Hava Durumu

Dışkılamanızı düzenleyecek en iyi laksatifler (II)

Yazının Giriş Tarihi: 31.05.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.05.2022 04:25

Piyasada bağırsak dengesini oluşturmak için reçetesiz satılan laksatifler, en yaygın kullanılan reçetesiz ilaçlardan bazılarıdır. Bunlar kısa vadede kabızlık için etkili olabilir, ancak bağımlılık, dehidrasyon, şişkinlik, ishal, elektrolit dengesizliği gibi yan etkiler oluştururlar. Bazı yiyecekler, içecekler ve şifalı bitkiler, yan etkiler için fazla risk oluşturmadan bağırsak hareketlerini geçirmeyi ve kabızlığı önlemeyi kolaylaştırabilir. Bu nedenle sağlıklı bir beslenme düzeni sizin için mevcut en iyi doğal müshil olabilir. Meyveler, yapraklı yeşillikler ve diğer sebzeler, tohumlar, bazı otlar ve probiyotik yiyecekler, dışkıyı yumuşatmak ve kabızlığı gidermek söz konusu olduğunda ev ilaçları olarak kullanılabilir.

Evde kabızlıktan hızlı bir şekilde nasıl kurtulacağınızı bilmek ister misiniz? Aloevera, yeşillikler, chia ve keten tohumları, yüksek lifli meyveler, probiyotik gıdalar ve hindistancevizi suyu gibi kabızlığı gidermek için hızlı çalışan doğal müshilleri deneyin. Ayrıca doğal müshilleri tüketirken bol suiçtiğinizden emin olun, çünkü bunlar yüksek lifli gıdalarla birlikte çalışarak dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olur. Beslenme düzeninize dahil edebileceğiniz en iyi doğal laksatiflere devam edelim:

Keten tohumu

Keten tohumu, dışkınıza hacim kazandıran mükemmel bir lif kaynağıdır. Yemek kaşığı başına yaklaşık 3 gram lif sağlarlar. Çalışmalara göre keten tohumları hem kabızlığı hem de ishali tedavi edici özelliktedir. Pratik olarak tatsızdırlar ve keten tohumlarının faydalarından biri de yulaf, unlu mamuller ve smoothieler gibi hâlihazırda yaptığınız tariflerde kullanımının kolay olmasıdır. Sağlık yararlarından en iyi şekilde yararlanmak için bütün keten tohumları yerine öğütülmüş keten tohumlarını tavsiye ederim. Günde 2-3 yemek kaşığı tüketebilmeniz mümkündür. Ne zaman çok lif tüketirseniz, bol su içmeyi de unutmayın.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Kilo vermek için en iyi doğal müshillerden biri nedir? Yeşillikler yapraklılar!

Sadece harika bir lif kaynağı değil, ıspanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler de bol miktarda magnezyum sağlar. Magnezyum, dışkıyı güvenli bir şekilde yumuşatmak ve bağırsağınızdan su çekmeye yardımcı olmak için doğal bir yeteneğe sahip bir elektrolittir. Magnezyum karındaki krampları durdurmaya yardımcı olabilecek doğal bir kas gevşetici olduğundan, dışkının sisteminizde kolayca hareket edebilmesine yardımcı olur.

Psyllium – Karnıyarık otu

Kabızlığı yoğun olanlar için, magnezyum bazlı laksatifler yerine bilimsel araştırmalarda psillyum şeklinde ek lif alımı önerilmektedir. Su veya başka bir sıvı ile birleştirildiğinde, psyillyum kabuğu şişer ve daha fazla hacim üretir, bu da bağırsakları kasılmaya teşvik eder ve sindirim sisteminden dışkı geçişini hızlandırmaya yardımcı olur. Psylliumunayrıca dışkı su içeriğini artırarak dışkıyı yumuşatmak için dokusat sodyumdan daha üstün olduğu ve genel olarak daha fazla müshil etkisi olduğu bulunmuştur. 12 yaşından büyük yetişkinler ve çocuklar, günde 1-3 kez seçtiğiniz bir sıvıya karıştırılmış 1 çay kaşığı psyillyum kabuğu tozu kullanabilir.

Hindistan Cevizi Suyu

Hindistan cevizi suyu şekerli içeceklere alternatif harika bir tadı olmasının yanı sıra sağlıklı elektrolit seviyelerini korumaya, dehidrasyonu önlemeye ve idrar yolunuzu temizlemeye de yardımcı olur. Yüzyıllar boyunca hindistancevizi suyu, yüksek elektrolit içeriği, özellikle potasyum (her bir fincan porsiyonda günlük değerinizin yüzde 12'sini sağlar) nedeniyle doğal bir hidrasyondengesi için kullanılmıştır. Tadı harika olduğu için çocuklar için en iyi doğal müshillerden biridir. Aslında, hindistancevizi suyu kabızlık için o kadar iyileştirici olabilir ki, bazı insanlar çok fazla içmenin dışkıları rahatsız edici bir seviyeye kadar gevşettiğini düşünür, bu yüzden yavaş başlamakta fayda var.

Erik Suyu

Erik suyu klasiği olmadan bu listeyi tamamlayamazdım. Kuru erik suyu, özellikle yaşlı popülasyonda, uzun süredir kabızlığa karşı etkili bir savaşçı olarak kabul edilmektedir. Cleveland Clinic, kabızlığı önleme diyetinin bir parçası olarak her gün kuru erik suyu içilmesini önerir. Kuru erik suyundaki çözünmeyen lif, sindirim sisteminizdeki sağlıklı bakterileri besler.

Doğal laksatifleri yaşamımızda dengeli bir şekilde kullandığımız, sağlık dolu günler dilerim.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.