Hava Durumu

Dünyanın en sağlıklı süper gıdalarından biri: Avokado

Yazının Giriş Tarihi: 30.03.2022 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.03.2022 06:01

Avokado, lezzetli olmasının yanı sıra lif, iyi yağlar, potasyum ve K vitamini gibi önemli besin ögeleri içerir. Kilo kaybını destekler ve sindirim sisteminizin sorunsuz çalışmasını sağlar. Avokado, tipik olarak, içinde pürüzsüz yeşil etli koyu bir dış kabuk ve ortada büyük çekirdek ile karakterizedir. Tavuklu avokado salatasından avokadolu çikolatalı pudinge ve daha fazlasına kadar birçok farklı yemek ve tarifte olan hafif bir tada ve kremsi bir dokuya sahiptir.

Peki avokado bizim için sağlıklı mı? Ve bu lezzetli besini diyetinize eklemeye nasıl başlayabilirsiniz?

Avokado yemek için en önemli dokuz neden:

1. Kalp Sağlığını İyileştirir

Avokado kan lipidlerini dengeleyerek kalp sağlığını destekler. Kimyasal bileşimi açısından, avokadodaki yağ yaklaşık yüzde 71 tekli doymamış yağ asitleri, yüzde 13 çoklu doymamış yağ asitleri ve yüzde 16 doymuş yağ asitleridir. Avokadodaki yağ, lifin ve beta-sitosterol bileşiklerinin, magnezyum ve potasyumun varlığına ek olarak, kolesterol seviyelerini ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

2. Metabolik Sendrom Riskini Azaltır

Metabolik sendrom, kalp hastalığı, felç ve diyabet geliştirme riskinizi artıran koşul için kullanılan bir terimdir. Araştırmacılar, düzenli olarak avokado yiyen kişilerin, avokado olmayan tüketicilere göre daha dengeli ve daha kaliteli bir diyete sahip olma eğiliminde olduğunu ve ayrıca meyve, sebze ve lif alımının daha yüksek olduğunu buldu. Avokado tüketimi ayrıca daha düşük vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi (BMI) ve bel çevresi ile daha yüksek iyi HDL kolesterol seviyelerine bağlandı. Bu, avokadoların sağlıklı bir diyetle tüketildiğinde kilo yönetimine yardımcı olabileceği anlamına gelir.

3. Göz, Cilt ve Saç Sağlığını Destekler

Avokado, özellikle fiyat etiketi ve meyvenin ilave sentetik kimyasallardan tamamen arındırılmış olması göz önüne alındığında, doğanın en iyi nemlendiricilerinden biridir. Avokado, göz sağlığını koruyan ve sağlıklı, genç görünen cilt ve saçı koruyan bir tür karotenoid olan lutein içeren yüksek antioksidan gıdalardır. Karotenoidler, kirlilik ve UV ışığı hasarı gibi çevresel toksinlerin etkilerini bloke ettiği bilinen havuç, kabak ve tatlı patates gibi sebzelerde bulunan bir grup antioksidan fitokimyasallardır. Araştırmalar, diyet karotenoidlerinin, özellikle ciltteki belirli kanserler ve makula dejenerasyonu gibi yaşa bağlı göz bozuklukları gibi hastalıkların önlenmesiyle ilgili sağlık yararları sağladığını göstermektedir. Lutein, göze ve cilde giren, DNA'yı değiştiren ve serbest radikal hasarına neden olan zararlı mavi ışık ışınlarını emdiği için göz sağlığı için faydalı görünmektedir.

Sağlıklı ve parlak bir cilt için, sadece bir avokado kabuğunun içini cildinize sürün ve birincil nemlendiriciniz olarak avokado yağını kullanın. Avokadoyu saçların canlanması, nemlendirmesi ve parlaklık kazandırması için de kullanabilirsiniz.

