Hava Durumu

Kızılcıklar oldu!

Yazının Giriş Tarihi: 28.07.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.07.2021 07:30

Kızılcığın meyveler içerisinde en yüksek antioksidan konsantrasyonlarından birini içerdiğini biliyor muydunuz? Hücreleri serbest radikal hasarına karşı korumaya ve kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olan sağlığı geliştirici antioksidanlarla yüklüdür. Kızılcık, vücuttaki iltihaplanmayı azaltır, bağışıklığı artırır.

Kızılcığın en önemli 6 faydası

• İdrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcıdır

• Enflamasyonuazaltır

• Bazı kanserleri önlemeye yardımcı olur

• Bağışıklık işlevini iyileştirir

• Sindirim sistemini iyileştirir

• Kalp hastalığı riskini azaltır

Kızılcığın Besin Değerleri

Göreceli olarak konuşursak, kızılcık düşük miktarda kalori ve şeker içeren ve neredeyse hiç yağ veya sodyum içermeyen bir besindir. Bu içerik, antioksidan, anti-inflamatuar ve anti-kanser özellikler gösterir. Ayrıca kızılcık lif, C vitamini ve manganezin yanı sıra diğer önemli mikro besinlerle doludur. Etkileyici miktarda vitamin ve mineralin yanı sıra kızılcıklar ayrıca yüksek düzeyde bitkisel besin içerir. Kızılcıktaki en güçlü bitkisel besinler ve antioksidanlardan bazıları şunlardır:

• Antosiyaninler  - Kızılcıkta bulunan bu antioksidan sınıfı, vücuttaki serbest radikalleri yok etme yeteneğine sahiptir. Tıbbi araştırmalarda, kilo kaybını destekler, kolesterolü düşürür ve meme kanseriyle savaşır.

• Quercetin  -- Bu meyvedeki en güçlü bitkisel besin olan  quercetin'in  alerjileri azaltmada, eklem ağrısını iyileştirmede ve arter duvarlarının iltihaplanmasını azaltmada etkili olduğu kanıtlanmıştır.

• Benzoik Asit  -- Güçlü antiseptik özelliklere sahiptir. Enfeksiyon riskini azaltan ve idrar yolu enfeksiyonlarını, mesane enfeksiyonlarını ve hatta akneyi doğal olarak tedavi etmek için kötü bakterileri öldürebilen kızılcıktaki ana bileşiktir.

• Epikateşinler  - Yeşil çay ve kırmızı şarapta da bulunan bir bitki besinleri sınıfıdır. Kalp hastalığı, kanser ve Alzheimer hastalığına karşı tedavi edici etkileri olduğu gösterilmiştir. 

Kızılcıklar çiğ, pişmiş veya kurutulmuş halde yenebilir. Kızılcıkların sağlığa faydaları en çok ham haliyle olur.

Bu besleyici meyveyi günlük beslenmenize eklemenin birçok yolu vardır. Antioksidanlar ve besinler için salatalara, tahılsız veya filizlenmiş tahıl gevreklerine, smoothie'lere veya yulaf ezmesine kurutulmuş kızılcık da ekleyebilirsiniz.

Kek, turta gibi fırınlanmış ürünler yapmak için taze kızılcıkları pişirin. Pişmiş kızılcıkların sağlığa pek çok faydası olmasına rağmen, taze olduklarında maksimum miktarda besin ve tadı korurlar ve potansiyel kızılcık suyunun faydalarını en üst düzeye çıkarmanıza olanak tanır.

Bu besleyici meyveyi günlük diyetinize eklemenin birçok yolu vardır. Yeni başlayanlar için, kuru kızılcıkları, sağlığı teşvik eden diğer fındık ve tohum karışımına ekleyerek ev yapımı bir iz karışımında kızılcıkların tadını çıkarabilirsiniz. Antioksidanlar ve besinler için salatalara, tahılsız veya filizlenmiş tahıl gevreklerine, smoothie'lere veya yulaf ezmesine kurutulmuş kızılcık da ekleyebilirsiniz.

Riskler ve Yan Etkiler

Kan inceltici ilaç Warfarin (kumadin olarak da bilinir) kullanıyorsanız, diyetinize kızılcık eklemeden önce doktorunuzla danışın. Bazı araştırmalar, kızılcıkların ilacın vücut üzerindeki etkisini artırabileceğini göstermektedir.

Yüksek miktarda kızılcık ürünleri tüketmek, idrar oksalat atılımının artması nedeniyle böbrek taşlarının oluşumunu da tetikleyebilir. Kızılcık, bitkilerde ve hayvanlarda doğal olarak bulunan maddeler olan ölçülebilir miktarda oksalat içeren az sayıdaki gıdalardan biridir. Kızılcıkta bulunan oksalat miktarı nispeten düşük olmasına rağmen, idrardaki hem oksalat hem de kalsiyum miktarını artırabilirler ve bu da idrarda kalsiyum oksalat konsantrasyonlarının artmasına neden olur.

Bilinçli ve sağlık dolu günler diliyorum..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.