Hava Durumu

Yargıtay'ın Segbis kararı ve Teletıp uygulamaları... (1)

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2021 07:30

Yargıtay (6.) Ceza Dairesi; 18.10.2021 Tarih'inde, SEGBİS Uygulaması'nın kullanılması ile ilgili önemli bir karar vermiştir. Bu karar ve bu kararın "Teletıp" yani "Hekim-hasta görüntülü görüşmeleri" bir başka tanımı ile de "Uzaktan Sağlık Hizmetleri Sunumuna" nasıl etki edeceği sağlık hukuku duayeni, ilk Hasta Hakları Derneği kurucusu, Arb. Avk. Ümit Erdem tarafından değerlendirildi. Hastalar ve sağlık hizmetleri açısından önemli olabilecek bu gelişmeyi sizlerle paylaşmak istedik...

Bilindiği üzere; SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) sayesinde ifade alma ve sorgu işlemleri ile duruşmaların video kaydına alınması; Cumhuriyet Başsavcılığı veya Mahkeme'nin yargı çevresi dışında bulunan veya Mahkeme'de hazır bulunamayan kişilerin (şüpheli, sanık, tanık, şikayetçi, katılan vs.) video konferans yoluyla dinlenilmesi ve ifadelerinin kayda alınması imkânı sağlanmıştır.

Arb. Avk. Ümit Erdem'e göre;

Yargıtay (6.) Ceza Dairesi'nin Kararı'ndaki şu ifadeler önemlidir;

" ... Hiçbir mikrofonun teknik özellikleri veya kameranın çözünürlüğü, insanın gözünden, kulağından daha duyarlı olamaz. Teknoloji ne kadar gelişmiş olursa olsun SEGBİS'te mekân farklılığından dolayı kamera ve mikrofon aracılığıyla iletişim kurulması nedeniyle, bırakalım sanığı, Hâkim dahi tam olarak duruşmaya Hâkim değildir. Zira, diğer mekânda kameranın görüş açısı dışında neler olup bittiğini, Hâkim, Savcı, kâtip, mübaşir, sanık, mağdur, tanık ve bilirkişi dahil hiç kimsenin tam olarak bilmesine imkân yoktur.

Elbette yargılamada teknoloji kullanımı son derece doğal ve faydalıdır. Bu itibarla; söz gelimi yol tutuklaması ile yakalanan kişi 24 saat içinde yetkili Mahkeme huzuruna çıkarılamıyorsa, yetkili Mahkeme veya Hâkim tarafından SEGBİS yoluyla dinlenilip bu kişinin serbest bırakılması ya da Mahkeme huzuruna gelemeyecek derecede hasta olan bir tanık veya sanığın aynı yöntemle dinlenilmesinde kişi hak ve özgürlüğüne veya ceza muhakemesi ilkelerine ters düşen bir durum yoktur..."

Karar'ın devamında;

" ... Aynı şekilde, sanığın istemesi ve/veya zorunluluk bulunması hâlinde, müdafiinin hukuki yardımı başta olmak üzere, çelişmeli yargı, silahların eşitliği ilkelerine uygun bir tarzda hareket edilmesi koşuluyla sanığın SEGBİS yardımıyla savunmasının alınması veya duruşmalara katılmasıyla yetinilmesinde bir sakınca olmadığı düşünülmektedir.

Buna karşılık, sanık SEGBİS aracılığıyla savunma yaparken müdafii yardımından mahrum bırakılmışsa, yokluğunda tanık dinlenmişse veya tanığa doğrudan soru sorma imkânı verilmemişse savunma hakkının kısıtlandığı kabul edilmelidir. ..." denilmektedir. (Devamı yarın)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.