Hava Durumu

GAPS diyetinin hastalıklar üzerine faydaları

Yazının Giriş Tarihi: 21.09.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.09.2021 06:30

Enflamasyonu Azaltır

Enflamasyon vücut tarafından normal bir bağışıklık tepkisi olabilirken, kronik enflamasyon kanser, kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere birçok kronik hastalık türüyle bağlantılıdır. Enflamasyon, aynı zamanda, inflamatuvar bağırsak hastalığı (IBS) ve Crohn hastalığı gibi sindirim bozukluklarının da önemli bir bileşenidir. GAPS diyeti, antioksidan bakımından zengin sebzeler, kalp için sağlıklı yağlar ve balık gibi birçok anti-inflamatuar gıda içerir . Ayrıca probiyotik içeriği yüksek fermente gıdaları da sunar. Birçok araştırma, probiyotiklerin vücutta bir anti-inflamatuar etki gösterebileceğini öne sürüyor. Enflamasyon üzerindeki faydalı etkileri sayesinde bu diyet, sızıntılı bağırsak sendromunun tedavisine de yardımcı oluyor. Aslında, GAPS diyetine sızdıran bağırsak diyeti denir çünkü bağırsak geçirgenliğini veya sızdıran bağırsakları azaltır. Birçok çalışma, artan bağırsak geçirgenliğinin altta yatan iltihaplanma ile ilişkili olabileceğini göstermiştir. Diyet değişiklikleri yaparak bu iltihabı azaltmak, gıda hassasiyetleri, emilim bozukluğu ve iltihaplı cilt durumları gibi sızıntılı bağırsak belirtilerini ve semptomlarını önlemenin etkili bir yolu yoludur.

Bağışıklığı Yükseltir

Bağırsak mikrobiyomu, sindirim sisteminizde yaşayan trilyonlarca mikroorganizmadan oluşan devasa bir ekosistemdir. Bağırsak mikrobiyomunuzun sağlığı, genel sağlığınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir ve hatta bağışıklık sisteminizi bile etkileyebilir. GAPS diyeti , bağırsaklarınızdaki faydalı bakteri miktarını artırabilen fermente gıdalar ve probiyotikler açısından zengin bir diyet sunar. Bu yararlı bağırsak bakterilerinin, vücudunuzun hastalığa ve enfeksiyona tepki verme şeklini değiştirebilen ve iyileştirebilen ve gelişmiş bağışıklığı teşvik eden bağışıklık sistemi hücreleriyle iletişim kurduğuna inanılmaktadır.

Otizm Belirtilerini İyileştirmeye Yardımcı Olur

Otizm, erken çocukluk döneminde başlayan ve başkalarıyla iletişim ve etkileşimde bozulma ile sonuçlanan gelişimsel bir bozukluktur. GAPS diyetinin otizm semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olduğunu çalışmalar gösteriyor. Birçok çalışma, GAPS diyetine dahil edilen bazı diyet değişikliklerinin otizm semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. Özellikle glüteni ortadan kaldırmanın otizm üzerinde olumlu bir etkisi olduğu gösterilmiştir. 2016 araştırmasında, otizmli 80 çocukta glütensiz bir diyetin etkilerini serbest bir diyetle karşılaştırdı ve glütensiz bir diyetin otizm davranışlarını ve gastrointestinal semptomları kontrol etmede etkili olduğunu buldu. 2017'de yapılan bir başka çalışmada, glütensiz & kazeinsiz bir diyetin otizmli çocuklarda semptomları azaltmaya yardımcı olduğunu gösterdi.

Kan Şekeri Dengesini İyileştirir

GAPS diyeti, tahıllar, nişastalı sebzeler ve rafine karbonhidratlar gibi, yüksek kan şekeri söz konusu olduğunda hepsi ortak suçlu olan yiyecekleri ortadan kaldırır. Bu yiyecekler, kan dolaşımında hızla şekere dönüşen karbonhidratlarda yüksektir. GAPS diyetinin kan şekeri üzerindeki etkisine özel olarak odaklanan bir araştırma olmamasına rağmen, normal kan şekerini korumak söz konusu olduğunda karbonhidrat alımını azaltmanın büyük bir etkisi olabileceğini gösteren çok sayıda çalışma vardır. Örneğin bir çalışma, düşük karbonhidratlı, yüksek proteinli bir diyetin tip 2 diyabetlilerde kan şekeri kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olduğunu buldu.

Depresyonu Önlemeye Yardımcıdır

Bağırsak sağlığınızı iyileştirmenin zihinsel sağlığınız üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini gösteren çok sayıda araştırma var. 10 çalışmadan oluşan bir 2017 incelemesi, probiyotik takviyesinin depresyon semptomlarını azaltmada etkili olabileceğini buldu. Gastroenterology dergisindeki bir başka çalışma,  irritabl bağırsak sendromlu 44 hastada belirli bir probiyotik türünün depresif semptomların azalması ve yaşam kalitesinin artmasıyla ilişkili olduğunu gösterdi. American Journal of Clinical Nutrition'da yapılan bir araştırma, GAPS diyetinde elimine edilen rafine tahılların daha fazla alımının, daha yüksek depresyon riski ile ilişkili olduğunu bulundu. Meyve ve sebze gibi diyete dahil edilen belirli yiyecekler, depresyon riskin azalmasıyla ilişkilendirildi.

Şifa dolu günlere..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.