Hava Durumu

Bayramda sindirim şikayetlerinizi iyileştirmenin 4 yolu

Yazının Giriş Tarihi: 03.05.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.05.2022 10:13

Bayramda aile ve arkadaşlarımızla lezzetli ve keyifli yiyecekler yerken, bir yandan farklı sindirim şikayetleri en yaygın görünen durumlardan biridir. Bu süreçte sindirim şikayetlerinizi iyileştirmenin 4 yolundan bahsedeceğim sizlere.

1. Anti-inflamatuar besinlerle beslenin

Bağırsaklarınızı iyileştirmek her zaman yemekle başlar. Bu, sindirim sorunlarına neden olan gıda tetikleyicilerini ortadan kaldırmak anlamına gelir. Örneğin, glütene karşı hassasiyetiniz var mı? Yada laktoz intoleransı? Herhangi bir gıda alerjiniz var mı?

Ancak sadece kötü yiyecekleri ortadan kaldırmak yeterli değildir. Anti-inflamatuar beslenme, bağırsak sağlığı için bol miktarda lifle (özellikle yeşil yapraklı sebzelerden ve tatlı patates gibi fermente olabilen nişastalardan) dolu, besleyici yoğun öğünler anlamına gelir.

2. Her gün yeşil bir smoothie için 

Sebze alımımı büyük ölçüde artırmak, yeşillikleri tüketmenin en kolay yollarından biridir. Ekstra lif takviyesi için smoothie'nize keten tohumu veya chia tohumu ekleyin.

3. Güvenli takviyeler alın

Diyetinize güçlü bir probiyotik takviyesi eklemekl, bağırsaklarımızın gelişmesi için ihtiyaç duyduğu iyi bakterileri geri kazanmanın en hızlı yollarından biridir. Ayrıca probiyotik lahana turşusu, ev yoğurdu ve kefir gibi fermente gıdalardan probiyotik almaya çalışmalıyız. Probiyotiklere ek olarak, balık yağı, kolajen takviyeleri ve magnezyum da dahil olmak üzere bağırsaklarınızı iyileştirmeye yardımcı olan takviyelerdir.

4. Mide asidinizi destekleyin

Mide ekşimesi ve asit reflüsünün aslında çok fazla değil de mide asidi eksikliğinden kaynaklandığını biliyor muydunuz? Biliyorum, kulağa mantıksız geliyor, ancak yemeğinizi sindirmek için yeterli mide asidiniz olmadığında, kısmen sindirilmiş yiyeceklerin geri akışı yemek borusuna gider. Bu tür hazımsızlık sadece rahatsız olmakla kalmaz, aynı zamanda düşük mide asidine değinilmezse, yediğiniz besinler emilmez ve böylece boşa gider ve GI kanalının iltihaplanmasına yol açar.

Yemeklerinizle birlikte sindirim enzimleri veya hidroklorik asit (HCL) alarak asit üretimini doğal olarak artırabilirsiniz. Bu, yediğiniz besinleri tamamen parçalamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca mide asidini eski haline getirmek ve midenizin pH seviyesini doğal olarak dengelemek için elma sirkesi (sadece bir yemek kaşığı suyla seyreltilmiş) içmeyi deneyebilirsiniz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.