4. Kanser Hücresi Büyümesine Karşı Savaşır

Araştırmalar, avokadodan ekstrakte edilen fitokimyasalların, hücre döngüsünün durdurulmasına yardımcı olduğunu , büyümeyi engellediğini ve kanser öncesi ve kanser hücre dizilerinde apoptozu teşvik ettiğini gösteriyor. Avokadonun hem kanser hem de diyabet riskinin azalmasıyla bağlantılı olmasının bir başka nedeni de tekli doymamış yağ asitleri seviyeleridir. Bunların, iltihaplanmayı azaltma yetenekleri nedeniyle diğer yağ asitleri türlerine kıyasla kronik hastalıklara karşı daha iyi koruma sağladığı gösterilmiştir. Avokadoda bulunan başka bir bileşik olan beta-sitosterol de prostatı oldukça korur ve daha iyi bağışıklık fonksiyonu ve daha düşük prostat kanseri riski ile bağlantılıdır.

5. Kilo Kaybını Destekler

Avokado kilo aldırır mı yoksa kilo yönetimine yardımcı olur mu? Çoğu insanın inandığının aksine, karbonhidratları düşük ve yağları yüksek diyetlerin kilo kaybını hızlandırdığı bilinmektedir.

Yağlar genel olarak daha az yemenize yardımcı olan tokluk hormonlarını artırır. Ayrıca aşırı yemeyi, atıştırmayı ve şeker bağımlılığını önlemeye yardımcı olmak için aç kalmadan öğünler arasında daha uzun süre kalmanıza izin verir. Enerji kısıtlı bir diyette avokadodan günde 30 gram yağ tüketiminin, günde 30 gram karışık diyet yağı ile ikame edildiğinde kilo kaybını hiç etkilemediğini buldular. Avokadodan yüksek diyet, diğer sağlık iyileştirmelerine ek olarak önemli kilo kaybına neden oldu.

6. Sindirim Sağlığını İyileştirir

Avokado, lif açısından en iyi meyve kaynaklarından biridir. Avokado neredeyse diğer tüm meyvelerden ve çoğu porsiyon sebze, tahıl ve fasulyeden daha fazla olan 11-17 gram arasında lif içerir. Yüksek lifli gıdalar  sindirim sistemi sorunları olan herkes için önemlidir, çünkü lif, bağırsaktaki bakteri dengesinin değişmesine yardımcı olur, sağlıklı bakterileri artırırken bazı sindirim bozukluklarının kökü olabilecek sağlıksız bakterileri azaltır. Araştırmalar, lifin ayrıca dışkıya hacim kazandırmaya yardımcı olduğunu, düzenliliği desteklediğini ve bağırsaklar ve kolon yoluyla atık ve toksinlerin çekilmesine yardımcı olduğunu gösteriyor.

Yağlar ayrıca bağırsak astarını besledikleri için sindirim ve besin emilimi için de gereklidir. Az yağlı bir diyet, kabızlığa veya karın ağrısı ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklik ile karakterize bir gastrointestinal sistem bozukluğu olan irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarına neden olabilir.

7. İnsülin Direnci ve Diyabete Karşı Korur

Düzenli avokado tüketimi, sağlıklı kan lipid profillerini destekler, kan basıncına aracılık eder, insülin duyarlılığını geliştirir ve glikoz seviyelerini düzenlerken, tüm bunlar obeziteyi ve hücrelere oksidatif hasarı önler.

8. Ruh Halini İyileştirir

Yağ asitleri, nörotransmitter seviyelerini etkiledikleri ve hormonları doğal olarak dengelemeye yardımcı oldukları için merkezi sinir sistemi fonksiyonlarını ve bilişsel süreçleri düzenlemede önemli bir rol oynar. Sonuç olarak, yeterince sağlıklı yağ yediğinizde ruh haliniz de iyileşebilir. Bu, avokado faydaları listesine zihinsel refah yardımını ekleyebileceğiniz anlamına gelir.

9. Artrit Belirtilerini Azaltır

Artrit, eklem ağrısı ve şişme ile karakterize yaygın bir durumdur. Bazı araştırmalar avokadonun belirli artrit semptomlarını iyileştirdiğini öne sürüyor. Aslında, birkaç çalışma , avokado yağından elde edilen spesifik bileşiklerin , artritin en yaygın şekli olarak kabul edilen osteoartrit semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Sağlıklı bir beslenme düzeni ile beraber düzenli avokado tüketmenizi tavsiye eder, keyifli günler dilerim.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.