önerilir. Ayrıca yaratıcılığı ve mantığı artırmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle verimliliği artıran portakal rengi okul ortamlarında sıklıkla kullanılır.

2013 yılında yapılan bir araştırma, renklerin kullanıldığı sanat terapisinin, felç sonrası engelli hastalarda “yaşam amacını” geliştirmeye de yardımcı olduğunu buldu.

4. İştahınızı Etkiler

Kırmızı, sarı ve turuncu gibi uyarıcı renkler, yemek arzusunu ve diğer heyecan ve ödül biçimlerini artırabilen motivasyonla ilişkilidir. Kırmızı, birinin koku alma duyusunu da artırabilirken, mavi bazı durumlarda iştah azaltıcı etkilere sahip olabilir. Bu nedenle restoranlar, tiyatrolar ve kumarhaneler gibi yerler müşterilerin duyularına hitap etmek için genellikle bu sıcak renkleri kullanır.

“Evde renk terapisini nasıl yapabilirim?” diye merak ediyorsanız, farklı renklerin efektlerini uygulamak için bazı fikirler:

Evinizdeki/ofisinizdeki odaları boyarken bilinçli olarak renkleri seçin : Bir odadayken farklı renklerin ruh halinizi nasıl etkilediğini düşünün. Örneğin, açık mavi, açık yeşil ve lavanta sakinleştirici olurken, sarı ve turuncu gibi daha sıcak renkler uyanıyor. Sınıflarda bej, açık yeşil ve beyaz gibi doğal renkler en iyisi olabilir, çünkü sarı gibi bazı yoğun renkler bazı öğrenciler için fazla dikkat dağıtıcı olabilir.

Güneş ışığına daha fazla maruz kalın : Her gün açık havada en az 20 dakika geçirerek güneş ışığının canlandırıcı etkilerinden yararlanmaya çalışın, bu da D vitamini düzeylerini artırarak ek zihinsel sağlık yararları sağlar. Güneş parlak ve parlak olmasa ve görülecek mavi gökyüzü olmasa bile, dışarıda olmak canlandırıcı ve rahatlatıcı olabilir.

Renk terapisi gözlüklerini deneyin : Renkli gözlükler, farklı renklerin etkilerine göre nasıl hissetmek istediğinizi seçmenize olanak tanır. Birçok tonda gelirler ve genellikle UV ışığını engellerler. Daha uzun dikkat süresine yardımcı olması için mavi gözlük veya canlandırıcı bir etki için sarı gözlük takmak gibi, ruh halinizi etkilemeye yardımcı olması için gözlüklerinizi günde yaklaşık 30 dakika takmanız önerilir.

Doğada bulunan renklerden yararlanın : Doğada açık havada olmak, kendinizi gökyüzünden mavi, çimenlerden yeşil, su kütlelerinden maviler, çiçeklerden ve bitkilerden morlar ve kırmızılar gibi çeşitli renklere maruz bırakmanın en kolay yollarından biridir.

Çizim ve boyama gibi yaratıcı aktiviteleri deneyin : Ruh halinize bağlı olarak, umut ettiğiniz zihinsel durumu ortaya çıkarmaya yardımcı olacak yaratıcı amaçlar için renkleri kullanmayı deneyin. Örneğin, mor, kişisel bilgi ve bilgeliğe yardımcı olabilir, indigo yaratıcılığı sezgiyi ve görselleştirmeyi teşvik edebilir ve yeşiller uyum ve sevgiyi teşvik edebilir. Genel olarak sanat terapisi uygulamalarında kullanılan renklerin, insanların daha enerjik ve daha az depresif ve endişeli hissetmelerine yardımcı olduğu, hafıza ve iletişim becerilerini desteklediği, sevgi ve bağlantı duygularına yol açtığı gösterilmiştir.

Kırmızı ışık tedavisini düşünün : Renk terapisinin bir türü, cilde iletilen ışığı kullanır. Kırmızı ışık tedavisi bu yaklaşımın bir örneğidir. Zihinsel veya fiziksel canlanmayı teşvik etmek için belirli bir dalga boyu aralığında kırmızı ışık kullanır. Kırmızı ışık tedavisi kullanımları arasında iltihaplanma, ağrı, ruh hali sorunları, cilt sorunları ve daha fazlasını tedavi etmek yer alır.

Görselleştirme ve kristallerle deney yapın : Bazı insanlar, parlayan güneş ışığını kırmak ve farklı renkler yaymak için kristalleri kullanmayı tercih eder. Diğerleri, meditasyon yaparken veya nefes egzersizleri yaparken onları belirli bir zihin durumuna sokmak için görselleştirme ve/veya kristaller kullanabilir. Örneğin, rahatlamanıza veya daha yaratıcı olmanıza yardımcı olması için kendinizi seçtiğiniz renkle çevrili olarak görselleştirme alıştırması yapabilirsiniz.

 Renk terapisi gözlüklerini günde yaklaşık 30 dakika takmayı, rengi sanat terapisinin bir parçası olarak kullanmayı, kendinizi daha fazla güneş ışığına maruz bırakmayı, evinize/ofisinize bitki ve renkler eklemeyi veya görselleştirme alıştırmalarında yardımcı olması için bir renk terapisi uygulamasını kullanmayı deneyebilirsiniz. Farkındalığımız bol olsun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.