Hava Durumu

Hoşgeldin aralık!

Yazının Giriş Tarihi: 03.12.2019 06:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.12.2019 06:50

Hoş geldin Aralık! Hoş geldin yaklaşan yeni yılın tatlı heyecanı! Balkabakları, ayvalar pişireceğimiz, sevdiklerimizle ruhumuzu doyuran bir yaşamı armağan edeceğimiz günler geliyor. Yeni yıl yaklaşırken; şehri mucizevi bir şekilde beyaza boyayan karı beklemenin, soğuk havayı ciğerlerimize çekmenin tadını çıkarmanın zamanı...

Sağlıklı ve doğru beslenme için, gıdayı mevsiminde tüketebilmek amacıyla aralık ayında lezzetli yemekler yapmada kullanabileceğiniz veya tek başına tüketebileceğiniz gıdaları sıralıyorum

Sebzelerden balkabağı hala saltanatını sürüyor. Yakında bitecek o yüzden çorbasını, tatlısını masanızdan eksik etmeyin. Balkabağından mücver de yapabilirsiniz. Lahana, yer elması, pırasa, brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, karalahana bu ayın gözdelerinden. Pek yakında tezgahlardapazıyı da görmeye başlayacağız.

Pazıyı satın alırken yapraklarının pörsümemiş, sararmamış ve deliksiz olmasına dikkat edin. Yaprakları iri ve az etli ise A ve C vitamini bakımından zengin demektir. Pek yakında tezgahları terk edecek olan, balığın vazgeçilmez dostu roka da yeşil salata gibi yendiğinde karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir ve böbrekleri de çalıştırarak idrar söktürür.

Meyvelerden herkesin sevgilisi elma, mandalina, portakal ve narı sabahları tüketmeye gayret gösterin. Bu meyveler sizi soğuk algınlığından koruyacaklardır. Armut, muz, kivi, ayva ve Trabzon hurmasının da tam zamanı. Kivi vücudunuzdaki toksin maddelerin atılımında çok etkili olurken, Trabzon hurması da yaşanılan kas ağrısı ve kramplarda etkili olmaktadır.

Kestaneyi ağır, kabuğuna bastığınızda içe göçmeyenlerden ve kabuğu pürüzsüz, parlak ve bombeli olanlardan seçmeye özen gösterin. Yemeklerde ve tatlılarda da kullanabileceğiniz kestane, Yılbaşı sofranıza da lezzet katacaktır.

Aynı zamanda yılın ve bu seneki yolun son ayı. Tam yeniden yapılanma, kendini hatırlatma zamanı, biraz içine dönme, içini, evini, odanı, dolabını, çevreni düzenleme zamanı... Arınma zamanı, yalınlaşma zamanı, sana zarar verenleri bırakma, sana iyi gelenleri keşfetme ve rutinin yapma zamanı...  Kimlerle ve nelerle yola devam edeceğini belirleme zamanı...

Hadi alın kağıdı kalemi elinize, geçmesin son ay öylesine...

"Ne Aralık'tı ama... Sıcacık mis kokulu kahvelerde, arkadaş sohbetlerinde, cama vuran yağmur seslerinde, ışıl ışıl yeni yıl telaşında ruhumuzu da ısıttık." dedirtsin.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.