Hava Durumu

Pandemi sonrası 'güvenli' dönüş (1)

Yazının Giriş Tarihi: 06.05.2020 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.05.2020 06:30

Korona günlerinden normal hayata dönüşün zamanı geliyor, yavaş yavaş normale dönerken tedbirleri de elden bırakmayacağız. Bu dönüşte ne kadar "Güvenli" olacağız, hangi tedbirleri alacağız? Bugünlerde hayatımızdaki en önemli soru bu... Sorunun cevabı ise Başkent'ten geldi. Ülkemizin seçkin sağlık gruplarından olan Güven Sağlık Grubu ve Güven Eğitim Sağlık Eğitim Vakfı; yine, yeni, yeniden diyerek "Güvenli Dönüş" planı hazırladı. Güven farkı diyoruz, teşekkür ediyoruz emeği geçenlere... "Güvenli Dönüş" planını daha çok kitleye ulaşsın, daha çok kişi faydalansın diye sizlerle paylaşacağım.

Korona zaferinde kahraman sağlık çalışanlarının mücadelesi ile gurur duyuyoruz... Hayatını sağlık hizmetinin gelişimine adayan iki güzel hekimin emeğidir, Güven Sağlık Grubu... Dr. Aysun Küçükel ve Dr. Ahmet Küçükel tarafından Ankara'da dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak amacıyla 1973 yılına kurulan Özel Güven Hastanesi ile başlayan sürecin geldiği noktadır. Güven Eğitim ve Sağlık Vakfı ise sağlık sektöründe ihtiyacı azami düzeyde hissedilen sağlık elemanı yetiştirmeyi hedefleyerek Dr. Aysun Küçükel tarafından kurulmuş bir vakıftır.  Rahmetle, minnetle anıyoruz onları, korona ile dünyanın feleği şaştığı günlerde...  Şimdiler de ailenin iki değerli üyesi, iki başarılı iş kadını Banu ve Nüket Küçükel kardeşler işin başında...

Bu rehberi; hazırlayan yetkililerin izni ile sizlerle paylaşıyorum...

Pandemi sonrası "Güvenli" dönüş:

  1. Bu çalışma; "Pandemi Sonrası" işyerlerimiz kurumlarımız açılmadan önce ve açıldıktan sonra uygulaması gereken faaliyetleri içermektedir.
  2. Her bir başlık içinde neler yapılmalı, nelere dikkat edilmeli, hangi tedbirler nasıl alınmalı gibi detaylı açıklamalar yer almakta...
  3. Dökümanın tamamına https://www.guven.com.tr/storage/app/media/sliders/GuvenVakfi_Pandemi_Sonrasi_Kurumlarin_Faaliyete_Gecme_Surecleri.pdf adresinden ulaşabilirsiniz...

1- Kurum ve işyerlerimizin faaliyete geçmeden alınması gereken önlemler;

Bu bölümde kendi içinde üç alt başlıktan oluşuyor...

Bu başlıkta İşyerlerimizi açmadan önce yapmamız gerekenler sıralanmış.

1. A.  Tesis İle İlgili Yapmamız Gerekenler;

  1. Tüm bölümleri havalandırın.
  2. Uygun dezenfeksiyon/ temizlik işlemlerini masalar, köşeler, asansörler, merdiven kolları, kapı kolları, sandalye kolları, elektrik anahtar noktaları, yıkama odaları vb  her noktaya yapın.
  3. Tuvaletlerde sıvı sabun ve el kurutma makinesi / kağıt havlu bulundurun.
  4. Uygun alanlara el dezenfektanları yerleştirin.
  5. Ortak kullanımda olan sebil/ çay makinesi vb. cihazları kaldırın veya bu cihazlar için tek kullanımlık bardaklar temin edin.
  6. Çöp kovalarının üstünün kapalı olmasını sağlayın.
  7. Bulaşma riskini önlemek için tüm kapıları açık tutun.
  8. Birden fazla giriş kapısı olması durumunda girişlerin tek bir yerden olmasını sağlayın.
  9. Asansörlerin sosyal mesafe kuralına uygun etiketlemesini yapın.

