Hava Durumu

Bir süper gıdayı süper yapan bileşen nedir?

Yazının Giriş Tarihi: 31.08.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.08.2021 07:30

Bir "süper gıda"yı süper yapan şeyin ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? Kırmızı şarap, yeşil çay, lahana ve yaban mersini gibi en iyi süper yiyeceklerin hepsinin ortak noktası nedir? Cevap, daha uzun ömür, kalp sağlığı, dayanıklılık, bağışıklık desteği icin temel bileşik olan Quarcetin. 2018 incelemesine göre Quercetin, en yaygın ve en kapsamlı şekilde incelenen flavonoid olarak kabul edilir.

Çalışmalarda anti kanserojen, antiinflamatuar ve antiviral aktiviteleri olduğu gösterilmiştir. Aslında, bu güçlü antioksidan bileşiğin, özellikle bir anti-inflamatuar enzim olan bromelainin sağlık yararları ile birleştirildiğinde yapamayacağı pek bir şey yoktur. Bütün bunlar, birçok uzmanın neden düzenli olarak quercetin içeren gıda kaynaklarının tüketilmesini önerdiğini açıklıyor.

Peki bu besinler neler ve ne kadar tüketmelisiniz?

Quercetin nedir?

Quercetin, yeşil yapraklılar, domates, meyveler ve brokoli dahil olmak üzere birçok bitkide bulunan bir tür flavonoid antioksidandır. Teknik olarak bir "bitki pigmenti" olarak kabul edilir, bu nedenle derin renkli, besleyici dolu meyve ve sebzelerde bulunur.

İnsan diyetinde en bol bulunan antioksidanlardan biri olarak kabul edilen quarsetin,birçok araştırmaya göre serbest radikal hasarı, yaşlanma ve iltihaplanma etkileriyle mücadelede önemli bir rol oynamaktadır. Sağlıklı bir yemekten bol miktarda alabilirsiniz, ancak bazı insanlar daha güçlü anti-inflamatuar etkiler için bu bileşiği konsantre ek formda da alırlar.

Quercetin ne için kullanılır?

İtalya'daki Verona Üniversitesi Patoloji ve Teşhis Bölümü'ne göre, kersetin glikozitler ve diğer flavonoidler (kaempferol ve mirisetin gibi) "anti-viral, anti-mikrobiyal, anti-inflamatuar ve anti-alerjik ajanlardır"

Hem hayvanlarda hem de insanlarda farklı hücre tiplerinde pozitif olarak ifade edilme potansiyeline sahiptirler. Flavonoidpolifenoller, enflamatuvar yolları ve işlevleri aşağı regüle etmek veya bastırmak için en faydalıdır. Quercetin, lökositlerin ve diğer hücre içi sinyallerin neden olduğu bağışıklık ve iltihaplanma üzerinde güçlü etkiler gösteren, en yaygın ve bilinen doğadan türetilmiş flavonol olarak kabul edilir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.