Hava Durumu

Kendinizi covıd-19'dan nasıl korursunuz: Bağışıklık sisteminizi en çok ihtiyacınız olabilirken destekleme yöntemleri

Yazının Giriş Tarihi: 24.03.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.03.2020 06:00

100 yılda 1 kez görülen bu salgın; kendimizi, ailelerimizi, topluluklarımızı ve ülkemizi korumak ve birbirimize karşı nazik davranmak için neler yapabileceğimize odaklanabileceğimiz bir zaman diliminde olduğumuzu gösteriyor. Ailenizle birlikte olmanın, kendimize iyi bakmanın, pişirdiğimiz yemekleri ve sevdiğimiz insanlarla paylaşmanın zamanı. Tehditle ne kadar sakin ve nezaketle karşılaşabilirsek, hayatta kalmak ve başarılı olmak için o kadar iyi durumda oluruz.

SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu viral hastalık olan COVID-19, küresel bir pandemidir. Bilim adamları, nüfusumuzun% 40 ila% 70'inin etkileneceğini tahmin ediyor. Kronik hastalığı olan kişiler daha büyük bir tehditle karşı karşıya kalacaktır. Bazı durumlarda, bu savunmasız grubu koruma ihtiyacının altını çizerek nüfusun geri kalanından on kat daha fazla etkilenecektir. Ayrıca, ölüm oranı tahminleri% 0.6 ila% 4 arasında değişmektedir ve 75 yaşın üzerindeki kişilerde çok daha yüksektir. 

Hastalarımın, arkadaşlarımın ve ailemin sorduğu soru "Ne yapabiliriz"? Sorusunun cevabı, hem kendi risklerimizi azaltmak hem de ülke çapında yayılmayı azaltmak için oldukça fazladır. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bunu küresel bir salgın ilan etti. Federal hükümet, Avrupa'dan uçuşları yasaklayan ulusal bir olağanüstü hal ilan etti. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) herhangi bir toplantıda 50 kişiden az olmak üzere ve Başkan Trump 10 kişiden fazla toplantı yapılmamasını tavsiye etti. Birçok eyalet ve şehir okulları, restoranları ve barları kapattı. San Francisco vatandaşlarına 3 hafta boyunca "barınma" emrini verdi. Altmış milyon İtalyan aslında ev hapsinde. Çoğu işletme toplantıları ve konferansları iptal etti ve uzaktan çalışmayı teşvik ediyor. Havayolları uçuşlarını kesti. Sosyal uzaklaşma norm haline gelmeye başladı.

Hastalık Hakkında Bildiklerimiz

COVID-19, Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan bir virüsten kaynaklanmaktadır. 155 ülkede ve dünya çapında 7.000'den fazla ölümün olduğu tahmin edilen (yaygın test eksikliği nedeniyle) 180.000 vaka ile sonuçlanıyor. Bu, insan nüfusunda doğal bağışıklığı olmayan yeni bir virüstür, yani hepimiz duyarlıyız.

İyileşmeden önce daha da kötüleşeceğine ve önümüzdeki 12-18 ay boyunca onunla ilgileneceğimize dair senaryolar var. Yaz boyunca ölebilir, ancak 1918 İspanyol Gribinde olduğu gibi sonbaharda geri dönebilir. Kolayca bulaşabilir ve yüzeylerde 72 saate kadar hayatta kalabilir, bazıları daha uzun sürebilir. İnsanlarda bulaşıcıdır ve virüsü maruz kaldıktan 2 gün ila 14 gün sonra bulaştırabilir.

Virüs, alkol, kolonya, esansiyel tıbbi yağlar, çamaşır suyu ve hidrojen peroksit dahil olmak üzere antiviraltemizlik maddeleriyle kolayca öldürülür.

En fazla risk altında olanlar kronik bir hastalığı olan, 70 yaşın üstünde olanlar, sağlık bakım çalışanlarıdır.

