Hava Durumu

Sağlık veren gıdalar -1

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2019 07:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.05.2019 07:01

Enflamasyon; vücudun bağışıklık tepkisinin bir parçası olup canlı dokunun her türlü yabancı etkene karşı hücresel düzeyde verdiği yanıttır. Hücresel düzeyde iltihaplanma da dediğimiz bu kronik duruma uyku eksikliği, aşırı stres, genetik ve yanlış beslenme sebep olur.

Besin seçimlerimiz hastalıklarımızın sebebidir. Tercih ettiğimiz kızarmış yiyecekler, rafine unlar ve şekerler, hormon ve antibiyotik vb ilaçlar ile beslenmiş hayvanlara ait ürünler, sentetik tatlandırıcılar ve yapay gıda katkı maddeleri ise hücresel düzeyde enflamasyonu tetikleyerek hastalıklara kapı açan ürünlerdir.

Kronik enflamasyonun sebep olduğu hastalıkların başında Damar Sertliği, Kalp hastalıkları, Kanser, Eklem İltihabı, MetabolikSendrom, Yüksek Tansiyon, Parkinson, Alzheimer, Astım, İltihaplı Bağırsak ve Diyabet sayılabilir.

Yurtdışı bir yayında "hastalıkların temeli olan enflamasyonu tetiklemeyen 30 gıda" isimli bir makaleyi okuyunca sizlerde paylaşmak istedim. (Kaynak: www.eatthis.com/anti-inflammatory-foods)

Sizler besin tercihlerinizdehastalıklara zemin hazırlayan enflamasyonu tetiklemeyen antienflamatuvar besin maddelerini seçerseniz sağlıklı olursunuz...

Sizlerle enflamasyon yapmayan, hekim olarak tüketilmesini önerdiğimiz 30 sağlıklı besini iki ayrı makale de sizlerle paylaşacağım... Bu hafta her zaman elimizin altında kolayca bulunabilecekler var...

  1. Ispanak: Ispanak her taraftan iltihaplara saldırır. Vücudu proenflamatuarsitokinlerden koruduğu tespit edilen karotenoidler ve C, E ve K vitaminleri bakımından zengindir.

TheAmericanJournal of ClinicalNutrition çalışmasında koroner arter hastalığı olan hastalarda alfa tokoferol adı verilen bir E vitamini biçiminin enflamasyonu azalttığı kanıtlandı.

  1. Kepekli Tahıllar: Kahverengi pirinç,  kinoa, darı ve amaranth, iltihaplanma ve insülin direnci ile ilgili genleri kapatan bir yağ asidi olan bütiratın üretilmesine yardımcı olan lifle doludur. Tam tahıllar; yüksek B vitamini içeriği ile homosisteininin azaltılmasına yardımcı olur. İştahı bastırıyor. Vücutta yeterli miktarda folik asit (B9), B6 ve B12 vitaminleri olmazsa Homosistein yükselir ve hücrelerin paslanmasını, yaşlanmasını hızlandırarak, kandaki pıhtılaşma sistemini de etkileyerek, damar içinde pıhtıların oluşmasına neden olur.

  1. Yumurta: Kemik erimesini önler, D vitamini yüksektir, iyi huylu kolesterolü artırır, depresyonu önler, bazı kanserlerin riskini azaltır ve belki de en önemlisi, iltihabı azaltır.

  1. Sarımsak: İçeriğindeki Allisin soğukla savaşma gücü olan ayrıca bakteriyel ve viralenfeksiyonlarda rol oynayan enzimleri bloke eden bir yapıya sahip. Mutfak ustalarının deyimiyle eski sarımsak kullanılması, biyolojik olarak en çok elde edilebilir bileşiklerin en yüksek konsantrasyonunu sağlar. Besin içeriğini artırmanın yolu ise sarımsağın ezilmesi, dövülmesidir.

  1. Pancar:  Sadece iltihapla savaşmakla kalmayıp aynı zamanda metabolizmanızı değiştirdiği, insülin direnci mekanizmasını olumlu yönde etkilediği, ruh halinizi artırdığı ve yağın etrafa asılmasını teşvik eden genleri kapattığı bilinen bir besindir. Tümör nekroz faktörü dahil, plak birikmesi, yüksek tansiyon riskinde azalma; ve tip 2 diyabette olumlu etki eder.

  1. Brokoli: Glukosionolar içerir.  K vitamini yüksek bir antioksidandır.Polen alerjiniz varsa, sadece çiğ yemeyin.

  1. Sızma Zeytinyağı:Kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak ve kilo kontrolü için vazgeçilmezdir. Yağ tercihlerinde ilk sırada olmalıdır.

  1. Domates:Domatesler beyninizi koruyan ve depresyona neden olan iltihapla mücadele eden bir antioksidan olan harika bir likopen kaynağıdır. Soymadan tüketin. Isıtılarak ve az zeytinyağı ile tüketilenlerde likopen etkisi daha çoktur.

  1. Yoğurt: Bağırsaklarda probiyotik bakterilerin artmasına yardımcı olur. Bu bakterilerde vücudenflamasyonunu azaltmakla birlikte yağ reseptörlerini baskılayan antienflamatuvar yağ asitlerini açığa çıkarır. Düşük şekerli yoğurt en erişilebilir probiyotik kaynaklarından biridir, fakat aynı zamanda kefir, lahana turşusu, turşu, kimchi ve peynir de yiyebilirsiniz.

  1. Elma:Elma kabukları, faydalı bakteri Bifidobacteria ve Lactobacillus'un büyümesini destekleyecek kadar güçlü olduğunu belirten doğal bir meyve lifi olan pektin doludur. Probiyotik bağırsak bakterilerinin artışını sağlar.

  1. Fındık/Ceviz/Badem: Fındık ve özellikle ceviz, ALA olarak bilinen, bitki bazlı, antienflamatuar bir omega-3 kaynağıdır. Badem, hücrelerin oksidatif hasardan korunmasına yardımcı olan en iyi antioksidan E vitamini kaynaklarından biridir ve fındıklar en yüksek miktarda immüno-koruyucu oleik asit içerir.

  1. Kırmızı Biber: C vitamini ile birlikte, bioflavonoids beta-karoten, quercetin ve luteolin içerir.

Haftaya bu köşede yer alan makalemde de sağlıklı 30 gıdadan geri kalanlarına ulaşacaksınız...

Sağlıklı kalmak isterseniz bu gıdaları öğünlerinizden eksik etmeyin...

Unutmayın Sağlık; "Besin tercihlerinizde saklıdır..."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.