Hava Durumu

Oksitosin (Aşk hormonu)

Yazının Giriş Tarihi: 15.02.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.02.2022 05:51

Uzmanlar tarafından "bağlanma hormonu" olarak adlandırılan oksitosin, insanların (ve diğer birçok memelinin) ürettiği en önemli hormonlardan biridir. Amerikan Psikoloji Derneği'ne göre oksitosin, hem olumlu sosyal bağlantıya hem de stresli koşullara yanıt olarak salınıyor. Birisi stres altındayken, örneğin sosyal izolasyona maruz kaldığında veya mutsuz bir ilişkide olduğunda, seviyelerin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Artan seviyelerin, insanları yardım için ulaşmaya motive etmeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Diğer yandan, kendimizi güvende, mutlu ve bağlı hissetmemizi sağlayan durumlar oksitosin, dopamin ve serotonin de dahil olmak üzere birkaç "iyi hissetme hormonu"nun salınmasına neden olma eğilimindedir.

Oksitosin, bağlanmada yer alan bir hormondur. Bir nöropeptid olarak, beyin de dahil olmak üzere organlara etki eden bir “ kimyasal haberci ”dir.Oksitosin, beynin genellikle "kontrol merkezi" olarak adlandırılan hipotalamus bölgesinde üretilir. Oksitosin, otonom sinir sistemini ve bağışıklık sistemini etkiler. Bu, birçok hormonun salınımını belirleyen “hipotalamik-hipofiz-adrenal eksen” (HPA ekseni olarak da adlandırılır) üzerinde bir etkiye sahip olmayı içerir.Bu hormon, stres faktörlerine uyum sağlamayı, gelişmeyi, büyümeyi, iyileşmeyi, üremeyi ve sosyal davranışı kolaylaştırmak da dahil olmak üzere genel sağlık için "geniş etkileri " olduğu söylenmiştir. Ayrıca vücudu travmaya , hastalığa ve stres kaynaklı hasara karşı koruduğu için iltihap önleyici ve hatta antioksidan etkilere sahiptir. Ek olarak, kan basıncı seviyelerini normal aralıkta tutmaya yardımcı olur ve ayrıca birincil bir “stres hormonu” olan kortizol seviyelerini dengeler.

Oksitosini kadınsı bir hormon olarak düşünürüz ama erkekler de oksitosin üretir mi?

Evet - başlangıçta doğum, emzirme ve çocuk yetiştirme ile bağlantılı olması nedeniyle yalnızca kadınlarda bulunan bir hormon olarak kabul edilirken, şimdi hem erkeklerde hem de kadınlarda mevcut ve önemli olduğu biliniyor. Örneğin oksitosin, testislerde testosteron üretimini ve sperm hareketliliğini destekleyerek erkek üremesinin yanı sıra kadın üremesine de yardımcı olur. Ek olarak, her iki cinsiyetin metabolizmalarını, ruh hallerini, bağışıklık sistemlerini ve daha fazlasını etkiler.

Oksitosin Duyguları Nasıl Etkiler?

Oksitosin“aşk ilacı” olarak adlandırılıyor. Sosyal bağ ve cinsel hazzın birçok yönünden sorumludur.Oksitosin ayrıca endorfinlerle benzerliklere sahiptir, çünkü ağrı ve stres kaynaklarına yanıt olarak kendimizi yatıştırmak için daha fazla üretiriz.

Araştırmalar bize oksitosinin etkilerinin temelde “dövüş ya da kaç” tepkimizle bağlantılı olanların tam tersi olduğunu söylüyor. Daha yüksek seviyeler, daha sakin hissetmek ve stresle daha iyi başa çıkma kapasitesine sahip olmakla bağlantılıdır.Yeni araştırmalar, artan oksitosinin potansiyel olarak cömertlik, bağışlayıcılık, güvenilirlik, neşe ve güvenlik duygularını da artırabileceğini düşündürmektedir.Bizi dürüst tutarak ve başkalarına karşı şefkat /empati kurmayı kolaylaştırarak ilişkilerde sadakati ve tek eşliliği artırmaya yardımcı oluyor gibi görünüyor, ayrıca koruyuculuk duygularını artırıyor.

