Hava Durumu

İklim değişikliğinin sağlığımız üzerine etkileri

Yazının Giriş Tarihi: 17.08.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.08.2021 06:30

İklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkileri, gelecek nesillerin üstesinden gelmesi gereken bir şey gibi görünebilir. Gerçek şu ki günümüz koşullarında alerjiler, bazı kanserler ve KOAH semptomlarıyla çok alakalıdır. Elektrik için kömür ve doğal gaz, araçlarımıza güç sağlamak için benzin - dizel kullanmak ve evlerimizi ısıtmak için petrol ve doğal gaz kullanmak gibi şeylerden kaynaklanan tüm karbon kirliliği sadece gezegenin sağlığına zarar vermiyor, bizimde sağlığımızı tüketiyor. Modern tarım uygulamaları bile sera gazlarının ısınmasına büyük ölçüde sebep oluyor.

Peki, bu nasıl oluyor? Sonuçta, gökyüzüne baktığınızda sonsuz görünüyor. Gerçek şu ki, bir arabaya atlayıp dümdüz yukarı çıkabilseydiniz, atmosfere sadece birkaç dakika içinde ulaşırdınız. Ve oraya gönderdiğimiz tüm o ısı tutucu kirliliğin dramatik bir hal aldığını ifade edebiliriz. İnsan yapımı küresel ısınma kirliliği tarafından hapsedilen enerji, 400.000 Hiroşima atom bombasının patlamasına eşdeğerdir.

Yaşadığımız rekor kıran sıcaklıklar, insan sağlığını zaten bariz şekillerde etkiliyor. Aslında, artan küresel sıcaklıklar, küresel iklimi ve dünyanın hidrolojik döngüsünü bozmakta ve yalnızca yüksek hava ve deniz sıcaklıklarının kaydedilmesine değil, aynı zamanda " yağmur bombalarına ", " atmosferik nehirlere " ve daha aşırı sellere, daha şiddetli fırtınalara, daha derin ve daha uzun süreli kuraklıklara ve daha uzun süreli kuraklıklara yol açmaktadır. Isınan bir gezegenle birlikte mikropların ve hastalıkların çoğaldığını biliyoruz. Örneğin sivrisinekler, keneler, sıcak havalar daha arttıkça menzil genişlemesi yaşıyor. Bu aynı zamanda daha uzun bir üreme mevsimi anlamına geliyor.

Dünyada iklimle ilgili gelişen spesifik olaylar:

  • Ülke çapında duman
  • Sıcak hava dalgaları
  • Orman yangınları
  • Sel felaketi
  • Virüsü salgınları
  • Kasırgalar

İklim Değişikleri ile Gelişen Sağlık Sorunları

KOAH: Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları, KOAH'lı kişilerin, yüksek dış ortam sıcaklıkları nedeniyle akciğer fonksiyonlarında bir düşüş yaşama ve ilaçlarına ihtiyaç duyma olasılığının daha yüksek olduğunu buldu.

Kalp Krizleri: Amerikan Akciğer Derneği, orman yangını dumanındaki mikroskobik parçacıkların, özellikle kalp ve akciğer hastalıkları olanlar için öksürük ve astım alevlenmelerinden kalp krizlerine ve erken ölüme kadar her şeyi tetikleyeceğine işaret ediyor. Risk altında olanlar sadece orman yangınlarına meyilli bölgelerde yaşayan insanlar değil. Orman yangınları dumanı yüzlerce kilometre uzağa savuruyor.

Akciğer Enfeksiyonları: Yale Akciğer Enfeksiyonu Araştırma ve Tedavi Merkezi, tüberkülozun, sıcaklıkların artmasıyla potansiyel olarak yaşamı tehdit eden Lejyoner hastalığına neden olan Legionella gibi bakterilerin büyümesi için daha uygun olduğunu ifade ediyor.

Güçlü Polen ve Astım Salgınları: Alerjiler artıyor: 2000 yılında metreküp başına 8.455 tane polen vardı. 2040 yılına kadar bu sayının 21.000'i aşması bekleniyor. Ve alerji mevsimi daha uzun sürüyor. Aşırı sıcak ve yağışlardaki artış da daha fazla astım salgınını körüklüyor.

Isıtma ve enerji için petrol, doğal gaz ve kömür yakmayı içeren uygulamaları, atmosferde ısı tutucu gazların birikmesine neden olur. Bu kirlilik her türlü sağlık etkisine yol açabilir. Bilim bize iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerinin daha fazla KOAH, depresyon, Lyme hastalığı, virüs salgınları, akciğer enfeksiyonları, ısıya bağlı ölümler ve daha fazlasına sebep olduğunu söylüyor. İklim değişikliğini durdurmak ve tersine çevirmek bize düşen görevleri konuşacağız. Sağlık dolu günler dilerim...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.