Hava Durumu

SGK ile özel hastaneler arasında sözleşme bilmecesi…

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.06.2022 04:43

Özel sağlık sunucuları; SGK ile Sağlık Hizmetleri Satın Alma Sözleşmesine dayalı hizmet sunmaktalar. 25 Mayıs 2022 tarihinde ise SGK tarafından yayınlanan duyuru ile bahse konu sözleşmenin 01.06.2022 tarihi itibarıyla yenileneceği ve kısmi branş anlaşmalarının da kaldırılacağı duyuruldu.

Yeni sözleşme ile kısmi anlaşma yapılması uygulamasına son verildi.

2009 yılından bu yana özel sağlık sunucuları ile yapılan sözleşmeler 2 şekilde uygulanıyordu.

Bir özel hastane ya tüm tıp branşlarında sözleşme imzalayarak hizmet sunuyordu ya da sadece SGK tarafından belirlenen branşlarda sözleşme imzalayarak hizmet sunuyordu.

Bu belirli branşlar ise KVC, Kardiyoloji, Onkoloji, Doku ve Organ Nakli, Hiperbarik Oksijen, Acil ve Gama Knife/CyberKnife gibi özellik işlemlerdi.

Belirli branşlarda sözleşme imzalanan sözleşme, kısmi sözleşme diye de biliniyor.

01.06.2022 tarihinden itibaren SGK tarafından kısmi anlaşma yapılmasına son veriliyor.

01.06.2022 tarihinden sonra SGK ile anlaşma ile hizmet sunacak özel hastaneler ve özel sağlık kuruluşları tüm tıp branşlarında hizmet vermek zorunda…

Kısmi anlaşmanın kalkması uygulaması neler getirecek…

Basında “SGK; bazı özel hastanelerin hastalara hizmet vermede sınır getiren, uygulamasına son verdi” diye duyurulan uygulamanın neler getireceğini ise zaman gösterecek…

Öncelikle bu karar ile anlaşması devam etmeyecek hastanelerde yatarak tedavi gören hastaların işlemleri SGK üzerinden, belirli bir süre daha devam edebilecek.

Zaten acil haller ile ilgili sıkıntı olmaz…

Hastalar acil hal nedeniyle anlaşmasız bir özel hastaneye de başvursa, yaptıkları harcama belgelerini SGK’na sunmaları halinde, bedellerini 5510 sayılı kanunun 72. Maddesine göre tahsil edebilirler.

Kaygımız ve hassasiyetimiz ise bu branşlardan faydalanan diğer hastalar ile daha önce organ nakli olmuş ama bugün hekime ihtiyacı olmayan hastalar ve bu branşlarda tedaviye ihtiyaç duyacak yeni hastalar ile ilgili…

Öncelikle ülkemizde kısmi anlaşmalı özel hastane sayısı 25 civarında…

Ülkemizde toplam yaklaşık 570 özel hastane var ve bu kısmi anlaşmalı 25 hastanenin daha tüm dallarda anlaşma yapmasının, sisteme getireceği bir miktar yarar olabilir. Ama:

Bu az sayıdaki nitelikli hastanenin bir kısmı da yeni sözleşmeye ayak uyduramayacak, bu hastanelerin bir yarısından fazlasının sistem dışında kalması ile durum ne olacak? Bu hizmetlere ihtiyaç duyacak hastalar için nitelikli sağlık hizmetine erişim / ulaşım sıkıntıları da oluşacak mı?

Bu soruların yanıtları önemli…

Fayda getireceği beklenirken bu hastaneleri kullanan hastalar ile bu branşlara ihtiyacı duyan hastalar açısından, hekim ve sağlık kuruluşunu seçebilme hakları da bir şekilde kısıtlanmış olacak…

Ayrıca bu nitelikli hizmetleri sunabilmek için yapılan milyon dolarlık yatırımlarda boşa düşecek…

Unutmayalım, bu kısmi anlaşmadan faydalanan hastalar; organ nakli olanlar, kanser tedavisi görenler, kalp damar cerrahisine ihtiyaç duyanlar ve bazı özellikli işlemleri yaptıran hastalardır.

Yani bu hastalar, sağlık hizmetine en çok ve ivedilikle ihtiyacı olan hastalardır…

Özel hastaneler ile ilgili yanıltıcı algı da oluşturmayalım…

SGK tarafından kısmi anlaşmalara son veren yeni uygulama ile birlikte;

“Özel hastaneler, artık tüm branşlarda hasta kabul edecek” algısı yaratmak öncelikle gereksiz…

Zaten yaklaşık 570 özel hastanenin çoğunluğu, tüm branşlarda yaklaşık 20 yıldır hasta kabul ediyor.

Kısaca bu uygulama yeni değil… Yeni olan ise kısmi anlaşma yapan hastanelerden bir kısmı artık olmayacak, kısmi anlaşmalı özel hastanelerden arzu edenler sistemde kalacak…

“Özel hastaneler ile kamu hastaneleri arasında fark olmayacak” algısı da oluşturulmamalı…

İhtiyacı olanların hastane ve hekim seçebilme hakları yasal bir hak olup bireyler istediği sağlık kuruluşlarını kullanabilirler. Sağlık hizmet sunumunda hastaneler / sağlık sunucuları arasında tıbbi hizmetlerde fark olmaz, çünkü buna öncelikle hekimlerimiz izin vermez. Fark varsa, konforda olur, bekleme sürelerinde olur, misafir karşılama, otelcilik ve ağırlama hizmetlerinde olur.

“Özel hastaneler ücretsiz oluyor” algısı ise tamamen yanlış…

Vatandaşlarımızın özel sağlık kuruluşlarını kullanmaları halinde sunulan tıbbi hizmetler için hastalarımız bir miktar ücret ödeyebilirler. Zaten bu uygulama vardı, değişmedi.

Hastalarımızda özel sağlık kuruluşlarının, ücretsiz olma hususunda beklentilerini artırmak gereksiz ve farklı tartışmaları yaratacak sağduyudan yoksun açıklamalardır.

Sağlık hizmetleri sunumu bir bütündür, kamu da özelde bu sunumun paydaşlarıdır.

Unutmayalım; sağlığın siyaseti olmaz…

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.