Hava Durumu

Sigara yakarak hayatınızı yakmayın...

Yazının Giriş Tarihi: 07.02.2018 07:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.02.2018 07:08

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü, 31 Mayıs ise Dünya Tütünsüz günü. Her iki gününde verdiği mesaj aynı.. Diyorlar ki, "Her sigara yaktığınızda hayatınızı yakıyorsunuz aslında... Sigara; dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur ve yüksek oranda nikotin içerdiği için bağımlılık ve hastalık yapma potansiyeline sahiptir.

İstatistikler ile Sigara...

www.bbc.com. adresinde yer alan Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Topluluğu ve Dünya Akciğer Vakfı'nın katkılarıyla hazırlanan Tütün Atlası'na göre;

  • Türkiye'deki erkeklerin yüzde 31'i tütün kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.

  • Bu oran; Kuzey Kore'nin ardından dünyada en yüksek ikinci orandır. Kadınlardaki oran ise yüzde 12. Tütün kullanımı erkeklerde azalırken kadınlarda artıyor.

  • Türkiye'de her yıl 83 bin 100 kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirirken 252 bin çocuk ve 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanıyor. Tütün ürünü kullanımının çocuklardaki oranı ise oğlanlarda yüzde 10,2, kızlarda yüzde 5,3 civarında.

  • TÜİK'in 2016 verilerine göre Türkiye'de 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 26,5'i her gün tütün ürünü kullanıyor. Bu oran 2010'da 25,4'idi.

  • Erkeklerin tütün ürünü kullanımı 2014-16 arasında azalırken kadınlarda bu oran arttı.

  • 35-44 yaş arası erkekler yüzde 50,6 ile en fazla tütün ürünü içen yaş grubunu oluşturuyorlar. Kadınlarda da yüzde 19,6 ile en fazla 35-44 yaş aralığı tütün içiyor.

  • 2014'te daha önce hiç tütün ürünü içmemiş kişiler ise 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 49,8'ini oluşturuyordu. 2016'ya gelindiğinde hiç tütün ürünü kullanmamış olanlar yüzde 56,5'e yükseldi.

  • Türkiye'de tütün ürünleri kullanmaya başlayanların yüzde 36,2'si merak, yüzde 16,8'i özenti, yüzde 29,4'ü ise arkadaş etkisini gerekçe gösteriyor.

  • Tütün Atlası'ndaki farklı verilere göre; Türkiye'de 2012 yılında günde 10 adet sigara içen bir kişi, aylık hane gelirinin yüzde 5'i ile 7,5'i arasında bir oranı sigaraya ayırıyor.

  • 6 tütün şirketinin cirosu, Türkiye milli gelirinin yüzde 42'sine denk olup 2013 yılında dünyadaki en büyük 6 tütün şirketinin yıllık kârı 44 milyar dolardan fazlaydı. Bu şirketlerin 2013'teki cirosu olan 342 milyar dolar ise Türkiye'nin o yılki gayrı safi milli hasılasının yüzde 42'sini oluşturuyordu.

  • Dünyadaki e-sigara pazarı ise 2014 yılında 2,5 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. WellsFargo analisti BonnieHerzog'a göre 2024 yılında e-sigara pazarı tütün pazarını geçecek.

  • Türkiye, Tütün Atlası tarafından en iyi sigara uyarı yöntemi olan fotoğraflı uyarıyı kullanan ülkeler arasında gösteriliyor. Uyarının paketteki oranının en fazla olduğu Tayland'da bu oran yüzde 85 olurken Türkiye'de ise yüzde 65.

  1. Sigara suçlu da nargile değil mi ?

Yeşilay'a göre sadece sigara değil nargile, pipo içme veya dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Tütün ürünlerinde 4000'den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içermektedir.

Türkiye'de nargile içen kişilerin sayısı ise nüfusun yüzde 2'si ile 10'u arasında. Tütün Atlası'na göre nargileden alınan her bir nefeste, bir sigaradan alınana yakın miktarda, yaklaşık 500 ml duman alınıyor. Dolayısıyla son zamanlarda etrafımızda artan nargile cafeler de özendirmesi ile teşvik yaratan unsurlardan... Çocuğunuz sigara içmiyor ama nargile kullanıyorsa da dikkat etmenizde fayda var.

Sağlığımızı yenilen ve içilen her tür ürün bozabilir, bunlardan sigara hastalık yaptığı kanıtlanmış bir üründür. Özellikle bu konuda ülkemizde başarı ile yürütülen sigara karşıtı kampanyalar var. Ve televizyonların prime time'da bir ayda 30 dakikayı sigara karşıtı reklamlara ayırması gerekiyor.

Unutmayın; her yaktığınız sigara ile hayatınızı yakıyor, ocağınızı söndürüyorsunuz...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.