1.B. Çalışma ortamının düzenlenmesi

  1. Salgını dikkate alarak risk değerlendirme ve acil durum planlarını güncelleyin.
  2. Sosyal mesafe kuralını gözeterek çalışma yöntem ve şekillerini yeniden gözden geçirin, mümkün olduğu durumlarda bu kurala uygun iş organizasyonu yapın.
  3. Ofis alanlarını/ bekleme alanlarını/ yemekhaneyi sosyal mesafe kuralarına göre yeniden düzenleyin. (sandalye/ koltukların uzaklaştırılması ve uyarıcı yazıların asılması)
  4. Çalışanların giriş çıkış yaptığı alanlarda kullanılan cihazları yeniden değerlendirin ve mümkünse alternatifler bulun.
  5. Ara dinlenmeleri ve yemek molalarını da kapsayacak şekilde çalışma süreleri içinde çalışanların birbirleriyle etkileşimlerini asgari düzeyde olacak şekilde planlayın.
  6. Çalışma alanında aynı anda bulunan çalışan sayısının asgari oranda tutulması için planlama yapın, mümkün olması halinde uzaktan çalışma gibi yöntemleri tercih edin.

1.C. Çalışanlar için alınması gereken önlemler

  1. Çalışanlara uyulması gereken kurallarla ilgili eğitim materyali hazırlayın.
  2. Çalışanlara maske ve eldiven temin edin, doğru kullanımını sağlayın.
  3. Kurum içerisinde küçük bir tıbbi tesis alanı organize edin.
  4. Kişisel koruyucu malzemelerin stoklarını düzenli olarak takip edin.

2 -Kurum faaliyete geçtikten sonra alınması gereken önlemler;

Bu bölüm 5 alt başlıktan oluşuyor.

İşyerlerimizin faaliyete başlaması ile dikkat etmemiz gereken hususlar da bu başlık içerisinde düzenlenmiş.

2.A. SAĞLIK KONTROLÜ

2.A.1. İşe başlayan personel

Çalışan işe başladığı ilk gün aşağıdaki sorgulamalar yapılarak sağlık muayenesinden geçirilir.

  1. Ateş, öksürük, soğuk algınlığı, vücut ağrıları vb. var mı?
  2. Son iki hafta içinde herhangi bir yere seyahat ettiniz mi?
  3. Aile üyelerinizden herhangi birinde yukarıdaki belirtilerden herhangi biri var mı veya yurtdışına /herhangi bir yere seyahat etti mi?
  4. Şüpheli veya teyit edilmiş Kovid-19 vakası ile yüz yüze görüştünüz mü?
  5. Son iki hafta içinde 15'ten fazla kişinin katıldığı herhangi bir toplantıya siz/yakın aile üyesi katıldınız mı?

2.A.2. Kovid-19 hastalığı şüphesi/ tanısı bulunan çalışan tespit edildiğinde yapılması gereken faaliyetler

  1. Kovid-19 hastalık şüphesi bulunan çalışan maske takmak suretiyle işyerisağlık personeline gitmeli ve işyeri hekimi tarafından değerlendirilmesi yapılmalıdır.
  2. İşyeri hekimi tarafından çalışanın Kovid-19 şüphesi olarak değerlendirilmesi halinde daha önceden belirlenen ve enfeksiyonun yayılmasını önleyecek nitelikte olan bir alanda diğer çalışanlardan izolasyonu sağlanmalıdır.
  3. Durum işyerinde görevli iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerine ve işyeri yetkililerine bildirilir.
  4. İşyeri hekiminin değerlendirmesine göre veya işyeri sağlık personelinin bulunmadığı durumlarda, Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi 184 aranarak yetkilinin verdiği talimatlar izlenmelidir.İlgili yetkili kurum/ kurumlar tarafından belirtilen önlemler yerine getirilir.
  5. İşyeri sağlık biriminde görev yapan personelin kişisel hijyeni ve görev yapılan fiziki mekanın dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirilir.
  6. Enfekte olduğu doğrulanmış çalışanın ayrılmadan önce temas etmiş olabileceği diğer çalışanların maske takılması sağlanarak işyeri sağlık personeline bilgi verilir.
  7. Enfekte çalışanın temas ettiği diğer çalışanlar tespit edilerek Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi 184 aranarak yetkilinin verdiği talimatlar izlenmelidir.
  8. Enfekte olduğu doğrulanmış çalışanın işyerinde çalıştığı ve temas ettiği alanlar dezenfekte edilmelidir.

