Hava Durumu

Hangi vitamin, mineral ve takviyeler bağışıklık sisteminizi güçlendirir? (2)

Yazının Giriş Tarihi: 16.09.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.09.2020 06:30

Diğer Takviyeler

Yukarıda listelenen bağışıklığı güçlendirici vitamin ve minerallere ek olarak, diğer bazı takviyeler de bağışıklık işlevi için faydalı olabilir. İşte rutininize eklemeyi düşünebileceğiniz en iyi bağışıklık artırıcı takviyelerden birkaçı:

1. Mürver Şurubu

Sambucus ağacının meyvelerinden elde edilen mürver şurubu, genellikle en iyi doğal bağışıklığı artıran takviyelerden biri olarak selamlanır. Sağlığı geliştiren polifenoller bakımından zengin olan mürver şurubu, grip semptomlarını tedavi etmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için sıklıkla doğal bir çare olarak kullanılır. İsrail'de yapılan bir araştırmaya göre, beş gün boyunca günde dört kez mürver şurubu almak, bir plaseboya kıyasla grip süresini önemli ölçüde kısalttı. 2019'daki bir başka analiz, mürverin üst solunum yolu semptomlarının tedavisine de yardımcı olabileceği sonucuna vardı.

Doz önerisi: Günde dört defaya kadar 1 çorba kaşığı

2. Probiyotikler

Probiyotikler, sindirim sisteminde bulunan faydalı bir bakteri türüdür. Probiyotik takviyeleri, gelişmiş sindirim, azalmış kolesterol seviyeleri ve en önemlisi gelişmiş bağışıklık fonksiyonu dahil olmak üzere uzun bir sağlık yararları listesine bağlanmıştır. Aslında araştırmalar, probiyotiklerin belirli bağışıklık hücrelerinin işlevini düzenlediğini ve hatta viral enfeksiyonlardan alerji ve egzamaya kadar değişen bağışıklık ile ilgili durumlar için faydalı olabileceğini göstermektedir.

Dozaj önerisi: 10-100 milyar CFU

3. Zerdeçal

Canlı bir renk tonu ile köriler, çorbalar ve soslar sağlamanın yanı sıra, zerdeçal, güçlü tıbbi özellikleri nedeniyle de kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Özellikle zerdeçalda bulunan aktif bileşik olan kurkuminin, iltihabı azalttığı, antikor tepkilerini arttırdığı ve kalp hastalığı, alerji, artrit ve diyabet gibi durumlara karşı koruma sağlayabilen bağışıklık fonksiyonunu modüle ettiği gösterilmiştir.

Doz önerisi: 500-2.000 miligram zerdeçal özü

4. Fesleğen

Ocimum tenuiflorum  anti-enflamatuar, antimikrobiyal ve bağışıklık düzenleyici etkilere ve viral enfeksiyonlar, kognitif fonksiyon ve bazı metabolik hastalıklar için tedavi edicidir.

Doz önerisi: 300-2.000 miligram

5. Kekik Esansiyel Yağı

Güçlü iyileştirici özellikleri sayesinde, kekik esansiyel yağı, özellikle enfeksiyonlarla mücadele söz konusu olduğunda, piyasadaki en iyi vegan bağışıklık artırıcı takviyelerden biri olarak kabul edilir. Örneğin, Arizona Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, kekik yağının ve birincil aktif bileşeni olan karvakrolün, geliştirilmemiş fare norovirüsüne (MNV) karşı antiviral etkinliğini ölçtü ve potansiyel olarak insan norovirüsünü kontrol etmeye yardımcı olduğunu buldu. Başka bir in vitro çalışma, kekik esansiyel yağının belirli patojenik bakteri türlerini etkisiz hale getirmede de etkili olduğunu göstermiştir.

Riskler ve Yan Etkiler

Takviye, vitamin veya mineraller sağlığı geliştiren bileşiklerin alımını artırmak için yararlı bir araç olabilirken, besleyici, çok yönlü bir diyet yerine kullanılmaması gerektiğini unutmayın. Besleyicilik oranı yüksek meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve baklagiller gibi yukarıda sıralanan vitamin ve minerallerin birçoğunu içerir aynı zamanda bağışıklık sağlığını desteklemeye diğer temel besin eksikliğinin sağlayabilen antioksidanlardır. Altta yatan herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, bu bağışıklığı güçlendirici vitaminlerden herhangi birini rutininize eklemeden önce doktorunuza danışın. Hangi takviyelerin sizin için doğru olduğunu bulmanın yanı sıra, özel ihtiyaçlarınıza uygun doğru dozu belirlemenize de yardımcı olabilirler.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.