Hava Durumu

Sağlık bakanlığından tuz ve şeker kullanımını azaltacak önlemler...

Yazının Giriş Tarihi: 06.03.2019 07:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.03.2019 07:00

Hareketsizlik ve sağlıksız beslenme neticesi tüm dünyada ölüme sebep olan önlenebilir hastalıklar olan Kalp Damar Hastalıkları, Kanserler, Obezite, Diyabet ile Metabolik ve Endokrinolojik Hastalıklar artıyor.

Bu hastalıklar ile mücadele tüm ülkelerin sağlık politikaların başında geliyor. Özellikle un, tuz ve şeker kullanımı önlenebilir hastalıkların artışına en çok zemin hazırlayan besin öğeleri... Önlenebilir hastalıklar ile mücadelede Sağlık Bakanlığı; besinlerdeki tuz ve şeker kullanım oranını azaltmak içi Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu ile protokol imzaladı. (Kaynak:www.saglik.gov.tr) Bu protokol ile her yıl besinlerdeki tuz oranı yüzde 4, şeker oranı ise yüzde 5 oranında azaltılacak.

Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca protokol imza töreni esnasında yaptığı konuşmasında sağlıklı yaşam ile ilgili verdiği önemli mesajları paylaşmak istedik.

  1. "Tüm toplumu sağlıklı olmaya teşvik eden, verimli, hakkaniyetli, sürdürülebilir bir çerçeve oluşturmak zorundayız."
  2. "Sağlıklı yaşam kültürünün aileden başlaması gerekiyor. Okulda, iş yerinde, ulaşımda, barınmada, üretimde, ticarette, şehirleşmede, gündelik yaşama sağlıklı yaşam anlayışının yerleşmesi gerekiyor."
  3. "Kronik hastalık yükünü azaltmada atılacak en önemli adım sağlıklı yaşam kültürünün toplumca benimsenmesidir."

Ayrıca Sağlık Bakanımız; sağlıklı yaşamın teminatı olabilecek tedbirleri deöneriyor. Birçok platformda bu öneriler söylense de Sağlık Bakanımız tarafından verilen mesajlar; yaşam prensiplerimiz olmalı..

  1. "Hareketsizlikten uzak durmalıyız. Biliyorsunuz biz Sağlık Bakanlığı olarak günlük 10 bin adımı herkese tavsiye ediliyor ama maalesef toplum olarak bu hedefin oldukça gerisinde."
  2. "Hareketli yaşamdan sonra ikinci tedbirimiz ise sağlıklı beslenme. Kanser, diyabet, hipertansiyon, böbrek yetmezliği, inme, kalp damar hastalıkları gibi pek çok hastalığın altında beslenme bozukluğu yatmaktadır. Genç yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile bu hastalıklardan korunmak, olumsuz etkilerini ileri yaşlara ertelemek mümkün olabilmektedir."
  3. "Türk halkı olarak genelde büyük porsiyonları seviyoruz. Sağlıklı beslenmenin ilk adımı vücudumuzun günlük ihtiyacını karşılayacak kadar yeme-içme olmalıdır. Porsiyonlarımızı sınırlamalı, sindirmek için vücudumuzun yorulacağı miktarlarda yemekten kaçınmalıyız."
  4. "Aldığımız gıdalarda dikkat etmemiz gereken diğer husus, porsiyon küçük de olsa besinin içindeki aşırı miktarda tuz, şeker ve yağ miktarıdır.  Kişi başı günlük tuz tüketimimiz 2008 yılında 18 gramdı. Yürüttüğümüz çalışmalarla bunu 9,9 grama kadar düşürdük. Ancak yine de bu miktar Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği miktarın 2 katı. Tavsiye edilen günlük maksimum tuz miktarı 5 gram. Bu da takriben 1 çay kaşığı tuza denk gelmektedir."
  5. "Besinlerdeki kalori miktarının azaltılması önemli bir koruyucu sağlık tedbiridir. Aşırı kalorinin temel nedeni ise aşırı yağ ve şeker kullanımıdır. Bu nedenle, yiyecek ve içeceklerde, şeker miktarlarının düşürülmesi en az tuz kadar önemlidir. Bu ürünlerin bilinçsiz kullanımı, uzun, sağlıklı ve mutlu bir yaşamın önünde önemli bir engeldir."

Sağlık Bakanımız bu hususta yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler verdi.

  1. "Sağlık Bakanlığı ulusal stratejik planları doğrultusunda 2010 yılından itibaren "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nın uygulanmaya başlandı."
  2. "Okul kantinlerinde beslenmeye katkısı şüpheli gıdaların satışını engelleyen düzenleme yapıldı. Okullarda satılması uygun olan gıdalara logo uygulaması başlatıldı."
  3. "Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Eylem Planı" ile ekmekteki tuz oranını yüzde 25, pul biberde yüzde 22, salçada yüzde 64, zeytinde yüzde 50 azaltmayı başardık. Pastırma, peynir ve diğer ürünlerde de çeşitlerine göre önemli ölçüde düşüşler sağlandı."
  4. "2014'te yayımlanan genelge ile kamu kurumlarının kafeteryalarında ve yemekhanelerinde tuzluklar kaldırıldı."
  5. "2018 Ekim ayında Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonuyla, ambalajlı gıdalarda tuz azaltımıiçin protokol imzalandı. Ve 19 kategoride tuzu azaltacaklar."

Fransız yazar George Sand'ın dediği gibi "Bir memleket halkının sağlığı, devletin dayandığı bütün mutluluk ve gücün temelidir."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.