Hava Durumu

Mikrodalga fırın kullanımı güvenli midir?

Yazının Giriş Tarihi: 18.02.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.02.2020 07:30

Çoğumuzun evinde mikrodalga fırınlarını var ve bunları haftada birkaç kez kullanıyoruz. Kalan gıdaları birkaç dakika içinde yeniden ısıtmamıza izin veriyorlar. Ve birçok insan merak ediyor: Mikrodalgalar güvenli mi? Son zamanlarda popüler olan fritöz gibi, mikrodalga fırın da kullanım kolaylığı nedeniyle birçok kişi tarafından değerlidir. Bununla birlikte, fırının gıdaları ısıtmak için elektromanyetik radyasyon kullandığını düşünürsek, insanların güvenliği konusunda şüpheci olmaları olağandır.

MİKRODALGALAR NASIL ÇALIŞIR?

Mikrodalgalar elektromanyetik spektrumun bir parçası olan yüksek frekanslı radyo dalgalarıdır. Dalgalar, yiyecekleriniz gibi su içeren malzemeler tarafından emilir ve enerji ısıya dönüştürülür. Yiyecekleri mikrodalgada pişirdiğinizde, dalgalar moleküllerin titreşmesine neden olur ve bu enerji ısı oluşturur. Yemek pişirmek ve ısıtmak için ev kullanımının ötesinde, mikrodalgalar TV yayını, telekomünikasyon (cep telefonları dahil) ve navigasyon araçları kadar radyasyon yayar. Bir mikrodalga elektromanyetik radyasyon kullansa da, X-ışınlarının aksine iyonlaştırıcı olmayan bir radyasyondur.

MİKRODALGALAR GÜVENLİ MİDİR? SAĞLIK RİSKLERİ VAR MI?

Dünya Sağlık Örgütü, mikrodalgaları üreticilerin talimatlarına göre kullanıldığında "çeşitli yiyecekleri ısıtmak ve pişirmek için güvenli ve uygun" olarak tanımlamaktadır. Mikrodalga fırınlar güvenli kabul edilir çünkü radyo dalgaları fırında bulunur. Bir mikrodalga fırının çalışması için kapısının kapatılması gerekir, bu da dalgaya maruz kalmayı önemli ölçüde sınırlar. Bununla birlikte, hasarlı, arızalı veya kirli bir mikrodalga, dalgaların sızmasına izin verebilir. Mikrodalga enerjisine maruz kaldığınızda ne olur? Bir kase yiyeceğe ne olduğunu düşünün. Benzer şekilde, WHO'ya göre mikrodalga enerjisi vücut tarafından emilebilir ve açık dokularda ısı üretebilir. Bu, özellikle mikrodalga enerjisi gözler gibi daha yüksek sıcaklıklara karşı daha savunmasız olan alanlar tarafından emilirse ısı hasarına neden olabilir. Askeri Tıp Araştırmalarında yayınlanan bir araştırma , "elektromanyetik radyasyonun, bir dizi fizyolojik ve fonksiyonel değişikliğe neden olduğu organizmalar tarafından emilebileceğini" göstermektedir. Çalışmalar, mikrodalga radyasyonunun merkezi sinir sisteminde öğrenme bozuklukları, zayıf hafıza ve uyku bozuklukları gibi olumsuz reaksiyonlara neden olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, bu mikrodalga yan etkileri, evdeki bir mikrodalga fırında meydana gelenlerden çok daha yüksek bir frekansa maruz kaldıktan sonra ortaya çıkar. Örneğin, bir televizyon vericisi istasyonundaki mikrodalgalara endüstriyel maruziyet, baş ağrısı, yorgunluk ve uykusuzluk gibi belirtilere neden oldu. Ancak bu insanlar, kapalı bir mikrodalga fırının yanında durarak deneyimlediğinizden çok daha yüksek frekanslara maruz kaldılar. Kanıtlara dayanarak, bir mikrodalga fırın kullanarak termal hasar oluşması için, uzun bir süre çok yüksek güç seviyelerine maruz kalmanız gerektiğini gösterir.

MİKRODALGALAR GIDA İÇİN GÜVENLİ MİDİR?

Yüksek sıcaklıklarda yemek pişirdiğinizde, bazı besin maddelerini kaybedersiniz. Bununla birlikte, mikrodalgalar genellikle yiyecekleri hızlı bir şekilde ve daha düşük sıcaklıklarda ısıtırlar, bu nedenle fikir, teoride, kaynatma, kızartma veya fırınlama gıdalarına kıyasla besin maddelerini tutar? Ancak bu teori hakkında karışık kanıtlar var. İşte araştırmacıların yıllar boyunca bulduklarının bir dökümü: Journal of Food and Agriculture Biliminde yayınlanan bir 2003 çalışması, yüksek basınçlı kaynatma, düşük basınçlı kaynama, buharlama ve mikrodalga ile ısıtıldıktan sonra brokoli içindeki fenolik bileşik içeriğini değerlendirdi . Flavonoidlerin yüzde 97'si kaybolduğu için brokoli mikrodalgaya alındığında açık dezavantajlar bulundu. Öte yandan, buharda pişen brokoli fenolik bileşikleri üzerinde minimum etkiye sahipti. PLos One'da yayınlanan 2013 tarihli bir araştırma, süt ve portakal suyunu ısıtırken, bir mikrodalga kullanmanın çoğu açıdan geleneksel ısıtma yöntemlerine eşdeğer olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, araştırmacılar mikrodalga fırınlı süt renginin kontrol ve konvansiyonel örneklerden farklı olduğunu bulmuşlardır. Bu, mikrodalga fırının bir yiyeceğin özelliklerini başka şekillerde değiştirip değiştiremeyeceğini sorgular. Journal of Food Science'da yayınlanan bir 2015 araştırması, X ışınlarının aksine mikrodalgaların serbest radikaller oluşturamadığını veya biyolojik materyallerdeki moleküler bağları bozamadığını vurgulamaktadır. Araştırmacılar, gıdalar üzerindeki tek etkinin mikrodalga enerjisinden dönüştürülen termal enerjinin sonuçları olduğunu belirtiyorlar. Böylece enerjiden üretilen ısı, gıdanın bileşiklerini değiştirebilir, ancak bu araştırmaya göre mikrodalgaların kendisi değildir. Açıkçası, mikrodalga fırınların gıdalar üzerindeki etkilerini değerlendiren çalışmalardan bazı karışık sonuçlar var, ancak çoğu zaman gıdaların mikrodalgalardan besinleri kaybetmediği anlaşılıyor. Bunun nedeni, mikrodalga fırınların yiyecekleri hızlı bir şekilde ısıtması ve yiyeceklerin kaynama veya kızartma yiyeceklerinin aksine çok yüksek sıcaklıklara ve radyasyona maruz kaldığından dolayı tavsiye etmiyoruz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.