Hava Durumu

SAĞLIĞINIZ İÇİN GÜNDE 50 GRAM ŞEKER YETER...

Yazının Giriş Tarihi: 22.03.2017 09:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.03.2017 09:39

Her yıl 10 Mart Dünya Böbrek Günü olarak kutlanıyor... Böbrek; fasulye biçiminde,  metabolizmadaki atık ürünleri olan üre, kreatinin, ürik asit, ilaç ve toksinleri vücuttan su ile birlikte idrar olarak atılmasını sağlayan hayati öneme haiz bir organdır.

  • Vücut sıvı elektrolit dengesini düzenleyerek vücudun asit baz dengesini ayarlar,
  • Kan basıncını düzenler ve
  • Alyuvar yapımını uyarır.

Şimdi soracaksınız; "Biz böbreğin önemini biliyoruz ama ne alakası var tükettiğimiz şekerle diye"...  Bizim amacımız ağzınızın tadını bozmak değil ama unutmayın ki, daha uzun ve sağlıklı yaşamanız için biz hekimlerin görevi ise hatırlatmak, uyarmak...

Biliyoruz ki; "Dünya Sağlık Örgütü; kronik böbrek yetmezliği sebeplerinin başında gelen Hipertansiyon, Diyabet ve Obeziteyi toplumsal sağlık sorunu olarak görüyor.

Bizler de bilinçlendirme olarak kaleme aldığımız tüm makalelerimizde bu konunun altını ısrarla defalarca çiziyoruz. Diyoruz ki;

  • Hastalıklarınız; Beslenme Hatalarınızdan Kaynaklanıyor...

İçeriklerinde fazlasıyla karbonhidrat, yağ ve şeker içeren hazır gıdaların pratik olmalarından dolayı yaygınlaşması ve şekerlemeler gibi çok kalorili ancak besin değeri düşük gıdalara kolay ulaşılması ve hareketsiz bir yaşam sürdürülmesi küresel salgın obeziteye zemin hazırladı.

  • Hastalıkların Eşiğinde Olduğunuzu Anlamanız Çok Basit...

Hepimiz evlerimizde, işyerlerimizde bunu tıbbi açıdan test edebiliriz. Nasıl mı, çok kolay. Bir mezura alarak bel çevrenizi ölçün. Bayanlarda 88 cm'yi, erkeklerde 102 cm'yi geçerse bir uzmana, hekime başvurma zamanınız gelmiştir. Hatırlayın Ülkemizin 1/3'ü obez diğer 1/3'üde aşırı kilolu. Obeziteden sonra sırada kalp ve damar hastalıkları ile Diyabet var...

  • Çocuklarımızı Şekerle Ödüllendirmeyelim...

Öğrenme ve bilinçlenmeye en yatkın olunan çağ; çocukluk çağı olduğundan bu evrede kazanılan beslenme alışkanlıklarını hayatımızdan çıkarmak güç oluyor. Çocuklarımızda pizzalara, kolalara, şekerlere, çikolatalara bu devrede alışıyorlar.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2015 yılında yayınlanan sağlık istatistikleri içinde bir araştırma  verisi var ki sonuçları çok enteresan....

Ailelere, ebeveynlere 7-8 Yaş Çocuklarının Bazı Besin ve İçeceklerdeki Tüketim Sıklıkları sorulmuş... Cevaplar enteresan; çocuklarımızın % 56,6'sı kuruyemişi haftada 1-3 kez tüketirken,  Şekerli Barlar ve/veya Çikolataları %92,2 oranında tüketiyor.

Bu araştırma sonucuna göre her Aile çocuklarının sağlıksız gıdalar aldığını biliyor, itiraf ediyor ama düzeltmede yapmıyor...

Bu sağlık gerçekleri ortada iken çocuklarımızı seviyorsak onları şekere alıştırmamak için şekerli gıdalar ile ödüllendirmeyelim.

  • Aileler; Çocuklarımıza Sağlıklı Yaşam Kurallarını Öğretelim...

Unutmayalım; sağlıklı yaşam kuralları hayatımıza kolay kolay girmiyor. Sağlıklı ve yeterli beslenme ile hareketli yaşamın önemi çocukluk çağında hayat tarzı olarak edinilmelidir. Erken yaşlarda bu alışkanlıklar elde edilmediğinde uzun vadede ciddi sağlık sorunları kapınızda demektir. Sağlıklı yaşam tarzını çocuklukta elde etmeyen bireyler; yetişkin olunca daha da hareketsiz bir yaşamı tercih ediyorlar.

Bu amaçla Türk Böbrek Vakfı 'da Dünya Böbrek Günü'nün bu yılki teması olan "Çocukluk Çağı Obezitesiyle Mücadele" kapsamında "Türkiye'deki çocuk nüfusunun 1 milyon 800 bininin obez olmasından yola çıkarak, "Obeziteye Karşı Bilinçlendirme" kampanyası başlattı. Ve çocukları "paketli ve katkı maddeli ürünler yerine ceviz, badem, kuru kayısı, dut kurusu ve pestil" yemeye davet etti.

  • GAPS Beslenmesini Öneriyoruz...

Bizim önerdiğimiz GAPS Diyeti ile beslenme alışkanlıklarımızı resetleyerek yola çıkıyoruz. Hayatımızdaki kötü beslenme ürünlerine veda ediyor ve tekrar vücut dilimize göre yeni beslenme ürünlerimizi seçiyoruz.  Anadolu'nun zengin mutfağı ve yeme kültürüne geri dönüyoruz... Ev yoğurdunu, kemik suyu çorbaları, tencere yemeklerini, güneşte kurutulmuş kuruyemişleri hayatımıza alıyoruz.

Türk Böbrek Vakfının da ifade ettiği gibi her platformda söylediğimiz sağlıklı yaşamak için yapılabilecek, masrafsız önerilerimizi de hatırlatıyoruz.

  • Aşırı tuz ve şeker tüketmeyin... Çayımıza şeker atmayarak ilk başlangıcı yapalım...
  • Hareket etmeyi alışkanlık haline getirin...
  • Su tüketiminize özen gösterin...
  • Paketlenmiş gıdaları hayatımızdan çıkarın...

Türk Böbrek Vakfının dediği gibi "Daha sağlıklı bir Türkiye için yediklerinizin ve yediklerinize eklediğiniz şekerin günde 50 gramı geçmemesine dikkat edin..."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.