Hava Durumu

"Malpraktis davaları fırsatçı bir iş kolu haline geldi"

Yazının Giriş Tarihi: 15.12.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.12.2021 07:30

Bu haftaki yazımızın başlığı Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca'ya ait...

Sayın Koca;"Sağlık çalışanlarının ağır tazminat davalarına maruz kaldığını ve büyük tazminatlar ödediklerini aktardı, "Öyle ki tazminat davaları fırsatçı bir iş kolu haline gelmeye başladı" dedi.

Sayın Koca bu ifadeleri kullanırken "TBMM Genel Kuruluna sadece Sağlık Bakanı olarak değil aynı zamanda bir hekim olarak bulunduğunu da" ifade etti.

Zaman zaman konuşulup kenarda bırakılan, yıllardır yasalaşmayan bir Malpraktis Kanun teklifi de var

Malpraktis davaları, hekimlerin motivasyonunu bozan ilk beş nedenden biri...

Vali olmak için 4-5 sene okumak yeterliyken uzman hekim olabilmek için en aç 10-13 yıl gerekli.

Hekim emekli olup mesleği bırakıyor ama görevi gereği yaptığı işlemlerden sorumluluğu devam ediyor.

Lakin Sayın Bakan; tam manasıyla kişinin kendi kusurundan kaynaklanan kötü uygulamaları kast etmiyor...Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının tıbbi uygulamaları nedeniyle sonucuna direk etki etmedikleriolaylarda gereksiz açılan tazminat davalarına dikkat çekiyor. Oluşabilecek defansif tıp uygulamaları açısından da uyarıyor.

Sayın Bakan diyor ki;

  1. " Malpraktisten bahsediyorum. Biliyorsunuz, bu kelime, bir meslekte beceri noksanlığından veya hatadan doğan zarar anlamına geliyor. Ülkemizde bu alanda ihtisas mahkemesinin olmaması, davaların seyrini yanlış yönlere sürüklüyor ve hekimler, astronomik tazminat rakamlarının korkusuyla, hastalarına müdahale etmeleri gereken noktada adeta eli kolu bağlı kalıyorlar. Bu konudaki çalışmalara sizden destek bekliyoruz. Unutmayınız, hekimlerimiz en zengin ülkelerin alıcı gözlerle baktığı, en iyi yetişmiş hekimlerdir."

Aslında Sayın Bakan; hekimlerimizi anlamayı ve daha geniş bir perspektif ile bakmayı öneriyor,

Hatta yapılacak çalışmalarda yüce meclisten destek istiyor...

Doktorun hastasına sevgi ve şefkatle yaklaşan kişi olduğunu ifade eden Koca;

  1. "Bazen sevdiğinize can verirsiniz, bazen sevdiğiniz elinizde can verir. Yükü ağır bir meslektir hekimlik. Doktor, kendisinin canına kast edeni bile tedavi etmeye yemin etmiş bir mesleğin mensubudur." Diyor ve devam ediyor;
  2. Hekimlerin tüm ayrışmalardan, sürtüşme ve çatışmalardan arındırılmış bir iş yaptıklarına işaret eden Koca, sağlık hizmeti verirken çalışanları ile tepeden tırnağa bir organizasyon halinde görev yaptıklarını kaydetti. Sağlık hizmetinin tıpkı bir insan vücudu gibi olduğunu anlatan Koca, neresinde bir arıza oluşursa kalbinin orada attığını, her bir parçasının çok önemli bir görevi yerine getirdiğini ve hepsinin toplam sağlığının hayati önem taşıdığını belirtti. Koca, "Hiçbir uzvuna 'o olmasa da olur' diyemeyiz." ifadesini kullanıyor.

Meclis bünyesindeki butarihi konuşma; hekimlerin ve tüm sağlık çalışanlarının "işlerine odaklanarak motive bir şekilde çalışmalarını sağlamak" için hep birlikte çalışalım, onlara destek olalım çağrısıdır...

Bir hekim olarak ifade edilenler gurur vericidir,

Biz hekimlerim amacı hiçbir zaman yanlışın korunması değildir,

Tabi ki mağdur varsa mağdur eden cezalandırılacaktır,

Adil cezalandırma; mağduriyeti giderirken gelecek içinde düzeltici faaliyetlere yol açabilmelidir.

Hatta geçtiğimiz Ekim ayında Sağlık Bakanlığı teftiş Kurulu Başkanlığından İl Sağlık Müdürlüklerine "ihbar/şikâyetlerin işleme alınma süreci" konulu bir yazı gönderildi. Ve bu yazı da özetle "sağlık çalışanlarının gereksiz yere inceleme/soruşturma süreçleri" ile muhatap edilmemesi istendi.

Bu talimat ile amaçlanan; "şikâyetlerin hak arama özgürlüğü sınırlarını" daraltması da değildir

Amaç; hekim ve sağlık çalışanlarının gerekçesi olmayan vakalarda motivasyonlarının kırılmamasıdır.

Sağlık hizmeti bir bütündür, sadece hekim marifetiyle ve eliyle sunulmaz, bir ekip ve teknik donanım gerekir ve bu amaçla hazırlanmış teknik kapasitesi yüksek bir binada sunulmalıdır.

Dolayısıyla tıbbi sonuca etki eden her etmen, sonucun başarı ya da başarısızlığa sebep olabilir.

"Olumsuz sonucun tek sebebi gibi hekimin görülmesi" sistemi de geriye götürüyor, yeni bir sistem tasarımını da zorlaştırıyor.

  1. Hekim; bireyin sağlık hakkının tek yöneticisi ve tek sorumlusu değildir, Hekim; sağlık hizmetinin bir parçası olarak devletin gözetim ve denetimi altındadır.

Sağlık hizmetlerinin sunumu bütünsel anlayış ile ekip faaliyeti olarak olmazsa sağlık hizmeti sunumundan bahsedemezsiniz, yapılan işlem hekimin mesleğini icra ettiği bir vaka olur.

Gelişen teknoloji ile birlikte sağlık hizmetleri sunumu belki de evriliyor...

Mutidisipliner tıp bilimi belki de interdisipliner olmaya transdisipliner olmaya dönüşüyor,

Bu demektir ki hekime ve sağlık çalışanına olan ihtiyaç artarak devam edecek...

Hekim ve sağlık çalışanlarına sahip çıkmak hepimizin sorumluluğu olduğuna göre Sayın Bakanımız işaret ettiği gibi yeniden yapılanmaya başlayalım...

Bir düşünün, siz işinizi yapıyorsunuz ve sizi işinizi yaptığınız için dava ediyorlar...

Sizin oradan bakınca bu yapılan işlem güzel ve şık duruyor mu?

Malpraktis davalarınınfırsatçı iş kolu haline gelmesi için belki de değişmesi gereken sistem...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.