Hava Durumu

Alkali diyet uzun ömür ve kronik hastalıklarla mücadelenin anahtarı mı?

Yazının Giriş Tarihi: 04.05.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.05.2021 07:30

Araştırmalar, yüksek alkali gıdalardan - örneğin taze sebzeler, meyveler ve işlenmemiş bitki bazlı protein kaynaklarından oluşan diyetlerin, sağlıklı hücreleri korumaya ve temel mineral seviyelerini dengelemeye yardımcı olan daha alkali bir idrar pH seviyesi ile sonuçlandığını gösteriyor. Hormon seviyeleri değişebileceğinden, bu özellikle aralıklı oruç tutan ve / veya keto diyetini takip edenler için önemli olabilir.

Alkali diyetlerin kan damarlarında plak oluşumunu önlemeye, kalsiyumun idrarda birikmesini durdurmaya, böbrek taşlarını önlemeye, daha güçlü kemikler oluşturmaya, kas israfını veya spazmları azaltmaya ve çok daha fazlasına yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Alkali Diyet Nedir?

Alkali diyet, kanınız ve idrarınız da dahil olmak üzere vücudunuzdaki sıvıların kan pH seviyesini dengelemeye yardımcı olmayı amaçlayan bir diyettir.

PH'nız kısmen yediğiniz yiyeceklerin mineral yoğunluğuna göre belirlenir. Yeryüzündeki tüm canlı organizmalar ve yaşam formları, uygun pH seviyelerini korumaya çalışırlar ve sıklıkla hastalığın dengeli bir pH'a engel olacağı bilinir.

Alkali diyet, diyetle asit alımını sınırlandırma girişiminde gıda pH seviyelerini dikkatlice dikkate alarak bunun olmasını önlemeyi amaçlamaktadır.

Bazı uzmanlar bu ifadeye tamamen katılmasa da, neredeyse herkes insan yaşamının çok sıkı bir şekilde kontrol edilen kan pH'ının yaklaşık 7.365-7.4 olmasını gerektirdiği konusunda hemfikirdir.

PH değeriniz günün saatine, diyetinize, en son ne yediğinize ve en son ne zaman tuvalete gittiğinize bağlı olarak 7,35 ila 7,45 arasında değişebilir. Elektrolit dengesizlikleri geliştirirseniz  ve sıklıkla çok fazla asidik gıda tüketirseniz, vücudunuzun değişen pH seviyesi artmış "asidoz" ile sonuçlanabilir.

"PH Düzeyi" Ne Anlama Geliyor?

PH dediğimiz şey, hidrojen potansiyelidir. Vücudumuzun sıvılarının ve dokularının asitliği veya alkaliliğinin bir ölçüsüdür. 0 ile 14 arasında bir ölçekte ölçülür. Bir çözelti ne kadar asidik olursa, pH'ı o kadar düşük olur. Ne kadar alkali olursa, sayı o kadar yüksek olur. Yaklaşık 7 pH nötr olarak kabul edilir, ancak optimal insan vücudu 7,4 civarında olma eğiliminde olduğundan, en sağlıklı pH'ı hafif alkali olan pH olarak kabul ediyoruz.

pH seviyeleri, mide en asidik bölge olmak üzere vücutta da değişir. Çeşitli organizmaların pH seviyesindeki çok küçük değişiklikler bile büyük sorunlara neden olabilir. Örneğin, artan CO2 birikimi gibi çevresel kaygılar nedeniyle okyanusun pH'ı 8,2'den 8,1'e düştü ve okyanusta yaşayan çeşitli yaşam formları büyük ölçüde zarar gördü.

PH seviyesi, bitki yetiştirmek için de çok önemlidir ve bu nedenle yediğimiz yiyeceklerin mineral içeriğini büyük ölçüde etkiler. Okyanustaki, topraktaki ve insan vücudundaki mineraller, optimum pH seviyelerini korumak için tampon olarak kullanılır, bu nedenle asitlik arttığında mineraller düşer.

Haftaya alkali diyetin vücuttaki mekanizması ve yararlarını anlatmak üzere buluşacağız. Şifa dolu günler dilerim..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.