Hava Durumu

Orman yangını dumanını solumanın vücudumuza etkileri

Yazının Giriş Tarihi: 24.08.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.08.2021 06:30

Yaz boyunca gerek ülkemizde gerekse dünyada birçok orman yangınlarıyla karşılaştık. Bu tür ciddi durumların ekolojik sonuçlarının ötesinde, hava kirliliği ve bunun hepimizin sağlığını nasıl etkileyebileceği konusunda da endişelerimiz var. Orman yangınlarına yaklaşık 100 km uzaklıkta olan canlılar duman kokusunu alıyorlar. Ve insaların içeride kalmaları konusunda uyarılıyor, dışarıda duman ve küle maruz kalmamak için solunum maskeleri takılmasını tavsiye ediliyor. Bu orman yangınlarının geçmiş yıllardaki hava kirliliğine ek olacağını ve ülke genelinde insanlara zarar vereceğini biliyoruz.

Ölümcül orman yangınlarından sonra, bölgede kötü hava kalitesi alarmı verilir. Bu bölgede yaşayan sakinler, hiç şüphesiz, orman yangını dumanının solunmasının bir sonucu olarak astım, baş ağrısı ve yanan gözler gibi bir dizi sağlık rahatsızlığıyla karşı karşıya kalmaktadır. Orman yangınlarının uzun vadeli etkileri de bir endişe kaynağıdır. Bunun da ötesinde, bilim adamları orman yangını dumanının solunmasının sonuçlarının yangının gerçek yerinden çok uzakta ülke geneline yayılabileceği konusunda uyarıyorlar.

Orman yangını dumanının binlerce kilometre yol kat edebileceğini biliyor muydunuz? Duman binlerce ayrı kimyasal bileşikten oluşur ve atmosferde tüm ülkeyi etkileyecek güç oluşturur. Orman yangınları tehdidinden öğrenmemiz gereken şeylerden biri, ülkemiz ve dünya iklim değişikliğini iyileştirmek için daha büyük adımlar atana kadar, orman yangını dumanının solunmasında tehlikeli parçacıklara maruz kalmayı önleyebilmektir.

Peki orman yangını dumanının içerisinde neler var:

• Su buharı

• Karbon dioksit

• Karbonmonoksit

• Azot oksitler

• hidrokarbonlar

• iz mineraller

• parçacıklar

• diğer bileşikler

Odun ve bitki örtüsü yakıt görevi gördüğünde, orman yangını selüloz, yağlar, mumlar ve nişastalar dahil olmak üzere bir dizi bileşik üretir. Yanan odun veya bitkilerin türüne bağlı olarak, orman yangını dumanının spesifik bileşimi değişecektir. Bilim adamları orman yangını kirliliğini "partikül madde" olarak adlandırıyor. En büyük halk sağlığı tehdidini oluşturan da budur. Orman yangınlarından kaynaklanan bu küçük parçacıklar havada binlerce kilometre yol alabilir ve yangının 50 kilometrelik yakınında olan insanlar, yangın çıktıktan sonra iki haftaya kadar ciddi sağlık riskleriyle karşı karşıya kalır.

EPA (Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı)' na göre, duman solumanın etkileri göz ve solunum yolu tahrişinden akciğerleri ve kalbi etkileyen daha ciddi rahatsızlıklara kadar uzanmaktadır. 

Yakın ve Uzaktaki Orman Yangını Dumanından Kendimizi Nasıl Koruyalım?

1. Dışarıda Geçirdiğiniz Zamanınızı Sınırlayın

Orman yangını dumanının orman yangını yerine yakın yaşayan insanları ve hatta yüzlerce veya binlerce kilometre uzakta yaşayanları bile etkileyebileceğini biliyoruz. Duman veya partikül maruziyeti nedeniyle bölgenizdeki hava kalitesi bozuluyorsa, bu EPA önerileriyle dışarıda geçirdiğiniz zamanı sınırlamanız önemlidir:

• Hava kirliliğine maruz kalmanızı azaltmak için içeride kalın ve tüm pencereleri ve kapıları kapatın.

• Hava kalitesi düzelene kadar dışarıda egzersiz yapmaktan kaçının. Egzersiz yaptığımızda, hava alımımız normal dinlenme seviyemizin 10 ila 20 katı kadar artar, bu nedenle hava kalitesi düşük olduğunda daha fazla kirlilik soluyacaksınız.

2. Temiz İç Mekan Havasını Devridaim Edin

Kendinizi duman ve hava kirliliğinden korumak için içeride kalırken klimanızı hava sirkülasyonu yapacak şekilde ayarladığınızdan emin olun. Ayrıca filtrenizin temiz olması önemlidir.

3. Hava Filtresi Kullanın

İç mekan havasını temizlemek için, yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresi içeren portatif bir hava temizleyici kullanabilirsiniz. Çalışmalar, HEPA filtreleri evdeki partikül maddeyi yüzde 55 oranında azalttığını gösteriyor.

4. Karbon Ayak İzinizi Azaltın

Bilim insanları, sera gazı emisyonlarının küresel sıcaklıkları arttırdığı konusunda hemfikir. Peki ya emisyonları azaltmak için neler yapabiliriz?

Daha fazla yerel ve organik yiyecekler yiyebilir, mümkünse yürüyebilir veya toplu taşıma kullanabilir, et tüketiminizi azaltabilir, eşyaları yeniden kullanıp geri dönüştürebilir ve kendi bahçenizi oluşturabilirsiniz. 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.