Hava Durumu

Teletıp, e-sağlığa (e-health) dönüşecek

Yazının Giriş Tarihi: 22.07.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.07.2020 07:30

Kanıta dayalı tıp uygulamaları ile hekimlik hizmet sunumunda fiziksel temas minimum düzeylere inerken, değişen hasta davranışları nedeniyle de hastalar, tedavi içeriğine daha çok müdahil olma isteğindeler. Günümüzde sağlık hizmetleri hasta odaklı ve bireysel ihtiyaçlara özgü sunulmaktadır.

Zamanın doğal akışı içinde gelişen "Teletıp" yani bireylerin sağlık durumlarını değerlendirmek ve geliştirmek adına tıbbi bilgilerin bilişim teknolojileri kullanılarak bir yerden bir yere aktarılması ile de farklı bir boyut açılmıştır.

Ayrıca, Avrupa Birliği Sağlık Komisyonu, "e-sağlık" kavramını ise "bilişim ve iletişim teknolojilerinin sağlık hizmetinde kullanılması ile hastalıkların izlenmesi, teşhis ve tedavi edilmesi, önlenmesi yoluyla sağlığın yönetilmesi" olarak tanımlamaktadır.

Kovid-19 sonrası, sağlık sistemlerinin değişeceğini ve sağlık hizmetlerinin mekândan bağımsız olarak hastaların bulunduğu ortamlarda sunulacağını olması gereken bir yaklaşım olarak kabul ediyoruz.

Günümüzde taşınabilen ultrasonlar var ve evinizde iken size tarama yapabiliyor,

Kâğıt kullanmayan, dijital hastaneler hizmet sunuyor,

Robotik cerrahi işlemler fevkalade başarılı sonuçlar veriyor, sıra uzaktan robotik cerrahide,

Hasta yatağında sizlere hizmet sunacak robot hemşireler de piyasa sürülmek üzere...

Belki de artık hastanelerin büyük büyük binaları olmayacak,

Belki de akıllı telefon uygulamaları ile bulunduğumuz yerden sağlık kontrollerimiz yapılacak,

Ve hatta yapay zekâ, sağlık profesyonellerinin yerini almaya aday bir durumda....

Yakın gelecekte sağlık hizmetleri; "teletıp" kavramını da kapsayan "e-sağlık" anlayışı ile sunulacak.

Artık sağlık her yerde...

Akıllı telefonlar, web sayfaları, kablosuz araçlar, giyilebilir sağlık gereçleri, aplikasyonlar vb ile hastaların hastane dışından alınan sağlık bilgileri, sağlık profesyonelleri tarafından işlendikten sonra hastaya tanı, tedavi ve sağlık bakımı olarak geri dönebilmektedir. Hızla yaşlanan dünyada, artan kronik hastalıklar ile en ekonomik biçimde başa çıkmanın yegâne yolu e-sağlık" uygulamalarıdır...

"e-sağlık" ana başlıktır..

"e-sağlık kavramı başlangıçta elektronik hasta kayıtları manasında kullanılsa da sağlık hizmetlerinde iletişim imkânları kullanılarak yapılan bilgi alışverişi;

  1. Mobil sağlık uygulamaları,
  2. Elektronik hasta kayıtları ve dijital hastaneler,
  3. Hasta ve hastalıklar hakkında elde edilen büyük veri,
  4. Robotik uygulamalar ile yeni bir kavramı gündeme getirdi.

İşte bu hizmete "e-sağlık" diyoruz. (K: e-sağlık, teletıp, Taşkın Kılıç)

"e-sağlık" aslında sağlığa erişimi kısıtlayıcı değil aksine kolaylaştıran bir yoldur.

İster teletıp (telemedicine) ister e-sağlık deyin bu uygulamalar, hastaneye ulaşması güç olan hastaları; hekimle görüştüren, evinden tetkik imkânı sağlayarak ivedi teşhis ve tedaviye ulaşmasını sağlayan çağdaş, teknolojik uygulamalardır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından da uzaktan bakım olanağı sunan tele-sağlık hizmetlerinin; sağlığa erişim hakkında oldukça büyük bir eşitlik sağladığı ifade edilmektedir. (WHO, 2016)

Örneğin, merkezi bölgelerden uzak ve kırsal bölgede yaşayan bir bireyin, yakınındaki aile hekimi tarafından çekilen röntgeni, e sağlık imkânları ile merkezdeki donanımlı hastanelere gönderilebilmekte ve ilgili uzman hekimlerce değerlendirilmektedir.

"e-sağlık" ile sağlık hizmeti ölçüm parametreleri de değişecek...

Teknolojik imkanların gelişmesi, endüstri 4.0 çözümlerinin tanı, tedavi ve ilaç alanlarında söz sahibi olmaya başlaması ile birlikte sağlık hizmetlerin başarı ölçüm parametreleri de değişecektir.

Sağlık yatırımları; binanın metrekare büyüklüğü, kapı ölçüleri vb gibi inşaat üzerinden ölçülmeyecektir. Yatak sayılarından çok nitelikli yatak, anında yoğun bakım yatağına dönüşebilen yataklar önemli parametre olacaktır. Büyüklükten çok işlerlik en önemli unsurdur.

Özet olarak "e-sağlık" geleceğin sağlık iş modelidir...

Ülkemiz sağlık hizmetlerinin ilerlemesi, geleneksel tartışmaları bir kenara bırakıp sağlıkta 4.0 başarısı göstermektir. Sonraki makalemizde e-sağlıkta bir dünya örneğini anlatacağız...

Belki de "e-sağlık" ile hastaneler yataksız hale gelecek sadece müdahale yeri olacaktır...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.