Hava Durumu

Bana şikayetini söyle, sana eksik olan mineralini söyleyeyim

Yazının Giriş Tarihi: 18.01.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.01.2022 05:09

Mineraller, dengeli bir beslenme düzeninden aldığımız besin türleridir. Toprakta bulunurlar ve daha sonra kendi alımımızı artırmak için yiyebileceğimiz bitki ve hayvanlar tarafından tüketilirler. “Temel” olan 13 farklı mineral türü vardır, yani onları yiyeceklerden almamız gerekir. Kalp sağlığı, bağışıklık, kemik yoğunluğunun korunması, cilt sağlığı, bilişsel işlev, doğurganlık ve çok daha fazlası gibi işlevleri desteklemek için mineral ihtiyaçlarınızı karşılamanız önemlidir. Et, kümes hayvanları, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kabuklu yemişler, tohumlar, baklagiller, deniz yosunları, yumurta ve süt gibi gıdalardan mineral alırsınız. Eksikliği önlemenin en iyi yolu, bütün, işlenmemiş gıdalarla dolu çeşitli bir beslenme düzeni içinde olmaktır.

Kalsiyum — Sağlıklı bir iskelet yapısının, kemiklerin ve dişlerin korunması için önemlidir; kasların gevşemesine ve kasılmasına yardımcı olur; sinir fonksiyonlarında, kan pıhtılaşmasında, kan basıncının düzenlenmesinde, bağışıklık sistemi sağlığında ve metabolik fonksiyonlarda önemlidir.

Magnezyum — Enzimatik reaksiyonlara yardımcı olur, DNA sentezine yardımcı olur; kemiklerde bulunur; protein yapımı ve kas kasılmaları, sinir iletimi ve bağışıklık sistemi sağlığı için gereklidir.

Potasyum — Sıvı dengesine, sinir iletimlerine, kas kasılmalarına ve normal kan basıncına yardımcı olur. Ayrıca kalp aritmisini ve şişmesini önlemeye yardımcı olur ve hipertansiyon ve felç riskini azaltır.

Sodyum - Sıvı dengesini korumak ve potasyuma karşı koymak için gereklidir, sinir iletimlerini destekler ve kas kasılmalarına yardımcı olur.

Fosfor—  Sağlıklı kemikler ve dişler için önemlidir; her hücrede bulunur; asit-baz dengesini koruyan sistemin parçası; sinirlerin çalışmasına yardımcı olur ve kasların kasılmasını sağlar.

Klorür — Normal pH seviyesini korumak için gereken mide asidini üreterek sıvıları dengelemeye yardımcı olmak için sodyum ile birlikte çalışır ve sindirime yardımcı olur.

İyot –Tiroid hormonları üretmek için gereklidir; metabolik reaksiyonları destekler; geliştirmeye yardımcı olur; normal beyin gelişimini ve bilişsel işlevleri kolaylaştırır.

Demir — Kanda oksijen taşıyan hemoglobinin oluşmasına yardımcı olur; anemiyi önler; geliştirmeye yardımcı olur; amino asitler, kolajen, nörotransmiterler ve bazı hormonların yapılmasına yardımcı olur.

Çinko - Hücre bölünmesine, bağışıklık fonksiyonuna, cilt sağlığına ve yara iyileşmesine yardımcı olur.

Bakır —Metabolik fonksiyonları destekler; GI yolunda demir alımını kolaylaştırır; serbest radikal hasarıyla savaşır; nörotransmitter üretimine yardımcı olur.

Manganez — Protein, karbonhidrat ve kolesterolün parçalanmasına yardımcı olur; hücre bölünmesine yardımcı olur; kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır.

Selenyum — Normal tiroid hormonu üretimini korur; metabolizmaya ve DNA sentezine yardımcı olur;oksidatif hasara karşı korur; enfeksiyonlarla mücadelede bağışıklık sistemini destekler; Sağlıklı doğurganlık için gereklidir, özellikle erkeklerde sperm sağlığını destekler.

Sülfür - Enfeksiyonlarla mücadelede bağışıklık sistemini destekler; doğal antibakteriyel özelliklere sahiptir; DNA hasarını onarmaya yardımcı olur.

Besinlerden yeterince mineral almadığınızda, bir eksiklik geliştirmeniz mümkündür. Mineral eksikliği belirtileri, eksik olduğunuz minerale göre değişebilir. Vücudun sürekli olarak ihtiyaç duyduğu en önemli mineraller arasında, suda çözündüğünde pozitif veya negatif yük taşıyan makro mineraller olan elektrolitler bulunur. Bu mineraller arasında magnezyum, potasyum, sodyum, kalsiyum, klorür ve fosfor bulunur. Bunlara eser minerallerden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz için, bu besinlerdeki eksiklikler daha yaygın olma eğilimindedir. Elektrolit içeren yiyecekleri sık sık tüketmek çok önemlidir çünkü bu mineralleri her gün kanınızda, terinizde ve idrarınızda kaybedersiniz. Ayrıca çok aktif, stresli veya hastaysanız, bunları daha hızlı kaybedebilirsiniz. Besleyici çeşitlilikte yiyecekler yemiyorsanız, büyük olasılıkla bir besin eksikliğinden muzdarip olursunuz. Yetersiz beslenmek, aşırı terleme veya ishalden kaynaklanan dehidrasyon veya sıvı kaybı yaşamak veya böbrek veya kalp hastalığı gibi bir sağlık sorunu yaşamak da mineral eksikliklerine yol açabilir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.