Hava Durumu

Sağlığınız için tuzu kurallarına uygun kullanın...

Yazının Giriş Tarihi: 05.04.2017 10:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.04.2017 10:07

Hayatınızın tadını kaybetmemek için tuz kullanımınıza dikkat edin. Tuz; doğru kullanırsak dostumuz, yanlış kullanırsak düşmanımız... Vücudumuzun üçte ikisinde su ve tuz var. Tuz tüketiminde, Japonya'dan sonra ikinci sıradayız ve ortalama günlük tuz tüketimimiz 15-17 gramdan fazladır.

GÜNLÜK SAĞLIKLI TUZ TÜKETİM MİKTARI NEDİR:

Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği günlük tuz miktarı 5 gramı geçmemelidir. 5 gramı geçen miktarlarda tuz kullanımı sağlığımızı olumsuz etkiler. Dünya Sağlık Örgütü 2010 yılındaki ölümlerin yüzde 13'ünün hipertansiyona bağlı olarak geliştiğini, günlük tuz alımı ne kadar azaltılırsa, hipertansiyona bağlı felç ve kalp damar hastalıklarının o kadar çok azalacağını bildirmektedir. Böbreklerimizin günlük tuz süzme kapasitesi ise literatürler de 5-7 gram arasındadır. Fazla su tüketimi bu kapasiteyi bir miktar artırabilir. Ama ne olursa olsun tuzu süzme kapasitemiz bile günlük 7 gramın üzerinde değil... Ayrıca tuzu yemeklere eklemesekte bir miktarını turşu, peynir, zeytin, salça gibi gıdalardan dolayı da alırız.

Doğal yaşayan toplumlarda kullanılan günlük tuz miktarı 1,5 gram civarı. ABD'de FDA'nın tuz için önerisi ise günde 2,4 gram kadar...

SAĞLIK İÇİN HANGİ TUZU KULLANALIM:

Sağlık profesyonelleri Rafine Tuz yerine Doğal Tuzların özellikle Kaya Tuzlarının kullanımını öneriyor... Çünkü Rafine Tuzun %97,5'i sodyum klorür; geri kalan %2,5'inde nem alıcı kimyasallar varken, Kaya Tuzunun %84'ü sodyum klorür; geri kalan %16'lık bölümünü lityum, fosfor, selenyum, magnezyum, kalsiyum ve diğer doğal mineraller oluşturuyor. İnsan bedeni de tuz gibi doğada bulunan 84 elementten oluşmaktadır.

Öncelikle Rafine Tuzlar; hücre içi suları daha çok kullandığından ve daha çok su tutarak ödeme sebep olduğundan dolayı hekimlerce önerilmemektedir.

Rafine Tuz tüketiyorsanız ise günlük 2 gramı geçmemenizi öneriyoruz. Doğal Tuz kullanıyorsanız ise 3-3,5 gram kadar tüketebilirsiniz...

Rafine Tuz tüketiyorsanız süzülmesi esnasında böbrekler üzerine olan baskı artıyor, atılamayan tuz ise size artrit, gut, safra taşı veya böbrek taşı olarak dönüyor...

Rafine Tuzun Alzheimer riski taşıdığını da unutmayın...

SAĞLIKÇILARIN ÖNERDİĞİ KAYA TUZLARI:

Himalaya Tuzu ve Çankırı Tuzudur.

Himalaya Tuzu ve Çankırı Tuzu; bir kaya tuzu olup 200-300 milyon yılda oluşmuştur ve içerisinde vücut için önemli 84 tane mineral olduğu kanıtlanmıştır. Çankırı Tuzu; milli bir tuzumuzdur.Her iki tuz da piyasada kolayca bulunabilecek sağlıklı tuzlardır. Rafine Tuz kullanmak zorunda kalıyorsanız sağlığınız için önemli bir husus da TUZ VE İYOT İLİŞKİSİ'dir. İyot; vücudumuzdaki tiroid bezinden hormon salgılanması için gerekli olan bir mineraldir. Beyin ve sinir sistemimizin çalışması ve vücudumuzun gelişimi açısından önem taşır. Günlük alınması gereken iyot miktarı, yetişkinlerde 100-300 mikrogramdır.

TUZ; İYOTLU MU OLMALI İYOTSUZ MU? :

Tuzun iyotlu mu yoksa iyotsuz mu olması kararını mutlaka bir hekime sormalısınız.

Günlük iyot miktarını İyotlu Tuzlar ile alırsak; günde ortalama 10 gr İyotlu Tuz kullanıyoruz demektir. Ama günlük bu kadar iyotlu tuz kullanmak sağlığınızı bozar.

Ayrıca; vücudunda yeterli miktarda iyot olanlara da iyotsuz tuz kullanması önerilir. Tiroit bezi rahatsızlıkları olan erişkin hastalarda iyot takviyesi ters etki yapabilir.

Çocuklarda iyot eksikliği olmaması için iyotlu tuz kullanımı, yetişkinlerde ise iyotsuz tuz kullanımı önerilir.

Rafine Tuz ile Doğal Tuzun ayrımı için akışkanlığına bakın. Rafine Tuz kolayca akar, Doğal Tuz ise topaklanır...

Hayatımızda tezatlar var... Yemeklere Rafine Tuz atıyoruz, yiyecekleri saklamak için tuzlarken ya da turşu yaparken ise Kaya Tuzu kullanıyoruz...

Bundan sonra sağlık için Doğal Tuz kullanın... Tuz konusunda söylediğimiz doğruların kaynağı Prof. Dr. Ahmet Aydın hocamızdır...

Öyleyse;

Tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi baharatlar ile harman yaparak yediklerinize lezzet katalım.

Yemek pişirirken belirttiğimiz miktarlar dışında tuz koymayalım..

Mümkünse daha az salça, turşu, konserve tüketelim.

Zeytin, peynir, turşu gibi ürünleri akşamdan suda bekleterek tüketelim.

Hazır bunyon, cips, sucuk vb gibi aşırı tuz içeren gıdalardan uzaklaşalım.

Kan sodyum değerlerinize bakarak tuz tüketmeye özen göstermeyi ve satın aldığınız gıdaların sodyum içeriğine dikkat etmeyi unutmayın...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.