Hava Durumu

SGK; 18 özel hastane ve organ nakli merkezini kaybetti

Yazının Giriş Tarihi: 22.06.2022 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.06.2022 12:48

25 Mayıs 2022 tarihinde SGK tarafından yayınlanan duyuru ile özel hastaneler ile yapılan kısmi branş anlaşmalarının kaldırılacağını duyurdu. Özel sağlık kurumlarına süre verildi ve süre sonunda 18 özel hastanede kısmi anlaşmalara izin verilmediği için sistem dışında kalmayı üzülerek tercih ettiler…

Hastaların, karar sonrası mağdur olmaları ise kuvvetle muhtemel…

Karar ile hastalar, yatırımlar, hekim ve kalifiye sağlık çalışanları mağdur olacak mı?

Anlaşması devam etmeyecek hastanelerde; 01.06.2022 tarihinde yatarak tedavi gören hastaların işlemleri SGK üzerinden, hastanede yattıkları sürece devam edebilecek. Burada SGK üzerinden hizmet hakkı, sadece hastanede yattığı süre ile sınırlı. Taburcu olmaları ile birlikte hastalar artık bu özel hastaneden SGK üzerinden hizmet alamayacaklar. Bu mağduriyet değil mi?Mesela bir organ nakli hastasının tedavisini sonlandırma zamanı hastaneden taburcu olması mı yoksa hastalığının tamamen iyileşmesi mi?Tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, doku organ nakli, kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi, gamaknife/cyberknife, acil ve hiperbarik oksijen tedavisine ihtiyaç duyan hastalar artık öncesinde tedavi oldukları hekimlere ve sağlık kuruluşlarına SGK haklarından faydalanarak gidemeyecek. Gitmek isterlerse yüksek ücretler ödeyecek (bu tedavi ve işlemler hem özellikli hem de pahalı)Hastaların ödediği bu ücretleri geri almak için mahkeme yollarına başvuracaklar ki bu da SGK tarafına farklı bir külfet getirecek, kuvvetle muhtemel bu hastalar açtıkları davaları kazanacaklar…Hastaların hekim ve sağlık kuruluşu seçme hakları elinden alınmış olacak ki böylece hastaların sağlığa erişim hakları da bir şekilde kısıtlanmış olacak.Bu hastanelere / merkezlere gidemeyen hastalar, diğer sağlık kuruluşlarına yönelince oralarda da sıkışıklıklar artacak.Kısmi anlaşma yapamayan hastaneler ile organ nakli merkezleri; ihtiyacı olan hastalara rağmen teknik tıbbi donanım, yatırımlar, hekim ve teknik personel açısından atıl hale gelecek.Bu hastanelerdeki ehil hekimler ve kalifiye sağlık personeli de muhtemelen yurt dışına kaçacak, değerli hekimlerimizi de kaybedeceğiz.Konu ile ilgili yapılan bilgilendirmeler net ve açık olarak yapılmadığı gibi bazı basın haberlerinin de yanıltıcı olması sebebiyle ihtiyacı olanlar doğru bilgilendirilmediler. Hala uygulamanın tam ve nasıl olacağı bilemediklerinden ihtiyacı hallerinde mağduriyet yaşayabilirler.

16 özel hastanedeki organ nakli merkezi devre dışı kalıyor…

En sık organ nakilleri böbrek ve karaciğer nakilleridir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığının 2020 istatistiklerine göre 78 kuruluşta böbrek nakli merkezi, 49 kuruluşta da karaciğer nakil merkezi var.

18 hastaneden 16’sında ise bu merkezler var, onlarda sistemin dışında kaldılar.

Bu sonuca göre SGK lı hastaların tedavi göreceği hastanelerden böbrek nakli açısından %21’i, karaciğer nakli açısından ise %33’ü devre dışı kalmış görünüyor.

  Şu soru da aklımıza gelmekte… Kamu idaresinin takdir hakkı bu kadar sınırsız olabilir mi?

SGK ile anlaşma yapmayan özel kurum sayısı % 1 açıklaması, yanıltabilir……

Özel hastaneler ile SGK arasında bu anlaşmazlık nereden başladı bilinmez ama mutlaka SGK tarafının da haklı olduğu yönler olabilir. Yine de oluşan fiili duruma bakınca, hasta mağduriyeti oluşturabilecek inatlaşmaya da gerek var mıydı diye de sormaktan kendimizi alamıyoruz…

2009 yılından bu yana işleyen bir sistemde, 13 yıl sonra ne sorun oldu da işleyiş değişti?

  SGK’nın 875’i kamu, 135’i üniversite, 1419’sı özel hastane olmak üzere toplam 2 bin 429 sağlık kuruluşu ile hizmet sözleşmesi bulunuyordu.

Yeni dönemde kısmi anlaşma olmadığı için sistem dışında kalmayı tercih eden hastane sayısını, anlaşmalı sağlık kurumlarının sayısı ile karşılaştırınca, sistem dışında kalanların oranı % 1 olabilir ama bu açıklamaya da itibar edemeyiz. Çünkü:

Organ nakli bekleyen hastalarımız var…

Sağlık Bakanlığı 2020 istatistiklerine göre ülkemizde;

  Böbrek nakli bekleyen sayısı 22.138, kemik iliği nakli bekleyen sayısı 2.803 ve karaciğer nakli bekleyen sayısı 2.199. Bakınca az değil bu rakamlar…

Ve yine aynı istatistiklere göre de 2020 yılında gerçekleşen organ nakli sayısı ise 4.938 kemik iliği, 2.494 böbrek ve 1.317 karaciğer nakli…

“Kanser Taramaları Gecikecek” demekte Türk Tabipler Birliği’de…

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimleri Kolu Başkanı Emrah Kırımlı’ya göre de bu uygulama kanser taramalarını geciktirecek. Kırımlı;

  “Aile Hekimlerine başvurular sonucu kanser riski taşıdığı belirlenen hastaların, SGK ile kısmi anlaşması olan özel hastanelere yönlendirildiğini, bu hastanelerde sonucun kısa sürede alındığını biliyoruz.

"Şimdi bir haftada tamamlanacak işlem belki üç, dört aya yayılacak. Hastalar da ya bekleyecek ya da ceplerinden para vererek özel hastanelere gidecek.” dedi.

 İşte tamda bu noktadan bakılınca sistem dışı kalan bu 16 hastane/organ nakli merkezi sonrası kaç hasta daha organ nakli için daha ne kadar beklemek zorunda kalacak?...

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.