OksitosinHormonunun Faydaları

1. Sosyal Bağlanmaya ve İlişkiler Kurmaya Yardımcı Olur

Oksitosin salınımı, sevgi ve koruma duygularının yanı sıra empati, güven ve bağlılık ile ilişkilidir.Araştırmalar, oksitosinin , iyi ilişkiler sürdürenleri olumlu, sakin esenlik duygularıyla ödüllendirerek toplum yanlısı davranışları , bağlanmayı, bağlanmayı ve hatta sadakati güçlendirdiğini gösteriyor.

2. Stresle Başa Çıkma Yeteneğimizi Artırır

Oksitosinin düşük stres zamanlarında da işe yaramasına rağmen, yüksek stres zamanlarında da yükseldiği gösterilmiştir.Ayrıca, doğum da dahil olmak üzere stresli durumlar karşısında sinir sisteminin kapanmasını önlemeye yardımcı olabilir.

3. Üremeyi Kolaylaştırır

Kadınların cinsel partnerleriyle veya potansiyel olarak çocuklarının gelecekteki babalarıyla bağ kurmalarına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda oksitosin doğum sırasında doğum kasılmalarını güçlendirir ve doğumdan sonra kanamayı kontrol etmeye yardımcı olur.

4. Emzirmeyi ve Çocuk Yetiştirmeyi Destekler

2018 tarihli bir araştırmaya göre, oksitosinin bazı temel işlevleri emzirmeyi desteklemek ve hem anneler hem de babalar arasında annelik davranışlarını beslemektir.Uzmanlar ayrıca oksitosinin, yeni anne ve babaların , biri yeni bir bebek sahibi olmak ve bakımını yapmak olan zorlu yaşam geçişlerinde bile sakin hissetmelerine yardımcı olduğuna inanıyor. Ebeveynlerde bebekleri ve çocukları ile şefkatli dokunuş ve temas nedeniyle seviyelerin yükseldiği gösterilmiştir.

5. Yaşlanma ve Obezite Karşıtı Etkileri Olabilir

Yüksek oksitosin salınımının, hızlandırılmış yaşlanma belirtilerine karşı koruma ve kas hücreleri de dahil olmak üzere yaşlı doku kök hücrelerinin daha iyi yenilenmesi ile bağlantılı olduğu gösterilmiştir.Oksitosin enjeksiyonları gelecekte yaralanmaların daha iyi iyileşmesine, kemik sağlığının iyileştirilmesine ve muhtemelen obezitenin önlenmesine yardımcı olmak için kullanılabilir.

Refah ve Bağlılık Duygularını Teşvik Etmek İçin OksitosiniDoğal Olarak Arttırmanın Yolları

Fiziksel temas - Sarılmalar , masajlar, yakın olmak, el sıkışmak ve emzirmek oksitosin salınımına neden olur. Fiziksel temas, sevgililer, arkadaşlar veya çocuklar ve ebeveynleri arasında olsun, seviyeleri artırabilir.

Uçucu yağlar - Araştırmalar, misk adaçayı yağı da dahil olmak üzere bazı uçucu yağların hormonları dengelemeye yardımcı olabileceğini ve "aşk hormonu" üretimini teşvik ettiğini gösteriyor.

Göz teması kurmak

Gülümsemek

Hediye vermek ve almak

Başkaları için yemek pişirmek ve birlikte yemek paylaşmak gibi fedakar davranışlar

Bir köpeği, kediyi veya başka bir evcil hayvanı sevmek

“Sevgi dolu nezaket” meditasyonları veya görselleştirme yapmak

Birine onu sevdiğini söylemek

Sakinleştirici müzik dinlemek

Telefonda güvendiğin biriyle konuşmak

Biriyle yürümek veya egzersiz yapmak

Önem verdiğiniz kişilerin fotoğraflarına veya videolarına bakmak

Sevgi ve sevgililer günü diye adlandırılan bu günlerdeoksitosin seviyenizi arttırmak için başkalarıyla fiziksel temas kurun, hediyeler paylaşın ve alın, masaj yaptırın, anlamlı sohbetler yapın, samimi olun ve temelde sosyalleşmeyi, paylaşmayı ve dokunmayı içeren eğlenceli her şeyi yapmanızı tavsiye ederim. Gününüz güzelliklerle geçsin..

Dyt Elif Nur KÖPRÜCÜ

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.