Hava Durumu

Güneş koruyucunuzda neler var?

Yazının Giriş Tarihi: 21.07.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.07.2020 07:30

Güneş, kum, deniz üçlüsünün revaçta olduğu bu dönemde, denizde, piknikte, gölde veya havuzda uzun günlerde ailenizi korumak için güneş koruyucuya sahip olmanız gerekir. Bununla birlikte, kendiniz ve çocuklarınız üzerinde satın almak ve katlanmak üzere olduğunuz güneş kremi, aslında yarardan çok zarar verebilecek zararlı ve toksik kimyasallar içerir.

Hastalarıma her zaman hatırlattığım gibi, vücudunuza sürdüğünüz şey, yediğiniz şey kadar önemlidir! Cildiniz en büyük organınız ve vücudunuzun dış dünyaya karşı koruyucu bariyeri. Cildimiz üzerine sürdüğümüz şeylerin çoğunu emebilir, bu da güneş kremleri de dahil olmak üzere vücut ürünlerindeki zararlı kimyasalların kan dolaşımınıza girip vücudunuzda dolaşabileceği ve bağışıklık ve endokrin sistemlerinize zarar verebileceği anlamına gelir. Çocuğunuzun cildine bir şey sürmek söz konusu olduğunda bunu düşünmek çok önemlidir. Çocuklar daha küçüktür, bu da cildinin çevresel maddelerin emilmesi için vücut ağırlığına göre daha geniş bir yüzey alanı sunduğu anlamına gelir.

Birçok vücut ürünü gibi, popüler güneş kremleri de endişe verici sayıda toksin içerir. Her yıl Çevre Çalışma Grubu (EWG) , hangi kimyasalların aranacağını içeren bir liste ve en güvenli markalar ve ürünler için en iyi seçimlerini içeren Sunscreens Kılavuzu'nu yayınlar . Bu sezon güvenli ve eğitimli satın alma kararları vermek için, aşağıdaki en yaygın ve ilgili bileşenler için güneş koruyucu etiketlerine bakmanızı öneririm.

Güneş koruyucuda kaçınılması gereken 6 toksin

Oksibenzon - Bu kimyasal UV ışığını emer ve filtreler ve bu nedenle nispeten yüksek oranda cilt alerjisine neden olmasına rağmen güneş koruyucuda yaygın bir bileşendir. Ayrıca cilde çok yüksek oranlarda nüfuz eder ve kan dolaşımına girdiğinde östrojen gibi davranır, endokrin sisteminizi bozar, sperm üretimini azaltır ve potansiyel olarak endometriozise neden olur.

Octinoxate- Cilt yoluyla kolayca emilir ve ayrıca üreme sistemini ve tiroidi etkileyebilecek hormonal aktiviteyi taklit ederek endokrin sisteminizi bozar.

Retinil Palmitat - Bir A Vitamini formu olan bu kimyasal, cilt yaşlanmasını yavaşlattığına inanıldığı için çok sayıda güneş koruyucu ve SPF içeren nemlendirici ve dudak balsamında kullanılır. Ancak, güneş ışığına maruz kaldığında, malign hücrelerin ve cilt tümörlerinin gelişimini hızlandırdığı gösterilmiştir, çünkü UV ışınları bileşiğin parçalanmasına ve yıkıcı serbest radikaller üretmesine neden olur.

Homosalat - Bu yaygın bileşen ayrıca güneş kreminin cildinize nüfuz etmesine yardımcı olur ve hormon dengesini bozar. Vücudunuzda vücudunuzun karaciğerinizden detoksifiye edebileceğinden, vücudunuzda kalan ve toksik yükünüzü arttırabildiğinden daha hızlı birikebilir.

Octocrylene - Bu, cilt tarafından kolayca emilen ve UV ışınlarına maruz kaldığında mutasyonlara neden olabilecek ve hücrelere zarar verebilecek serbest radikaller üreten başka bir maddedir.

Parabenler- Kozmetik ve vücut ürünlerine yaygın olarak eklenen bir grup sentetik bileşiktir, çünkü mantar ve bakterilerin büyümesini önlerler. Tehlikelidirler, çünkü bu listedeki birçok bileşen gibi hormon fonksiyonlarını bozarlar ve potansiyel olarak meme kanseri ve üreme toksisitesi riskine yol açarlar.

Hafta sonu tatili, yaz tatili, piknikler ve hatta havuzda geçireceğiniz zaman için alışveriş yaparken, kendinize ve çocuklarınızın cildine ne sürdüğünüz ve bu kimyasalların sizin üzerindeki etkiniz hakkında bilinçli düşünmeyi unutmayın.  Sağlık dolu günler dilerim.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.