Hava Durumu

Asidik gıda tüketimini neden azaltmalıyız?

Yazının Giriş Tarihi: 09.02.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.02.2021 07:30

1. DÜŞÜK KEMİK YOĞUNLUĞU

Bazı araştırmalar, asit oluşturan gıdalardan zengin bir diyetin, idrarda kaybedilen kalsiyum miktarını artırarak kemik yoğunluğunda düşüşe ve daha yüksek osteoporoz riskine yol açabileceğini bulmuştur.

Osteoporosis International dergisinde yayınlanan bir çalışma, katılımcılara asidik veya alkali diyet verdi ve asidik diyetin idrarla atılan kalsiyum miktarını yüzde 74 artırdığını gösterdi. Başka bir çalışma, düşük kalsiyum alımına ve asidik gıdalarda yüksek diyete sahip erkeklerin kemik mineral yoğunluğunun daha düşük olma olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi.

Sütün pH'ı asit ölçeğine göre biraz yüksektir, ancak sağlıklı kemik ve dişleri desteklemek için başka birçok kalsiyum kaynağı mevcuttur. Lahana, brokoli ve ıspanak gibi sebzelerin hepsi süt ürünleri içermeyen kalsiyum açısından zengin gıdalardır.

2. ASİT YÜKÜ REFLÜYÜ ŞİDDETLENDİRİR

Gastroözofagealreflü hastalığı, mideden gelen asidin tekrar yemek borusuna akarak mide ekşimesi ve göğüs ağrısı gibi semptomlara neden olduğu bir durumdur.

Doğru çalıştığında, yemek borusu, bu geri akışı önlemek ve midede asit tutmak için kapanan sfinkterler olarak bilinen bir kas bandına sahiptir. Bununla birlikte, GERD ile bu özofagussfinkterleri genellikle zayıflar veya hasar görür ve verimli bir şekilde çalışamaz.

Pek çok asitli gıda, yemek borusu sfinkterini gevşeterek ve asidin sıçramasına izin vererek asit reflüsüne katkıda bulunabilir. Örneğin kafeinli içecekler, alkol ve yüksek yağlı yiyecekler reflü için yaygın tetikleyicilerdir.

Bu arada, sebzeler ve turunçgil olmayan meyveler gibi alkali yiyecekler mide asidini azaltan ve semptomları azaltmaya yardımcı olabilecek yiyecekler olarak kabul edilir. Ek olarak, mide asidini nötralize etmek için kan pH'ınızı dengelemek, daha küçük öğünler yemek ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, reflüyü de hafifletebilir.

3. BÖBREK TAŞLARINA NEDEN OLABİLİR

Yediğiniz yiyecekler, idrarınızın kan pH'ı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Daha fazla asitli yiyecekler yediğinizde, idrarınızın kan pH'ının asit açısından daha yüksek olma olasılığı daha yüksektir.

İdrarınızda asidik bir pH değerine sahip olmak, böbreklerinizde oluşan küçük mineral birikintileri olan ve genellikle cerrahi olarak çıkarılması veya idrar yolundan geçirilmesi gereken ürik asit veya sistin böbrek taşı gelişme riskini artırır .

Böbrek taşlarınız olduğunda, hayvansal proteinler ve alkolsüz içecekler gibi asidik yiyecek alımınızı sınırlamak yardımcı olabilir.

Ek olarak, daha fazla su içmek, tuz alımınızı azaltmak ve böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunabilecek bir antinutrient olan oksalat bakımından zengin gıdalardan kaçınmak da riskinizi azaltmaya yardımcı olur.

4. ASİDİK BESLENME DÜZENİ KRONİK AĞRIYI TETİKLER

Enflamasyona neden olan bazı asidik yiyecekler de kronik ağrıya neden olabilir. Aslında asidoz, kas spazmları, baş ağrıları ve kronik sırt ağrısı gibi semptomlarla ilişkilendirilmiştir.

Sağlıklı bir diyetin ardından, bol miktarda fiziksel aktivite yapmak ve günlük rutininize bazı doğal ağrı kesiciler dahil etmek de kronik ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

5. HORMON DÜZEYLERİNİ DEĞİŞTİRİN

California Üniversitesi'nden Avrupa Beslenme Dergisi'nde  yayınlanan araştırma, asidozun kandaki insan büyüme hormonu (HGH) seviyelerinin azalmasına neden olabileceğini gösteriyor . HGH, hipofiz bezinde üretilen ve hücre yenilenmesini ve büyümesini uyarmaktan sorumlu olan bir hormondur.

Büyüme ve doğru gelişimi teşvik etmenin yanı sıra, büyüme hormonu ayrıca kalp hastalığı risk faktörlerini azaltabilir, vücut kompozisyonunu iyileştirebilir ve hafızayı ve bilişi geliştirebilir.

*Düşük asitli gıda alımınızı artırmak için yapabileceğiniz kolay değişimler için birkaç fikir:

Alkolsüz içeceklerinizi alkali su ile değiştirin ve güne kahve yerine canlandırıcı yeşil bir smoothie ile başlayın.

Haftada birkaç kez yemeğinize et yerine fasulye veya baklagiller gibi bitki bazlı bir protein eklemeyi deneyin.

Yiyeceklerinizi yapay tatlandırıcılar yerine çiğ bal gibi doğal tatlandırıcılar kullanarak tatlandırın.

İşlenmiş gıda alımınızı sınırlayın ve bunun yerine çoğunlukla işlenmemiş / taze gıdalara odaklanın.

Mümkün olduğunca organik ürünleri tercih edin ve otla beslenen, serbest dolaşan veya doğadan yakalanmış sığır eti, kümes hayvanları ve deniz ürünleri kaynakları arayın.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.