Hava Durumu

Mitokondrilerinizi güçlendirerek hücrelerinizi gençleştirmenin yolları

Yazının Giriş Tarihi: 29.06.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.06.2021 06:30

Mitokondri, hücrelerde bulunan özel yapılardır. Bu enerji formu, ATP (adenozin trifosfattan) adı verilen bir moleküldür ve hücresel solunum yapar. Mitokondri, vücudumuzda üretilen tüm ATP'nin yaklaşık yüzde 90'ını ürettiği için "hücrenin güç merkezi" olarak bilinirler.

Mitokondri en iyi şekilde çalıştığında, hücreler verimli bir şekilde beslenir ve biyolojik yollar sorunsuz çalışır. Ancak mitokondriler işlevsiz hale geldiğinde hasar birikmeye başlar ve hücresel süreçler yavaş yavaş bozulmaya başlar. Hasar birikiminin neden olduğu mitokondriyal disfonksiyon, aslında yaşlanmanın ayırt edici özelliklerinden biridir.

Mitokondriyi Güçlendirmenin 8 Yolu

1. Kalori kısıtlaması

Kalori alımını azaltmak, uzun ömürlülüğü artırmanın en başarılı yaklaşımıdır.

2. Egzersiz

Egzersiz, kaslarımızı güçlendirmek için çok fazla enerji gerektirir. Egzersiz aynı zamanda mitokondriyal biyogenezi ve yaşlanan kastaki işlevi iyileştirmenin en iyi yollarından biridir ve mitokondriyal aktivitede ve kas sağlığında yaşa bağlı azalmayı geciktirmeye yardımcı olur.

3. Mitokondriyal besinler

Mitokondrinin işlerini yapmasına ve formda kalmasına yardımcı olabilecek birçok besin vardır. Mitokondriyal besinler arasında B vitaminleri, mineraller, polifenoller ve örneğin L-karnitin , alfa-lipoik asit, koenzim Q10, pirolokinolin kinon ve kreatin gibi diğer besinler bulunur . Takviye olarak alınabilirler veya doğal işlenmemiş gıdalarda bulunabilirler: meyveler ve sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar, deniz ürünleri ve işlenmemiş et ürünlerinde bulunurlar.

4. Uyku

İnsan beyni çok fazla enerji gerektirir ve yüksek metabolizma hızı nedeniyle beyin çok fazla metabolik atık biriktirir. Uyku sırasında beyin, mitokondri için toksik olabilecek ürünlerden kurtulur. Nöronal mitokondri her beyin işlevine güç verdiğinden, bu toksik atık birikiminden kaçınmak çok önemlidir. Kötü uyku  mitokondriye zarar verir, ancak iyi bir gece uykusu beynin mitokondrileri sağlıklı tutmasına yardımcı olur.

5. Gevşeme teknikleri

Psikolojik stres fiziksel sağlığı etkiler ve mitokondri bu etkide anahtar role sahiptir. Stres, mitokondriyal yapıyı değiştirir. Kronik stres mitokondriyal işlev bozukluklarına neden olabilir ve hücresel ve biyolojik süreçleri değiştirebilir. Stres kaynaklı mitokondriyal işlev bozuklukları, vücudumuz üzerinde genel bir olumsuz etkinin gelişebileceği sinir, endokrin ve bağışıklık sistemleri için özellikle zararlı olabilir. Bu nedenle, örneğin meditasyon, yoga, tai chi veya nefes egzersizleri gibi stresi yönetmeye yardımcı olan uygulamalar stresin etkilerini önlemeye yardımcı olabilir.

6. Güneş ışığı

Aşırı korunmasız güneş banyosunun çok zararlı olabileceğini unutmadan, doğru miktarda güneşlenmenin sağlığımız için çok önemli olduğunu unutmamak önemlidir. Güneş ışığının iyi bilinen bir etkisi, cildimizde D vitamini üretimidir. D vitamininin mitokondriyal aktivite için gerekli olduğu ve D vitamini eksikliği olan yetişkinlerde D vitamini takviyesinin kaslardaki mitokondriyal oksidatif kapasiteyi geliştirdiği ortaya çıktı.

7. Kırmızı/kızılötesi ışık tedavisi

Kırmızı ve yakın kızılötesi ışık cilde nüfuz edebilir ve sitokrom C oksidaz adı verilen bir molekülün uyarılması yoluyla mitokondriye etki edebilir. Bu molekül, ATP üreten mitokondriyal elektron taşıma zincirinin bir parçasıdır. Kırmızı ve yakın kızılötesi ışık, mitokondriyal elektron taşıma zincirinin ve enerji üretiminin verimliliğini artırır.

8. Soğuğa maruz kalma

Üşüdüğümüzde, iki tür doku hemen ekstra ısı üreterek tepki verir. Biri, titreme yoluyla ısı üreten iskelet kasıdır. Diğeri ise titremeyen ısı üretiminden sorumlu kahverengi yağ dokusudur (BAT) Titreme, yakıt yakma ve kas kasılmasını güçlendirmek için ATP kullanma sürecinde ısıyı serbest bırakır. Böylece titreme, mitokondriyi dolaylı olarak ısı üretmek için harekete geçirir. BAT, diğer dokulardan farklı olarak, solunumu ATP üretiminden ayırabilen ve bunun yerine aktif olarak ısı üretmek için kullanan bir moleküle sahiptir . BAT böylece doğrudan ısı üretmek için mitokondriyi kullanır.

Mitokondri, hücrelerimize güç veren enerjiyi ürettikleri için insan yaşamını sürdürür. Mitokondriyal zindeliği destekleyerek, vücudumuzdaki hemen hemen her hücre ve sistemin optimal işleyişini destekliyoruz. Mitokondriyi artırmak, uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmemize yardımcıdır. Mitokondrilerimizi güçlendirdiğimiz nice güzel günlere !

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.