Enfekte kişilerin% 80'inde hafif semptomlar görülür veya hiç görülmez ve enfeksiyonun% 96 ila% 99'u iyileşir. Tipik semptomlar ateş, öksürük ve yorgunluktur, ancak burun akıntısı değildir.

Hastalık, ciddi vakalarda solunum yetmezliğine yol açan akciğerleri etkiler ve büyük inflamasyon patlamasına neden olabilir. Bunu, akciğerler tarafından sürfaktan üretimini engelleyerek yapar.

Ölüm oranları, kronik hastalığı olanlarda (diyabet, kalp hastalığı, kanser, akciğer hastalıkları ve sigara içenler) Ve yaşlılarda (80 yaşın üzerinde yaklaşık% 15) en yüksektir. Yaşlı, hasta bireyleri etkiler, ancak genç sağlıklı insanlar bile etkilenebilir (taşıyıcılar olsalar da, çocuklar hariç).

Tedavide Kutu Dışı Tedaviler

Yüksek doz intravenöz C vitamini: Wuhan'da doktorlar hasta olanlar ve hastaneler için yüksek doz intravenöz C vitamini kullanıyorlar.

Ozon tedavisi:  Bu birçok kişi tarafından bilinmeyebilir, ancak diğer ülkelerde enfeksiyonlar için yaygın olarak kullanılır. En güçlü dezenfektandır. Ayrıca vücuttaki bağışıklık fonksiyonunu ve antioksidan sistemlerini geliştirmeye yardımcı olur. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır, ancak tedavi için etkili bir seçenek olabilir.

Kendimi, Ailemi ve Topluluğumu Nasıl Koruyabilirim

 Sizin, ailenizin ve topluluğunuzun güvende kalmasını sağlamak için kanıtlanmış deneyden deneyime birçok potansiyel yaklaşım vardır. Bunlar iki kategoriye ayrılır. Birincisi, onu ilk etapta almamak ve yayılmayı azaltmak ve ikincisi, bağışıklık sisteminizi nasıl destekleyeceğinizdir, böylece enfeksiyona daha dayanıklı olursunuz. Bu salgın içimizde en iyiyi ya da en kötüsünü ortaya çıkarabilir.

 COVID-19 ile Enfeksiyondan Nasıl Korunulur?

Sosyal Uzaklaşma: Bu, yayılmayı önlemenin en etkili yollarından biridir. El sıkışmaktan uzak durun. 6 metrelik yarıçapı diğerlerinden uzak tutun (sağlıklı değilseniz, evinizde yaşayan enfekte olmamış insanlar). Tatilleri, iş seyahatlerini iptal edin. Restoranlar, barlar, okullar, yoga dersleri, fitness kulüpleri ve daha fazlası kapanıyor. Mümkünse evden çalışın.

İyi Hijyen uygulayın:  Ellerinizi 20 ila 30 saniye sabun ve suyla yıkayın. El dezenfektanı tamam ama gerekli değil. Dışarıdaysanız ve sık sık ellerinizi yıkamak için elinizden gelenin en iyisini yapın ve yüzünüze dokunmaktan kaçının.

Evde Kal: Restoranlar, barlar, spor etkinlikleri ve 10'dan fazla toplantılar önerilmediğinden, evde kalın ve ihmal ettiğiniz projeler üzerinde çalışın. Kitap okuyun, film izleyin, oyun oynayın, ev yapımı yemekler hazırlayın. Tüm ülke 14 ila 21 gün evde kaldırsa, pandemiyi önemli ölçüde yavaşlatabiliriz.

Risk Altında Olanları Koruyun: 60 yaşın üzerindeki kişilerin evde kalmasını ve gereksiz temastan kaçınmasını öneriyoruz. Yaşlı ebeveynleriniz varsa, onları yiyecek ve malzeme ile desteklemenin yollarını bulun. Otoimmün bir rahatsızlığınız varsa, kanser varsa veya nakil ilacı kullanıyorsanız özellikle dikkatli olun.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.