Hava Durumu

Dışkılama düzeni için laksatif kullanmak ne kadar doğru?

Yazının Giriş Tarihi: 17.05.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.05.2022 01:08

Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre, kabızlık ABD'li yetişkinlerin yaklaşık yüzde 16'sını ve 60 yaş üstü her üç yetişkinden birini etkileyen en yaygın olarak bildirilen sağlık sorunlarından biridir. Kabızlığı hızlı bir şekilde gidermeye ne yardımcı olur? Bu durumu hızlı bir şekilde tedavi etmek için bir dizi reçetesiz ilaç mevcut olsa da, hepsinin güvenli olduğu düşünülmemektedir. Bunun yerine, bazı insanlar için eşit derecede işe yarayan doğal laksatifler de vardır. Bazı yiyecekler, içecekler ve şifalı bitkiler şeklindeki doğal müshil maddeler, 2000 yılı aşkın bir süredir kabızlığı hafifletmek için sağlık amacıyla kullanılmaktadır.

İnsanlar her zaman iyi bir sağlık için bağırsak hareketlerinin gerekli olduğunu biliyorlardı, ancak günümüzün hızlı tempolu toplumunda, kötü beslenme, stres veya sık seyahat etme iyi sindirimin önüne geçebilir.

Doğal Laksatiflerden Kimler Yararlanabilir?

Bugün piyasada, bitki çayları ve detoks tentürlerinden haplara ve lavmanlara kadar, sık sık kabızlık çekenlere yardımcı olacak düzinelerce farklı müshil var.  Bununla birlikte, doğal laksatifler (sade su gibi), reçetesiz satılan laksatiflerin neden olabileceği hoş olmayan yan etkilerin çoğu olmadan genellikle işi halledecektir.

Reçeteli laksatiflerin kısa vadede kabızlık semptomlarını çözmeye yardımcı olabileceğini, ancak sonuçta altta yatan herhangi bir sindirim sorununu çözmediğini anlamak önemlidir. Aslında, sorunu daha da kötüleştirebilirler. İstenmeyen ve tehlikeli yan etkilere neden olabilirler ve hatta vücut zamanla düzgün çalışması için onlara güvenmeye başladığından bağımlılık yapabilirler. Vücudumuzun kendi kendine temizleme ve detoks yapma konusunda inanılmaz bir doğal yeteneği vardır - bizim sadece doğru besinleri ve nemlendirici sıvıları sağlamamız gerekir.

Kısa süreli veya kronik kabızlık, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir:

 -  Hem çözünmeyen lif hem de çözünür lif içermeyen bir beslenme düzeni        

-Dehidrasyon

- susuzluk        

-Stres        

-Uyku eksikliği

Kaka söz konusu olduğunda "normal" kabul edilen nedir? Çoğu uzman, haftada en az üç veya daha fazla kez tuvalete gitmenin önemli olduğu konusunda hemfikirdir. Ancak bir kişinin her gün/hafta yapması gereken bağırsak hareketlerinin sayısı kişiden kişiye değişir, bu nedenle tamamen “normal” ve sağlıklı kabul edilen belirli bir sayı yoktur.

Sonuç olarak, şu anda en azından bu miktarda gitmiyorsanız, öncelikle diyetinizde ve yaşam tarzınızda değişiklikler yapmak (örneğin, daha fazla lif yemek, egzersiz yapmak ve stresi azaltmak), sorunu uzun vadede çözmek için çok önemlidir.

Bazı yiyecekler, içecekler ve şifalı bitkiler, yan etkiler için fazla risk oluşturmadan bağırsak hareketlerini geçirmeyi ve kabızlığı önlemeyi kolaylaştırabilir. Bu nedenle sağlıklı bir beslenme düzeni sizin için mevcut en iyi doğal müshil olabilir. Haftaya en iyi doğal laksatifleri konuşmak üzere hoşçakalın.

Şifa dolu günler dilerim.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.