Hava Durumu

Sağlıklı zayıflamak için Glisemik Yük İn, Glisemik İndeks Out....

Yazının Giriş Tarihi: 17.08.2016 09:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.08.2016 09:38

Hepimiz enerji almak için besleniriz. Çünkü yaşamımızı devam ettirebilmemiz için enerjiye ihtiyacımız vardır. Her bireyin günlük enerji dolayısıyla besin gereksinimleri farklıdır. Günlük besin ögeleri gereksinimini saptamak diyetisyenin işidir ve bu saptama sadece kaloriden ibaret değildir.

Diyet, temelde günlük beslenmemizde tükettiğimiz yiyeceklerin toplamıdır. Toplumda ve medyada yapılan yanlış yönlendirmeler, diyeti; kalori kısıtlaması olarak algılamamıza neden olmaktadır. Kilo vermek için bilinçsizce yapılan diyetlerde, bilinçsizce kalori kısıtlamaları yapılmaktadır.

Bireyin aldığı kalori metabolizmasının yaktığı oranda önemlidir. Asıl önemli olan ise sadece kalori kısıtlaması olmayıp yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamaktır. Yani besinleri ölçülü, yeterli ve dengeli şekilde almak sağlığınızın temel şartıdır...

Bütün zayıflama diyetlerinin ortak felsefesi kalori kısıtlaması prensibine dayanır. Yani kalori alımını (yemek yemeyi ) kısıtlamak. Hepsi de aç kalmadan zayıflanabileceğini iddia ederler. Onlara göre, diyelim günlük kalori ihtiyacınız 2000 - 2500 kalori. Eğer aldığınız kaloriyi 1500 - 2000 kalori ile kısıtlarsak günde 500 kalori tasarruf edilmiş olur, ayda eder 15,000 kalori negatiftesiniz, Süper! Bu da ayda 4-5 kilo verdiniz demektir ki bu doğru mudur? Hayır Değil!

Çünkü bu tip zayıflama diyetleri ile

Yetersiz ve dengesiz beslenme,

Organizmamız kendini korumaya almak için metabolizmayı yavaşlaması,

Yağ ile birlikte "kas kaybına",

Yetersiz kalori almaktan kaynaklanan "açlık" durumu yağ depolanmasını tetiklenmesine,

Kişide stres ve psikolojik baskıya,

Spor veya egzersiz yapılmaksızın sadece diyet ile kilo verilmesi halinde ciltte ve dokularda pörsümeye neden olabilir..

Bu nedenler ile zayıflamanın sadece kalori kısıtlaması olmadığını biliyoruz... Sağlık Dünyası Beslenme ve Antiaging Merkezi olarak Glisemik Yük kavramını önemsiyoruz...

Son yıllarda Glisemik İndeks tanımından sonra ortaya atılan önemli bir kavram Glisemik Yük... Lütfen önemseyiniz... Çünkü

Glisemik İndeks bir besinin kan şekerini yükseltme hızıdır.

Glisemik Yük ise; karbonhidrat içeren besinlerin öğünlerde tüketilen porsiyonlarının kan şekeri üzerindeki etkilerini karşılaştırır.

Glisemik İndekste kan şekerini yükseltme hızlarına göre besinler numaralandırılarak listelenir. Ancak bu listelerdeki gramajlar porsiyon miktarı göz önüne alınarak oluşturulmaz. Eşit miktarlarda olmayan besinlerin içerisindeki 50 gram karbonhidrat miktarına denk gelen besinlerin ölçüsü yazılır.

Oysa biz sofralarımız da besinlere bu ölçülerle değil porsiyon miktarlarıyla yer veriyoruz. Diyetisyenlerinizde beslenme planlarınızı porsiyon, kaşık, tabak vb ölçülere göre hazırlıyor.

Bir porsiyon(tabak) taze fasulye yemeği (4 yemek kaşığı) 150 gr iken bir porsiyon(tabak) bezelye yemeği (4 yemek kaşığı) 100 gr'dır. Yani tükettiğiniz miktarlar farklıdır. Besinlerin kan şekerini yükseltme değerlerini karşılaştırırken öncelikle aynı gramajda olmalarına dikkat etmemiz gerekir. Yoksa eksik bir sonuca ulaşırız.

Örneğin Glisemik İndeks listelerinde karpuzun ve beyaz ekmeğin değeri hemen hemen aynıdır.

Ancak bu değere ulaşabilmek için beyaz ekmekten yaklaşık 100 gram karpuzdan ise yaklaşık 1000 gram yenilmesi gerekmektedir.

Bir oturuşta ise 1000 gr karpuz yemek öyle kolay değildir. Glisemik Yük kavramı ile değerlendirmezsek sizlere karpuz tüketmeyin diyerek eksik söylemiş olabiliriz.

Beslenme uzmanınızın hazırladığı düşük Glisemik Yükdeğerine sahip besinleri içeren beslenme planı; insülinin en az düzeyde salgılanmasına sağlayarak vücuttaki yağlanmayı ve insülin direnci gelişimini önlemeye yardımcı olur.

Beslenmeniz ile ilgili profesyonel manada danışmanlık alıyorsanız size verilen beslenme planınızda besinlerin Glisemik Yük hesabı ön plana alınmış mı diye sorunuz...

Zayıflamak istiyorsanız öncelikle hekim ve diyetisyeninizin birlikte çalıştığı ekipleri tercih ediniz...

Hekim ve Diyetisyeniniz; "son tıbbi bilgileri programınıza yansıtıyor mu, gelişmeleri takip ediyor mu" diye mutlaka araştırınız...

Unutmayınız; Sağlıklı yaşamım yolu öncelikle size zarar vermeyen sağlık profesyonellerinden geçer...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.