Hava Durumu

Ramazanda menü planlaması nasıl olmalı?

Yazının Giriş Tarihi: 05.04.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.04.2022 01:06

Aralıklı beslenerek; aynı zamanda sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen alışkanlıkları durdurmak için fırsat olan bu dönemde, sindirim sistemimiz rahatlar ve güçlenir. Kandaki trigliserit seviyeleri normalleşir.

Bedenen sağlığımızın daha iyiye gittiği aşikardır, tabi sağlıklı bir öğün ve denge içerisindeyseniz. Buna rağmen, düzen tersine işleyebiliyor; bolluğu ve kolay olmasından dolayı hazır gıdalar ve kızarmış yiyecekler, kolesterolünüzde artış, diyabet, kilo alımına yol açar. Gerekli olan şey, yiyecek ve tatlılardan yoksun olmaktan ziyade, nicelik ve kalite açısından dengeli ve besleyici beslenmektir.

İdeal yemek planı

Ana kurallar:

       Mutlaka 2 öğün beslenmek       İftar ile sahur arasında en az 1,5 litre kadar su içmek       Ev yoğurdunu ve salatayı yemek planına dahil etmek       Kızarmış ve yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durup ve kızartmayı, ızgara ile değiştirmek       Ramazan boyunca her gün tatlı yemekten kaçının ve onları özel günlerle sınırlayın

İftar öğünü

İlk olarak: Dil sıyırma işlemini gerçekleştirelim.

1 bardak su ileprobiyotik lahana turşusu veya zeytin ile orucunuzu açın

İkincisi: Her gün ev yapımı çorba için. Kremalı ve hazır çorbalardan kaçının.

Sebze, mercimek, kemik suyu veya tavuk çorbası içebilirsiniz.

Üçüncüsü: Mutlaka pişmiş sebze; sotelenmiş yada fırınlanmış yada tencere yemeği tüketin.

Çorbadan sonra pişmiş sebze yemek, midenizi sindirim sürecine başlamak için hazırlar.

Aynı zamanda bağırsaklar için posa desteği oluşturur.

Dördüncü: Tek bir ana yemek tercihi yapmaya çalışın.

Ramazan masalarının tek bir ana yemeğe sahip olması tercih edilir, çünkü yiyecek çeşitliliği genellikle aşırı yemeye yol açar. İftar yemeği için yiyecekler kırmızı et, hindi, yumurta, tavuk veya balıkta bulunan proteinleri içermelidir.

İftar ile sahur arası – Gece boyunca

Bu öğünde sunulan yiyecekler dengeleyici olmalıdır ve kişinin diğer 2 öğündeki yiyecek alımına bağlı olacaktır. Örneğin, kişi ağır bir iftar yemeği yediyse, gece geç saatlerde, kızarmış yiyecekler ve tatlılar ile görkemli yemekler yerine, meyve veya kuruyemiş gibi hafif atıştırmalıkları tercih etmelidir.

Sahur Öğünü

Öncelikle açlık hissinizi arttırabilecek yüksek glisemik yüklü beyaz unlu hamur işleri ve tatlılardan durun. Sizi gün boyunca susatacak, vücudunuzdaki sodyum dengenizi bozacak tuzlu peynirler, sucuk, kızartmalar uzak durmanızı tavsiye ettiğim gıdaların başında geliyor. Sindirim sisteminizi yormamak adına hafif klasik kahvaltı yapabilir.

Bağırsak dengesi için: Ev yoğurdu

Kan şekeri dengesi için: 1 porsiyon taze meyveyi sahurunuza dahil edebilirsiniz.

Ramazan ayında yediğiniz yiyeceğin vücudunuzun beslenme ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığını merak ediyor olabilirsiniz. Ayrıca, gün boyunca oruç tutmak baş ağrısı, baş dönmesi, dehidrasyon, yorgunluk, konsantrasyon sorunu ve daha fazlasını yaşamanıza neden olabilir. Bu hafif semptomlar, iftar ve sahur yemeklerinde dengesiz besin tüketimi nedeniyle ortaya çıkar. Bu nedenle sağlıklı beslenmeyi bir öncelik haline getirmeli ve bu yemekler sırasında yediğimiz gıdaların besin değerine dikkat etmeliyiz.

Şifa dolu bir ay dilerim ????

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.