Hava Durumu

MSG (Mono Sodyum Glutamat) (1)

Yazının Giriş Tarihi: 16.03.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.03.2021 06:30

MSG, gezegendeki en tartışmalı bileşenlerden biridir. Bazıları tadı artırmaya ve sodyum alımını en aza indirmeye yardımcı olabilecek tamamen güvenli ve sağlıklı bir gıda katkı maddesi olduğunu iddia ederken, diğerleri bunu kansere neden olan bir yiyecek olarak adlandırdı ve baş ağrısı ve yüksek tansiyon gibi yan etkilere neden olduğunu ileri sürdü.

Modern gıda tedariklerinde bol miktarda bulunmasına rağmen, MSG hiçbir şekilde sağlıklı bir diyette bulunabilecek temel bileşen değildir. Sadece etkilerine duyarlı olan bazı kişilerde olumsuz belirtilere neden olmakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzun ihtiyaç duyduğu temel besinlerden yoksun sağlıksız, ağır işlenmiş gıdalarda bulunur.

Öyleyse MSG neden kötüdür ve olumsuz yan etki riskini azaltmak için alımınızı kontrol altında tutacağınızdan nasıl emin olabilirsiniz? İşte bilmeniz gerekenler.

MSG nedir?

Monosodyum glutamat olarak da bilinen MSG, işlenmiş, konserve ve dondurulmuş gıdaların lezzetini artırmak için kullanılan yaygın bir bileşen ve gıda katkı maddesidir. MSG baharatı, meyve ve sebzeler de dahil olmak üzere birçok gıda türünde bol miktarda bulunan bir protein türü olan glutamik asitten elde edilir. Bir fermantasyon süreci ile üretilir ve yemeklere lezzetli bir tat katar.

Peki MSG neden tartışmalı? İzole edilmiş ve oldukça konsantre bir glutamik asit formu içerdiğinden, vücutta çok farklı şekilde işlenir ve kandaki glutamat seviyelerini çok hızlı bir şekilde artırabilir. Bunun, aşırı MSG tüketimini astım ataklarından metabolik sendroma kadar her şeye bağlayan çalışmalarla uzun bir potansiyel yan etki listesine neden olabileceğine inanılıyor.

MSG Yan Etkileri

  • Serbest radikal / kanser oluşuma neden olur
  • Kilo alımına neden olur
  • Kan basıncını artırabilir / Hipertansiyonu tetikler
  • Astım ataklarına sebep olur
  • Metabolik sendromla bağlantılıdır

(Devamı yarın)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.