Hava Durumu

Grip ve soğuk algınlığına dair dikkat edilmesi gerekenler

Yazının Giriş Tarihi: 03.11.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2020 07:30

Grip ve soğuk algınlığından her mevsim etkilenebiliyoruz. Çocukların grip veya gripten hasta olma olasılığı daha yüksektir, ancak bağışıklık sistemi baskılanmış veya besin eksiklikleri olan kişiler de virüsü kapmaya daha yatkın olabilir. Stres, uykusuzluk ve toksinlere maruz kalma grip semptomlarını kötüleştirebilir.

Neyse ki, griple mücadele etmek veya semptomları hafifletmek için bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilecek doğal grip ilaçları vardır.

Grip Nedir?

Grip, influenza virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir solunum hastalığıdır. Bu virüsler havadan insandan insana yayılır.

Grip belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

  • Ateş
  • Öksürük
  • Burun akması
  • Kas veya vücut ağrıları
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Kusma
  • İshal

Grip ve Soğuk Algınlığı

Grip ve soğuk algınlığı, benzer semptomlara sahip solunum yolu hastalıklarıdır, ancak bunlara farklı virüsler neden olur. Bazen grip ile soğuk algınlığı arasındaki farkı söylemek zor olabilir, ancak genellikle grip belirtileri çok daha yoğundur.

Soğuk algınlığı ile burun akıntısı ve tıkanıklık gibi hafif soğuk algınlığı semptomları yaşamak yaygındır. Gripin vücut ağrılarına, ateşe ve baş ağrısına neden olma olasılığı daha yüksektir ve bakteriyel enfeksiyonlar, zatürre ve hatta hastaneye yatış gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Peki, gripten doğal olarak nasıl kurtulursunuz? Grip için ev ilaçları arasında C ve D vitaminleri, bitkisel takviyeler, uçucu yağlar, probiyotikler ve sağlıklı beslenme yer alır. Belirtilerinizi hafifletmek için bu doğal grip ilaçlarını deneyin:

Hafif, sindirimi kolay yiyecekler:  Sindirime yardımcı olması için kemik suyu içeren çorbalar, pişmiş sebzeler veya bitki çayları ekleyin. Kendinizi yemeye zorlamayın.

Su:  Yeterli hidrasyon, virüsü sisteminizden temizlemenin anahtarıdır.

Limonlu, ballı ve tarçınlı sıcak su:   Bal ve tarçın,  mukus oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Zencefil:  Bir zencefil çayı yapın ve çiğ bal ekleyin.

Sarımsak ve soğan:  Bu sebzelerin her ikisi de bağışıklık fonksiyonunu artırmaya yardımcı olur.

Grip aşısı hakkında önceden bilmeniz gereken birkaç şey var.

Birincisi, hemen işe yaramaz, ancak etkili olması yaklaşık iki hafta sürer. Bu nedenle, aşının grip mevsimi en kötüye gitmeden önce sonbaharda yapılmasını önermektedir.

Bilmeniz gereken başka bir şey de, aşı olmanıza rağmen hala grip olabileceğinizdir. Aşıyı yapmak için kullanılan virüs, toplumda dolaşan virüsle her zaman "eşleşmez".

Grip aşısının etkinliği yıldan yıla değişmektedir, çünkü grip virüsleri sürekli olarak değişmektedir, buna antijenik sürüklenme denir ve uzmanlar, grip mevsimi başlamadan aylar önce aşıya dahil edilecek virüsleri seçmek için ellerinden geleni yaparlar. Herhangi bir mevsimde hangi grip virüslerinin en belirgin olacağından yüzde 100 emin olmak mümkün değildir, bu nedenle grip aşısının korunması garanti edilmez.

Raporlar, 2019-2020 grip aşısının genel mevsimsel influenza A ve B virüslerine karşı yüzde 45 etkili olduğunu gösteriyor .

Grip aşısı yaptırmanın enjeksiyon yerinde ağrı veya şişlik, vücut ağrıları ve ateş gibi yan etkileri de vardır.

Kendinizi ve çevrenizi gribe karşı korumak için bazı öneriler:

  • Hasta olduğunuzda evde kalmak.
  • Hasta bir aileye veya hane halkına maruz kaldıysanız evde kalmak.
  • Öksürük ve hapşırıklarınızı bir mendille örtmek.
  • Ellerinizi yıkamak veya el dezenfektanı kullanmak.
  • Hastaysanız ve bir topluluk topluluğunda başkalarının yanında olmanız gerekiyorsa burnunuzu veya ağzınızı bir maske veya bezle örtmek.
  • Bu davranışları uygulamak, gribin yayılmasını durdurmaya yardımcı olabilir.

Riskler ve Yan Etkiler

Siz veya sevdiğiniz biri, zatürree gibi gripten kaynaklanan komplikasyonlar yaşarsanız veya düşmeyen yüksek ateşiniz varsa, derhal sağlık uzmanınızla iletişime geçin. Grip olursanız ve astım gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa veya hamile iseniz, doktorunuza görünün.

Ayrıca bazı grip ve Covid-19 semptomlarının benzer olduğunu ve bu nedenle iki virüs arasındaki farkı söylemeyi zorlaştırdığını unutmayın. Bu nedenle, sağlık uzmanınızı aramak ve belirtilerinizi telefonla ona anlatmak iyi bir fikirdir. Daha sonra ne yapmanız gerektiği konusunda bilgilendirileceksiniz.

Çoğu insan gripten birkaç gün ila 2 haftadan kısa bir süre içinde iyileşir. 2 hafta sonra hala semptomlar yaşıyorsanız, sağlık uzmanınızla iletişime geçin. Virüs ve bakterilerden komplikasyon geliştirme veya ortak enfeksiyon geliştirme riski vardır.

Şifa dolu günler diliyorum.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.