Hava Durumu

Beslenme günlüğü tutmaya ne dersiniz?

Yazının Giriş Tarihi: 28.09.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.09.2021 06:30

Beslenme günlüğü, her gün yediğiniz ve içtiğiniz her şeyi takip etmek için kullandığınız bir araçtır. Kâğıt üzerinde basit bir liste, bilgisayarınızda sakladığınız bir belge veya telefonunuzda bulunan sağlık uygulamalarından bazılarının yardımıyla tuttuğunuz bir günlük gibi birçok biçimde olabilir. Daha temiz ve farkındalıklı bir beslenme biçimine geçmek istiyorsanız, üzerinde çalışmanız gereken ilk şey mevcut yeme alışkanlıklarınızı anlamaktır. Örneğin, dikkatiniz dağılmışken veya canınız sıkıldığında veya üzgün hissettiğinizde yemek yiyen biri olabilirsiniz. Bu tür alışkanlıkların farkına varana kadar onları kırmak ve daha iyi alternatiflerle değiştirmek zor olabilir.

Beslenme günlüğüne ne yazmalısınız?

İdeal olarak, yediğiniz ve içtiğiniz her şeyi izlemelisiniz. Ne kadar  ayrıntı bilgi, o kadar iyi. En iyi sonuçlar için doğruluk ve tutarlılığa odaklanın. Beslenme günlüğünüzde şunları takip edebilirsiniz :

• Tam olarak ne yedin? Ayrıntıları ekleyin ve özel olun, örneğin içeriğindeki sosları dahil edin. Ayrıntıları unutmamak için, yemeyi bitirir bitirmez bir şeyler yazmak en iyisidir.

• Ne kadar yediniz (porsiyon boyutunuz). Tahmini bile olsa tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin miktarını listeleyin. İlk başta yemeğinizi tartmak ve ölçmek için 1/2 fincan sebze veya bir fincan makarna gibi porsiyon boyutlarını deneyebilirsiniz. 

• Günün saati/hangi öğün olduğu mutlaka not alın. (kahvaltı, ara öğün, öğle yemeği, akşam yemeği vb.).

• Ruh haliniz, enerjiniz ve hastalık durumunuz gibi diğer faktörleri eklemenizi tavsiye ederim.

Peki ya bu uygulamanın size ne yararı olacak?

1. Öz Farkındalığınızı Artırır

Besin tüketiminizi en az bir hafta takip ettikten sonra, düzenli olarak ne yediğiniz hakkında gözlemler yapabilirsiniz. Beslenmenizle ilgili veriler, duygularınıza ve yemek seçimlerinize nasıl katkıda bulunduğu gibi daha önce farkında olmadığınız eğilimleri ve kalıpları ortaya çıkarabilir.

2. Daha Dikkatli Yemenize Yardımcı Olur

Yediğiniz her şeyi kaydetmeniz gerektiğini bildiğinizde, sağlıksız yiyeceklere yönelme veya çok büyük porsiyonlar yeme olasılığınız azalır. Daha sağlıklı seçimler yapmaya başlamak ve dikkatli beslenmeye başlarsınız.

Besin günlüğünüze bu soruların cevaplarını da yazabilirsiniz:

• Ne kadar açım?

• Bugün yeterince sebze ve meyve yedim mi?

• Bu porsiyon boyutu şu anki ihtiyaçlarıma göre doğru miktar mı?

• Bugün şeker veya rafine tahılı fazla tükettim mi?

• Şekerli içecekler veya çok fazla alkol veya kafein mi içiyorum?

• Ruh halim bugün seçimlerimi etkiliyor mu?

• Yemeğimi yerken acele edip dikkatim dağılıyor mu ya da dikkatimi veriyor ve tadını çıkarıyor muyum?

3. Kilo Kaybını Destekler

Harvard Health Publishing'e göre, "Araştırmalar kilo vermek isteyen insanlar için günlük tutmanın davranışları değiştirmeye yardımcı olmak için çok etkili bir araç olabileceğini gösteriyor." Başka bir araştırma, besin günlüğü tutan katılımcıların, her gün ne yediklerine dair hiçbir kayıt tutmayanlara göre iki kat daha fazla kilo verdiğini buldu.

Farkındalıkla beslendiğimiz sağlıklı günler dilerim...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.