Hava Durumu

Ramazanda sahur olmazsa; olmaz!

Yazının Giriş Tarihi: 07.06.2017 09:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.06.2017 09:07

Ramazan deyince öncelikle aklımıza iftarlar gelir, iftara özel hazırlıklar yaparız... Oysaki birçok kere geçiştirdiğimiz sahur, Ramazanın en önemli öğünüdür. Ramazan dışında tükettiğimiz sabah kahvaltısının yerini sahur, akşam yemeğinin yerini ise iftar almakta... 
Sabah kahvaltısının hafifliğini ve tok tutucu özelliğini yeterli ve dengeli biçimde sahura yansıtmamız da önem arz etmektedir. Dolayısıyla sahurda ve iftarda tükettiğimiz besinlerin farklılık göstermesi oldukça önemli! Sahurdan iftara kadar olan yaklaşık 16-18 saat bir süre var.Ve bu sürede sizi en çok rahatsız edebilecek olay vücudunuzun şeker dengesi...Allah korusun ki her an bir şeker düşüklüğü yada ani şeker yükselmesi nedeniyle kendinizi hastane de bulabilirsiniz.Sahurda yediklerimiz vücudumuzu bu uzun süre içerisinde dengede tutmalı...
SAHURDA BESLENME ÖNERİLERİMİZ;
Sahur mutlaka yapılmalı: Çünkü çok uzun açlıklarda kan şekeri ve tansiyon etkilenir, metabolizmanız yavaşlar, iftarda kan şekeri dengenizi sağlamak için ihtiyacınız olandan daha fazla besin tüketirsiniz ve sahura kalkmadan oruca niyetlenirseniz ramazanı kilo artışı ile tamamlarsınız. Bu nedenle sahura mutlaka ve zamanında kalkın, erken bir saatte sahur yapmayın...
Sahurda kahvaltı gibi hafif yiyecekleri tercih edin: Geç bir saatte aşırı yağlı, tuzlu, kızartma ve hamurlu gıdaların tüketimi; vücutta yağ artışına neden olur. Tüketmeyin. Bu nedenle; sahuru sağlıklıve kuvvetli bir kahvaltıöğünü gibi düşünmeliyiz.
Özellikle sahurda çok tuzlu yiyecekleri tüketmemeye özen gösteriniz. Tüketeceğiniz tuzlu ve baharatlı gıdalar susuzluğunuzu arttıracaktır.
Yemeklerinizi yavaş yiyin ve iyi çiğneyin. Yeterince çiğnenmeyen yiyecekler, sindirim siteminde sorunlara yol açar. Ayrıca beyne tokluk sinyali gidene kadar, gereğinden fazla yemek yenmesi kilo problemlerine yol açar
Su mutlaka tüketilmelidir. Günlük su ihtiyacı 2-2,5 litredir, özellikle Ramazan yaz aylarına denk geldiği için sıvı ihtiyacınızı karşılamanız çok çok önemli. Sahura kadar mutlaka 6 bardak suyu içmiş olmalısınız. Su içmeyi kolaylaştırmak için içerisine limon veya meyve de doğrayabilirsiniz. Ancak sıvı almak amaçlı şekerli, asitli ve kafeinli içecekler tüketmeyin.
Protein kaynağı olarak; yumurta, peynir, süt veya yoğurt tüketiminiz oldukça önemlidir. Sahurda tüketeceğiniz sağlıklı protein kaynakları gün içerisinde sizi tok tutmaya ve kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı olur. 
Ekmek tercihiniz önemlidir... Pide yerine mutlaka tam buğday unu ile yapılan ekmek tüketin. Tam buğday ekmeği yüksek lif içeriği, düşük glisemik indeks özelliği, yüksek vitamin ve mineral oranları ile gün içerisinde daha çok tokluk sağlamanın yanında vücudumuzun ihtiyacı olan mineral ihtiyacının karşılanmasını da sağlar. 
Hazır reçel ve marmelatlardan uzak durulmalıdır. Yüksek glisemik indekse sahip olan hazır reçel ve marmelatlar kan şeker dengenizde oynamalara neden olup, gün içerisinde halsizlik, unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik gibi çeşitli sıkıntılara sebep olur. Bu anlamda tatlı ihtiyacımızı hurma, kuru kayısı, karpuz, kavun gibi meyve kaynaklarından sağlamamız hem kan şekeri dengemizi korumamıza hem de sindirim sistemimizi düzenlemeye yardımcı olacaktır. Ceviz, badem ve fındık gibi lifli gıdaların tüketilebilir. Lifli gıdalar sindirim ve tokluk için idealdirler.
Hem bedenimizi hem de ruhumuzu dinlendirdiğimiz; huzurlu, sağlıklı, afiyetle bir Ramazan geçirmeniz dileğiyle.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.