Hava Durumu

Kanser riskini artıran yiyecekler

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2021 06:30

Enflamasyon, kanserli tümörün başlamasını, ilerlemesini ve büyümesini belirleyen temel konudur. Araştırmalar, sağlıklı bir yaşam tarzı ve diyet önlemleri ile tüm kanser türlerinin yüzde 30 ila 40'ının önlenebileceğini gösteriyor! Ve diğer kaynaklar, bu sayının aslında çok daha yüksek olduğunu ve kanser vakalarının yaklaşık yüzde 75'inin yaşam tarzıyla ilgili olduğunu iddia ediyor. Beslenme düzeninizde fark etmeyebileceğiniz bazı kansere neden olan yiyeceklerin örnekleri:1. İşlenmiş Etler

Kaliteli etler, balıklar ve süt ürünleri kanser önleyici bir diyete dahil edilebilirken, işlenmiş etler kesinlikle kaçınılması gereken bir şeydir. Amerikan Kanser Derneği web sitelerinde "Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) işlenmiş eti kanserojen, kansere neden olan bir şey olarak sınıflandırdı. Ve kırmızı eti olası bir kanserojen veya muhtemelen kansere neden olan bir şey olarak sınıflandırdı. " 800 çalışmanın yakın tarihli bir meta-analizi, her gün 50 gram işlenmiş et yemenin (yaklaşık 4 dilim pastırma veya bir sosisli sandviç) kolorektal kanser riskini yüzde 18 artırdığına dair kanıt buldu. İşlenmiş etler, tadı iyileştirmek ve tazeliğini uzatmak için işlenmiş, değiştirilmiş veya korunmuş etlerdir. Nitrat gibi katkı maddeleri içerebilirler ve sodyumda çok yüksek olma eğilimindedirler. Etin işlendiğine dair örnekler : tuzlama, tütsüleme. İşlenmiş et örnekleri arasında sosis, jambon, pastırma, ve bazı şarküteri etleri / şarküteri ürünleri bulunur.

2. Kızartılmış, Yanmış ve Fazla Pişmiş Gıdalar

2017'nin başlarında, İngiltere'nin Gıda Standartları Ajansı, insanların akrilamid adı verilen toksini daha iyi anlamalarına ve bunlardan kaçınmalarına yardımcı olmak için bir kampanya başlattı. Akrilamid , sigara dumanı gibi şeylerde bulunur ve ayrıca boya ve plastik yapımı gibi endüstriyel işlemlerde de kullanılır. Şaşırtıcı olan, akrilamidin aynı zamanda belirli yiyeceklerde, özellikle ekmek, kraker, kek ve patates gibi nişastalı yiyecekler yüksek sıcaklıklarda uzun süre pişirildiğinde oluşan bir kimyasal olmasıdır.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, akrilamidi laboratuar hayvanlarında bazı kanser türlerinin riskini artırabileceğini gösteren verilere dayanarak "olası insan kanserojeni" olarak sınıflandırıyor. Akrilamid esas olarak patates gibi yüksek derecede pişirilmiş bitkisel gıdalarda ve patates kızartması, patates cipsi gibi tahıl ürünlerinde ve bir dereceye kadar kahve içinde bulunur. Kimyasal reaksiyon, belirli nişastalı yiyecekler yaklaşık 180'C 'nin üzerinde pişirildiğinde meydana gelir. Bu, şekerlerin ve amino asit asparaginin akrilamid oluşturmasına neden olur. Not: Akrilamid : süt, et ve balık ürünlerinde oluşmaz

3. Şeker

İlave şeker tüketimi artan kanser riskiyle ilişkilendirilmiştir. Yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi ilave şekerlerin yemek borusu kanseri, ince bağırsak kanseri, kolon kanseri ve meme kanseri riskini artırabileceğine dair kanıtlar var. Bir dizi çalışma, şekerin yalnızca obezite ve diyabet gibi sorunlara katkıda bulunmadığını, aynı zamanda artan tümör büyümesi ve metastaz ile bağlantılı olduğunu bulmuştur.

4. Katkı Maddesi Bakımından Yüksek Gıdalar

Cancer Research'te yayınlanan bir 2016 araştırması, yaygın gıda katkı maddeleri ile kolon kanseri arasında bir bağlantı keşfetti. Bu emülgatörler, bağırsakta "deterjan benzeri" bileşenler olarak hareket ederek bağırsak mikrobiyomunun tür bileşimini önemli ölçüde değiştirir. Bakteri türlerindeki değişiklikler, bakterilerin daha fazla flagellin ve lipopolisakkarit ifade etmesine neden olabilir; başka bir deyişle, mikrobiyomdaki değişiklikler bağışıklık sisteminin işlevlerine müdahale edebilir, iltihaplanmayı teşvik edebilir. Örnekler arasında dondurma, kremsi güzellik ürünleri, diş macunu, gargara, müshiller, diyet hapları, su bazlı boyalar, deterjanlar, süt ürünleri ve hatta aşılar yer alır.

5. Pirinç

Arsenikle kirlenmiş su içmek kişinin akciğer, deri ve mesane kanseri riskini artırır. Bu nedenle, suda izin verilen arsenik miktarı için net sınırlar vardır. Peki ya gıda içeriğinde bulunan arsenik ne olacak? Çoğu kişi, içtikleri sudan çok diyetlerindeki gıdalardan daha fazla arsenik alıyor. Peki pirinç gibi gıdalardan arsenik zehirlenmesi düşünmeniz gereken bir şey mi? Bebekler potansiyel olarak en yüksek riskle karşı karşıya kalırken, fazla arsenik hiçbirimiz için iyi değildir.  Çevre Çalışma Grubu'nun (EWG) web sitesine göre, "Arsenik, kadmiyum ve kurşun gibi ağır metaller su ve toprakta doğal olarak bulunur. Bazı yerlerde, endüstriyel kirliliğin ve onlarca yıldır kurşun ve arsenik bazlı pestisitlerin tarımsal kullanımının bir sonucu olarak yoğun konsantrasyonlar mevcuttur. " EWG ve Dünya Sağlık Örgütü gibi kuruluşlar artık mümkün olduğunda pirinç ve pirinç bazlı gıdaların (pirinç unu içerenler dahil) tüketiminin sınırlandırılmasını ve bunun yerine çeşitli sağlıklı düşük arsenikli tahıllar ve tatlandırıcılardan yoksun oluşan bir beslenme düzeni önermektedir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.