Hava Durumu

İyileşmenin temel adımı : Qİ - yaşam gücü

Yazının Giriş Tarihi: 05.10.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.10.2021 07:30

Qi (çi olarak telaffuz edilir) vücudunuzun dahili pili gibidir. Geleneksel Çin tıbbının temel kuralı olan bu kelime, kabaca "yaşam gücü" veya "yaşam enerjisi" olarak tercüme edilir.

Qi, tüm organ sistemlerini birbirine bağlayan meridyenler olarak bilinen yollar boyunca vücudumuzda dolaşır. Akupunktur ve akupresür, vücuttaki belirli meridyen noktalarını tedavi ederek Qi'nin yenilenmesine yardımcı olur. Diğer eski tıbbi sistemler de benzer kavramlara sahiptir. Hindistan'da iç enerjiye prana denir; Japonya'da ki olarak bilinir; Yunanistan'da pneuma; ve Afrika'nın bazı bölgelerinde kül olarak bilinir.

Bilimsel anlamda Qi, tüm canlıların hücrelerinde bulunan enerji taşıyan bir kimyasal olan adenozintrifosfata (ATP) benzer. Qi gibi, ATP de kas kasılmalarından sinir uyarılarına kadar her şey için enerji sağlar. Qi ile en yakından ilişkili organlar, adrenalin ve kortizol gibi enerji artırıcı hormonlar üreten adrenal bezlerimizdir.

Tıbbın altında yatan fikir şudur: Dahili piliniz açıldığında, vücudunuz daha verimli çalışır ve yolunuza çıkan örneğin bir soğuk algınlığı veya grip ile daha iyi savaşabilirsiniz. Ancak telefonunuzdaki pil gibi Qi'nin de düzenli olarak şarj edilmesi gerekir. Bu hayati, içsel yaşam gücü, benlik saygısı oluşturmak, yaşam amacınızı bulmak ve korkuyu azaltmak gibi duygusal stratejilerden, bol bol uyumak ve derin nefes egzersizleri yapmak gibi fiziksel alışkanlıklara kadar sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarıyla beslenir.

Bir Qi eksikliğinin bazı belirtileri arasında tiroid bozuklukları, adrenal yorgunluk, düzensiz regl döngüsü, kısırlık, halsizlik, kaygı ve enfeksiyonlara yatkınlık sayılabilir.

Egzersiz ise sağlık yararları sağlayan yaşam tarzı alışkanlıklarının başında yer almaktadır. Ancak, yaygın olarak mevcut olan (veya hale gelen) başka derin onarıcı alışkanlıklar da var. Size ve yaşam tarzınıza uygun olanları bulmak ve ihtiyacınız olan şifa türünü sağlamak için bu seçenekleri size sunmaya çalışacağım.

Hayatımız yeterince meşgul ve ilk başta yeni bir yaşam tarzı alışkanlığı benimsemekbunaltıcı gelebilir. Ancak hayatımıza dahil edebileceğimiz stratejiler size sakin ve sürdürülebilir enerji vererek Qi'yi geliştirir. Ve Qi'niz güçlü olduğunda, diğer tüm sorumluluklarınızı daha iyi yerine getirebilirsiniz. Haftaya Qi'yi yani yaşam gücünüzü arttıracak alışkanlıkları konuşmak üzere hoşçakalın...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.