Hava Durumu

Sağlık için ilk yol; Beden terbiyesidir...

Yazının Giriş Tarihi: 04.01.2017 09:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.01.2017 09:28

Güncel hayatta fit olmak, diyet yapmak, sağlıklı beslenmek "in" oldu.

30 yıllık bir hekim olarak bu süslü, sosyetik sözlere kanmayın derim.

Siz, siz olun sağlıklı olmaya "Beden Terbiyesi" ile başlayın...

Sağlıklı yaşam alışkanlığı denildiğinde sadece sağlıklı beslenmeden bahsediliyor olmasının tek başına yeterli olmadığını sağlık dünyası kabul ediyor...

Sadece hastalık ve sakatlık durumunun olmayışı değildir sağlık...

Sağlık; bedenen ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik durumudur. Sağlık; bir denge halidir. Denge halinin sağlanmasında beden ve ruhun senkronize çalışması önemlidir.

Ruhun esenliği için öncelikle bedenin iyi olması gerekir. Bu çerçeveden baktığımız da "beden terbiyesi" önemli bir unsurdur.

Beden terbiyesi denince aklımıza hemen spor gelmekte... Çünkü ülkemizde 1938 yılında sportif düzenlemeler ile alakalı çıkarılan kanun;"Beden Terbiyesi Kanunu" ismini taşıyor.

Oysa hekim olarak kanaatimce  "Beden Terbiyesi" kavramı sadece sporu kastetmiyor.

Terbiye; eğitmek, alıştırmak demektir. Sağlıklı kalmak için öncelikle bedenimize iyi davranmalıyız... İnançlarımıza göre "şuuru yerinde iken intihar etmek, başkasını öldürmekten daha büyük günahtır." Biliriz ki bedene acı hissettirmek, eziyet etmek günahtır. Bedenimizi terbiye ederek hastalıklardan koruruz.

Bedenimize yaptığımız en büyük eziyetlerin başında beslenmek geliyor. Sosyalleşmek için, lezzet için tat almak için yiyoruz. Oysa beslenmek bir gereksinim olup sadece ve sadece vücudun ihtiyacı için, ihtiyacı kadar, ihtiyacı olduğu anda yemek gerekir.

Şekerli gıdalar, unlu mamuller, asitli kolalı içecekler, paketlenmiş gıdaları bolca, sıkça kullanmak bedenimize yapılan en büyük eziyettir. Unutmayınız: bu gıdalar yavaş yavaş bedenimizi çürütürler.

"Beden ruhun mabedidir" derler. Çünkü sağlık bütünsel, holistik bir kavramdır, parçalara bölünmez. Sağlıklı bedenler sağlıklı duygu ve ruhlara katkıda bulunurlar...

Bütünsel olarak sağlıklı olabilmek için bedenimize iyi bakmak zorundayız ki, bunun da yolu "Beden Terbiyesinden" geçer.

Beden Terbiyesi; vücudun gerektiği kadar hareket etmesi, yeterli ve dengeli beslenmesi ile birlikte olur.

Bugün hayatımızdaki  her araç gereç son teknoloji ama genlerimiz hala atalarımızdan miras.. Atalarımıza baktığımızda onların şekeri tanımadığını, koşarak avlandıklarını, acıktıkça yediklerini, yediklerinin organik doğal ürünler olduğunu görüyoruz.

Bu açıdan baktığınızda "Bedeninizin Terbiyesi" elinizde...

Nasıl mı?

İşte size 2 kolay çözüm önerisi...

Geldiğimiz noktada yediklerimizin doğal olup olmadığını tartışıyoruz. Oysa yoğurdunu, peynirini, ekmeğini, pekmezini, tarhanasını, turşusunu, salamurasını, çökeleğini, pestilini kendi yapan annelerin çocuklarıyız. Yapacağımız çok basit aslında; unutulan bu gıdaları annelerimiz gibi evde yapmak. Üstelik gıdalarımız kendimiz mutfağımızda yaptığımızda hem ruhen hem bedenen kendimizi daha iyi hissederiz.

Spor yapmamak için bahaneleri hayatınızdan çıkarın.  Pahalı lüks spor salonları da aramayın. Yapabileceğiniz tempolu yürüyüşler ve üzerine yapılacak esneme hareketleri sağlığınız için yeterli olacaktır.

Ve unutmayın, bunları yaparken "an'ı yaşayın", mutlu olun... Turşu yaparken komşularınızı çağırın, birlikte yapın... Yürüyüşlere dostlarınızı davet edin, sohbet edin...

Sağlık; anı yaşamakta, acıkınca gerektiği kadar yemekte ve yürümekte...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.