           2.A.3.         Kovid-19 tanısı ile tedavisi yapılan çalışanın işe dönüşü

Tedavisi yapılan çalışan, sağlık kuruluşu tarafından işe başlamasında sakınca bulunmadığına dair (işe dönüş) rapor ile işverenini bilgilendirerek işine devam eder. İstenmesi halinde işyeri hekimi tarafından sağlık muayenesi yapılması sağlanır.

          2.A.4.          Seyahat uygulamaları

  1. Güncel global risk sürekli olarak izlenmelidir.
  2. Zaruri olmadıkça seyahatlerin iptal edilmesi ya da azaltılmasına yönelik çalışmalar yapın.
  3. Yurtiçi seyahatlerde çalışanların toplu taşıma araçlarını kullanmamalarını, özel araçlarla en fazla üç kişi olacak şekilde seyahat etmelerini sağlayın.
  4. Seyahatten dönen çalışanların sağlık kontrolünden geçirerek işbaşı yapmalarını sağlayın ve çalışma süresince sağlık durumlarını gözlemleyin.
  1. Yurtdışından dönen kişilerin kendini karantinaya almasını sağlayın.

2.B.KİŞİSEL KORUYUCU ÖNLEMLERİN ALINMASI

         Ülkedeki bulaş riskini değerlendirerek, işletme içerisindeki çalışma koşulları ve gerekliliklerini de göz önünde bulundurarak, kullanılacak kişisel koruyucu malzemeleri belirleyin. Ülke içindeki bulaş riski yüksek ise sosyal mesafe kuralının uygulamasını ve çalışanların maske, gözlük ve bone kullanmasını sağlayın. Kişisel koruyucu malzeme kullanımında aşağıdaki hususları dikkate alın.

    Maske kullanımı

  1. Maskeye dokunmadan önce, ellerinizi su ve sabun ile temizleyin, su ve sabuna erişimin olmadığı durumlarda alkol bazlı bir el antiseptiği kullanın.
  2. Maskede delik vb. hatalı durumun olup olmadığını inceleyin.
  3. Maskenin üst tarafı metal şeridin olduğu taraftır.
  4. Maskenin doğru tarafının dışarıya baktığından emin olun.
  5. Maskeyi yüzünüze yerleştirin. Maskenin metal şeridini veya sert kenarını, burnunuzun şekline göre kalıplayın.
  1. Maskenin alt kısmını aşağı doğru çekerek ağzınızı ve çenenizi kapatın.
  2. Maskenin üzerini ellerimizle kapatarak nefes aldığımızda kenarlardan hava sızıntısı olmadığına emin olunmalıdır.
  1. Maske yanında koruyucu gözlük de kullanıldığı durumda gözlükte buğulanma oluyorsa maskenin yüze tam olarak oturması sağlanmalıdır.
  2. Kullanımdan hemen sonra tek kullanımlık maske biyolojik risklere özel kapalı bir atık kutusuna atılmalıdır. Tekrar kullanılabilir ibaresi olan maske saklama ve temizlik şartlarını karşılayacak şekilde muhafaza edin, kullanım miadı dolanları biyolojik risklere özel kapalı bir atık kutusuna atın.
  3. Maskeye dokunduktan veya attıktan sonra ellerinizi su ve sabun ile temizleyin, su ve sabuna erişimin olmadığı durumlarda alkol bazlı bir el antiseptiği kullanın.
  4. Maskenin dış yüzeyi ile temas etmeyin, temas ettiyseniz ellerinizi su ve sabunla yıkayın veya el antiseptiği kullanın. (Devamı cumaya)
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.