Hava Durumu

En iyi gıda güvenliği için 6 ipucu

Yazının Giriş Tarihi: 20.07.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.07.2021 06:30

Aileniz ve arkadaşlarınız için güzel sofralar, yemekler hazırlamak hayatınızın en büyük zevklerinden biri olabilir. Ancak, misafirleriniz yemek pişirmenizden dolayı kötü bir gıda zehirlenmesi vakasına yakalanırsa, zevk acıya dönüşebilir! Aynı olay, dışarıda yemek yedikten sonra gıda kaynaklı bir şanssızlıkla da kendini gösterebilir.  Özellikle sıcaklarda bu bilgileri kullanarak, gıda güvenliği için çok doğru adımlar atacaksınız.

1. Yiyecekleri bulundurduğunuz ısı aralığına dikkat edin

ABD Tarım Bakanlığı'nın Gıda Güvenliği ve Denetim Servisi, 4-60 'C arasındaki sıcaklıkların, bakterilerin şaşırtıcı derecede hızlı büyümeleri için rahat bir ortam sağladığını ifade eder. Sıcak yemekler her zaman 60'C veya üzerinde, soğuk yiyecekler ise 4'C altında tutulmalıdır. Gerektiğinde ısıtma tepsileri ve buz yatakları kullanın ve buzdolabına veya paketlere gönderilen artıklar sığ kaplara konmalıdır, böylece iki saat içinde güvenli bir şekilde soğuk sıcaklıklara ulaşabilirler.

2. Renk Kodlu Kesme Tahtaları Kullanın

Çapraz bulaşma hem ev hem de profesyonel mutfaklarda büyük bir sorundur. Kümes hayvanlarını parçalamak için bir kesme tahtası kullanırsanız ve bir salata için soğan doğramak için kullanmadan önce düzgün temizlemezseniz, o salata artık ciddi gastrointestinal rahatsızlığa neden olan kötü ama yaygın bir bakteriyel hastalık olan Salmonella riskini taşır. İyi bir temizlik ve sanitasyon rutini oluşturmak önemlidir. Her bir gıda grubu için tek bir renkte kesme tahtaları kullanmak; örneğin kırmızı et beyaz ve sebzeler yeşil üzerine olması, çapraz bulaşma olasılığını en aza indirir.

Kesme tahtalarından bahsetmişken, plastik tahtaların ahşap çeşitlerinden çok daha güvenli olduğunu söyleyen uzun süredir devam eden bir efsane var, ancak bu mutlaka doğru değil. UC Davis'te araştırmacı olan Dean Cliver, plastik kesme tahtalarının sterilize edilmesinin daha kolay olduğunu ancak genel olarak daha yumuşak olduğunu ve bu nedenle bakteri barındırabilen bıçak oluklarına daha duyarlı olduğunu buldu. En iyi seçeneğiniz, genel pişirme projeleri için kullanmak üzere akçaağaç gibi sert ağaçlardan yapılmış kesme tahtaları satın almak ve plastik tahtalarınızı et ve balık için kullanmaktır.

3. Ellerinizi Yıkayın

Gıda güvenliğinde temel bir kural vardır: Şüphe duyduğunuzda ellerinizi yıkayın. Tuvaleti her kullandığınızda, burnunuzu sümkürdüğünüzde, saçınıza veya yüzünüze dokunduğunuzda, yiyip içtiğinizde, sigara içtiğinizde, evcil hayvanlarınızla oynadığınızda, çöpü çıkardığınızda, mutfakta iş değiştirdiğinizde ellerinizi, bileklerinizi, parmaklarınızı ve tırnaklarınızı iyice bir yıkayın.

Antibakteriyel sabuna da ihtiyacınız yok. FDA, özel temizleyicilerin sade sabun ve sudan daha etkili olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt olmadığını belirtiyor. Sadece köpürtün, yaklaşık 20 saniye (yaklaşık iki kez "Mutlu Yıllar" şarkısını söylemek için gereken süre kadar) ovalayın ve durulayın.

4. Tezgahınıza İyi Bakın

Tezgahlarınız kirliyse temiz eller ve kesme tahtaları bir şey ifade etmez. Eşit miktarda elma sirkesi ve su karışımını karıştırın, bir sprey şişesine dökün ve el altında bulundurun. Mutfağınızın çoğu yüzeyinde çalışır, herhangi bir yapışkan kalıntı veya potansiyel olarak zararlı kimyasallar bırakmadan bakterileri nötralize eder. Ev yapımı elma sirkesi, kirli kesme tahtaları için de harika bir dezenfektan görevi görür.

5. Az Pişmiş veya Pastörize Edilmemiş Gıdalardan Kaçının

Kremalı veya keskin beyaz peynir gibi çiğ peynir, meyve ile lezzetlidir veya salatalık ve domates salatası üzerine serpilir, ancak bu pastörize edilmemiş süt ürünlerinin ayrıca listeriosis (özellikle hamile kadınlar için tehlikeli) gibi gıda ile ilgili enfeksiyon salgınlarına neden olma olasılığı daha yüksektir. Az pişmiş yiyecekler de risklidir; et ve kümes hayvanlarını önerilen sıcaklıkta pişirin.

6. Süngerlerinizi Atın

Scientific Reports'ta yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, ortalama bir mutfak süngerinin santimetre karede 45 milyar yoğunlukta 362 çeşit bakteriyle dolu olduğunu buldu. Sorun şu ki, süngerleri bu kadar emici yapan tüm o köşeler ve çatlaklar aynı zamanda bakterileri emer ve yakalar - bu da üremek için güzel, sıcak bir noktaya sahiptir. Siz "temizlerken" o bakterileri yayarsınız.

Sünger kullanmayı seçerseniz:

  • Onları çiğ etten meyve sularını temizlemek için kullanmayın.
  • Bunları haftada bir veya en fazla iki haftada bir değiştirin
  • Süngeri bulaşık makinesinde (ısıtılmış kurutma programını da kullanın) veya mikrodalgada temizleyin (bir dakika bekletin)
  • Ayrıca süngerinizi sıkın ve kullanımlar arasında kurumaya bırakın.
  • Aynı şekilde el ve bulaşık kurutmak için kullanılan havlular da düzenli olarak değiştirilmeli ve yıkanmalıdır.

Bu ipuçlarından bazıları sağduyu gibi görünebilir, ancak bu uygulamaları gözden kaçırmak kolaydır. Ellerinizi ve çevrenizi düzenli olarak temizlemeyi unutmayın; keyifli bayram sofralarınızın tadını çıkarın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.