Hava Durumu

Sağlık uygulama tebliği fiyatları realize edilmeli, güncellenmeli…

Yazının Giriş Tarihi: 29.12.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.12.2021 04:39

 

Sağlık sektörüne acil destek gelmezse sektör zorlanacak…. Sağlık, bütünleşik bir sektördür, paydaşı çoktur, sunucuları var, tıbbi tedarikçileri var, hekimleri ve sağlık çalışanları var…

Ama gel gör ki tüm paydaşlar zorda…

  1. Özel sağlık sunucuları SUT fiyatları ile 2,5 dolara muayene yaparak ayakta kalmaya çalışıyor,
  2. Tıbbi tedarik firmaları zorda, verdikleri ürünlerin bedellerini kamudan tahsil edemiyor,
  3. Hekimler ve sağlık çalışanları geçim koşularını iyileştirmek için grev yapıyor,
  4. Sağlıkta şiddet devam ediyor, azalmıyor,
  5. Hekimler, yurt dışına gitmeyi çözüm görüyor,
  6. Döviz kurları düşse de dolar 9TL’den 12TL’ye ayda ulaştı,
  7. Tedarik firmaları kamuya 3-4 dolardan fatura ettikleri malzemeleri 7-8 dolara alabiliyor,
  8. Ortopedi firmaları hastanelere malzeme vermeyi kesti, ameliyatlar beklemede,
  9. Basında “ Tıbbi cihaz sektörü krizde: Sektör korkunç durumda, birçok ameliyat yapılamıyor” başlıkları yer alıyor…

Sağlık; hizmetleri bir zincire benzer, birbiri ile ilintili birçok dinamik halkadan oluşur, zincirdeki bir halka zora girerse diğerlerinin etkilenmesi doğaldır. Biliyoruz ki; “Zincirin mukavemetini, en zayıf halka belirler”…Peki, sağlığın paydaşları; kendilerine özgü sebeplerle zayıflamaya, güçsüzleşmeye devam ederken, bizler; “destek olmadan, onları izlemeye devam edecek miyiz?...

  1. Sağlık hizmetlerinde işlem ve malzeme fiyatları Sağlık Uygulama Tebliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirleniyor.

Öncelikli çözüm makamı kanaatimizce; SGK… Neden mi?...

Bursa Milletvekili, ortopedi uzmanı, hekim ve akademisyen olan Dr. Yüksel Özkan; tıbbi malzeme tedariki ile ilgili mecliste verdiği soru önergesinde diyor ki;

  1. “Tıbbi malzeme tedarikçileri vergisini ve KDV’sini peşin ödedikleri tıbbi malzemelerin paralarını üniversite hastanelerinden otuz altı aydır, devlet hastanelerinden ise on sekiz aydır alamıyor ve firmaların, alacaklarından % 25 ile 40 feragat etmeleri isteniyor” diyor ve ekliyor;

“Hayati öneme sahip tıbbi malzemelere SUT fiyatları ile ulaşmak mümkün değil…”

  1. “Beyin pili SUT fiyatı 60.957 TL iken firma satış fiyatı 85.339 TL'dir, Kalp pili SUT fiyatı 15.301 TL iken firma satış fiyatı ise 30.040 TL’dir, Kalça protezi SUT fiyatı 5.600 TL iken firma satış fiyatı 11.000 TL’dir.”

Bir örnekte özel sağlık kuruluşlarından verelim. Özel sağlık kuruluşları SGK ile anlaşmalı hasta kabul ediyorlar ve her bir muayene için SGK’dan paket muayene ücreti alıyorlar.

  1. 2012 yılında asgari ücretin net kısmı; 701,14TL olup bu SGK tarafından ödenen 27 paket muayene fiyatına denk geliyor.
  2. 2021 yılı net asgari ücreti ise 2825,90TL olup SGK tarafından ödenen 83 paket muayeneye karşılık gelmektedir. 2022 yılı net asgari ücreti 4250TL açıklandığına göre, 2022 yılında SUT işlem fiyatları güncellenmezse, asgari ücretin netine karşılık gelen paket muayene sayısı 125’tir.

Özetle durum şu: Tıbbi tedarik firması sattığı bedele malzemesini geri koyamıyor, özel hastane de daha çok hasta bakarak ayakta kalmaya çalışıyor. Bu zincirin halkaları sizce nasıl ayakta kalacak?

Fiili duruma baktığımızda, sağlık hizmetlerinde yer alan bir dinamik olarak ürkmemiz, endişelenmemiz ve çare arayışımız gayet doğal…

  1. Gelinen noktada hastalar ile sağlık sunucuları ve hastaneler karşı karşıya bırakılıyor, oluşan fiili durum nasıl çözülecek?....

Öncelikli çözüm tabi ki, firmaların bekleyen ödemelerini yapmak olmakla birlikte, ivedilikle Sosyal Güvenlik Kurumunun, 5510 sayılı yasada tarif edildiği gibi:

  1. Sağlık Uygulama Tebliğindeki sağlık hizmet, malzeme ve benzeri fiyatları güncellenmelidir...

5510 sayılı kanunun 72 maddesi; SGK tarafından ödenecek hizmet, malzeme vb bedelleri belirlemeye Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu yetkili kılıyor.

Ve diyor ki; “Finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerinin Kurumca ödenecek bedellerini;

  1. Sağlık hizmetinin sunulduğu il ve basamak,
  2. Devletin doğrudan veya dolaylı olarak sağlamış olduğu sübvansiyonlar,
  3. Sağlık hizmetinin niteliği itibarıyla hayati öneme sahip olup olmaması,
  4. Kanıta dayalı tıp uygulamaları,
  5. Maliyet-etkililik ölçütleri ve genel sağlık sigortası bütçesi dikkate alınmak suretiyle, her sınıf için tek tek veya gruplandırarak belirlemeye yetkilidir.” 

Kanun zaten yetkiyi, fiyat belirleme kriterlerini de tarif ederek Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’na vermiştir. Bu komisyonda, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı çalışmaktadır…

Öyleyse neden bekliyoruz… Sağlık ertelenemez…

İvedilikle Sağlık Uygulama Tebliği fiyatları güncellenmelidir…

Basında yer aldı, hatırlayınız, “tıbbi malzeme eksikliği sebebiyle çocuğunu devlet hastanelerinde ameliyat ettiremeyen anne Nilüfer Aslan soruyor; "Eğer bu süre içerisinde çocuğumun kolunda ciddi bir hasar oluşursa, bunun sorumlusu kim olacak?..."

 

 

 

 

 

 

 

 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.