Hava Durumu

Kansersavar baharat:Zerdeçal

Yazının Giriş Tarihi: 09.04.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.04.2019 07:00

Baharatlar yemeklerimize olduğu kadar bağışıklık sistemimize renk katıyor. Ve renk katmaktan çok daha öteye giderek kanserleşmiş tümör hücrelerinde kemoterapiye benzer hücre öldürücü etki gösteriyorlar. Mutfağımızda rahatlıkla kullandığımız baharatları bilinçli olarak en doğal yollarla istifade etmeye var mısınız?

Hint safranı olarak adlandırılan zerdeçalın tedavilerde kullanılan kısımları yumru kökleridir. Hint tıbbının en gözde ilaçlarından biri olmasının yanında batı tıbbı zerdeçalın mucizevi bir baharat olduğunu ve içeriğinde biyolojik aktivite gösteren 5 bin ayrı etken madde olduğunu gösterdi.

Son yıllarda zerdeçalın etkileri hakkında yayınlanan binlerce çalışma bulunuyor.  Bu çalışmalar özellikle zerdeçalın kuvvetli antioksidan ve antiinflamatuar (iltihap giderici) etkisi olduğunu göstermekte. Zerdeçal; alerjik hastalıklarda da olumlu etkiler göstermekte, bağışıklık sistemi üzerinde dengeleyici rolü olmakta ve bununla beraber zihinsel kapasitenin gelişimine yardımcı olabilmekte, alzheimer hastalığında etkili olduğu da çalışmalar tarafından gösterilmektedir.

Zerdeçalın en önemli kod adı ise 'Kurkumin'dir.Kurkumin, zerdeçalın üzerinde en fazla çalışma yapılan en popüler aktif bileşiği.Kurkumini zerdeçala ve köri baharatına sarı rengi veren bileşik olduğunu da söyleyebiliriz. Zerdeçalın içeriğindeki kurkuminler antioksidan özellik göstererek, kansere karşı koruyor veantiproliferatif özelliği ile kanser hücrelerinin üremesini durdurucu etki gösteriyor. Oluşmuş kanserin tedavisinde oldukça etkili olan kurkuminler, tümör hücrelerinin kanlanmasını engelleyerek hücre üzerinde doğrudan etkili oluyorlar. Zerdeçalın kansere yönelik bu etkileri ise özellikle pankreas kanseri hastalarında tümörün gelişimini durdurabildiğini göstermiştir.

Zerdeçalın en ünlü aktif maddesi olan kurkuminle yapılan en çarpıcı çalışmalardan biri; depresyonla mücadelede şuanda dünyada en yaygın kullanılan depresyon ilaçları ile karşılaştırıldığında etkisi neredeyse eşit bulunmuştur. Yapılan çalışmalar kurkumininantidepresan etkisinin olduğunu da göstermektedir.

Zerdeçal ayrıca virüslerinde dahil olduğu bir grup mikroorganizma üzerinde mikrop öldürücü etkiye sahip. Bu şifalı sarı köklerin aynı zamanda karaciğerde toksit hasarlanmaları onarıcı (antihepatotoksit) etkiye sahip olduğu da literatür kaynaklarında kayıtlı bulunmakta. Hepatotoksit özelliği kullandığımız ilaçların karaciğerimize verdiği hasarı en aza indirgemede oldukça önemli olmaktadır.

Zerdeçal; kanser tedavisinde kullanılması, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu olması, iltihap giderici, zihin kapasitesini geliştirici, depresyonla mücadele edici gibi daha birçok faydası ile mutfağımızda eksik etmeyeceğimiz baharatlar listesine girmektedir.

Baharat alışverişi yaparken ise zerdeçalı satın alırken taze öğütülmüş olmasına dikkat edin. Saklarken de kapalı cam şişede karanlık ortamda saklamalısınız. Her türlü yemeğinizde kullanabileceğiniz zerdeçal; peynirli muffinlerinizle, omletlerinize, çorbalarınızda hatta tatlınızda yer alarak sağlığınızı korumada yardımcı olacaktır.

Ağzınızın tadının bol olduğu, sağlıklı, mutlu, keyifli günler dilerim...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.