Hava Durumu

Kovid-19 mücadelesinde son gelişmeler...

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2021 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2021 07:30

Heyecanlı 01 Haziran 2021'de başlayacak olan önlemlerin hafifletilmiş olduğu bir dönemi beklerken Kovid-19 mücadelesinde iki önemli gelişme var...

  1. 28 Mayıs 2021 tarihinde temaslı takip ve izolasyon rehberinde değişiklik yapıldı.
  2. Aşılamada yoğun bir döneme geçiliyor. Bu dönemde yoğun kullanılacak olan aşı ise Biontech/Pfızer aşısı. Belki de 3 dozlar; Sinovac üzerine mRNA canlı aşısı olan Biontech olacak.

Temaslı Takip ve İzolasyon Rehberindeki Değişiklikler Ve Önemli Noktalar

  1. Temaslıların izolasyon süreleri 10 günden 14 güne çıktı.
  2. Pozitif vakaların temaslı sorgulaması 48 saat ile sınırlı.
  3. Aşının 2.dozundan sonra 3 ay süreyle (2.dozdan sonraki ilk 15 gün hariç) ve Kovid (+) PCR sonucundan itibaren ilk 3 ayı içerisinde olanlar TEMASLI olarak eklenecek ve bu kişilere 7.gün PCR testi yapılacaktır. Bu testin sonucu negatif gelince izolasyonları sonlanacaktır. Bu sürelerin dışında kalan aşı olmuş kişiler ve daha önceden PCR pozitifliği bulunanlar rytin temaslı kurallarına göre değerlendirilir.
  4. Yakın temas kriteri: Kovid-19 hastasıyla 2 metreden daha yakın mesafede tek seferde 10 dakikadan uzun süreyle yüz yüze kalan, konuşan kişiler olarak belirlendi.
  5. Yakın temaslılar 14 gün boyunca karantinada kalır. Karantina dönemi süresince herhangi bir semptom gelişmeyen kişilerin karantinası, PCR testi yapılmaksızın, 14. günün sonunda biter. Ancak bu kişiler toplumda uyulması gereken tedbirlere devam ederler.
  6. Ayrıca yakın temaslı olan ve izlem süresince semptom gelişmeyen kişilerde,kapasitenin uygun olduğu durumlarda en erken 10. günde PCR testi yapılabilir. PCR testi negatif olarak sonuçlanan ve semptom gelişmeyen kişilerde 11. günden itibaren karantina sonlandırılır. Yakın temaslılarda karantina hiçbir şekilde 10. günden önce sonlandırılamaz (son üç ay içinde uygun aşılama sonrası yada hastalığı geçirmiş kişi temaslıları hariç).
  7. Güney Afrika (501Y.V2 veya B.1.351), Brezilya (P1), Hindistan varyantı ve Sağlık Bakanlığı tarafından izlenmesi gerektiği bildirilen suş ile enfekte kesin vaka temaslılarının karantina süreleri en az 14 gün olup, bu sürenin sonunda karantina sona erdirilebilir. Bu suşlarda karantinanın erken sonlandırılmasına yönelik test uygulanmaz.
  8. Aşılamadan sonra geçen süreye bakılmaksızın kişilerde Kovid-19 uyumlu semptomlar gelişmesi durumunda PCR testi yapılır. PCR testinin pozitif çıkması durumunda izolasyonları ve tedavileri Sağlık Bakanlığı rehberlerine uygun şekilde yapılır.
  9. PCR pozitif vakalarda izolasyon süresi, semptomatik vakalarda semptomların ortaya çıkmasından veya asemptomatik vakalarda ilk PCR testi için numune alınmasından itibaren, 14 güne tamamlanır. 14 günlük izolasyon süresi sonunda PCR testi yapılmasına gerek yoktur. Ancak en az üç gün üst üste ateş ve diğer klinik belirtisi olmayan kişilerde en erken 10. günde PCR testi için numune alınabilir. 10.günde yapılan PCR test sonucunun negatif olması durumunda kişilerin izolasyonu sonlandırılabilir. Hasta izlem sürecinde arada başka bir PCR testi yaptırmaya gerek yoktur.

Ayrıca; hastaların hastanede tedavi olmaları halleri de izolasyon sürecinin belirlenmesinde etkili...

  1. Süreci evde geçirmiş, hastanede 24 saatten uzun süre yatmamış kişilerde izolasyon süresi 10 günden 14 güne çıkarıldı.
    • Hastanede yataklı serviste 24 saatten uzun süre kalmış, yoğun bakıma yatışı olmamış kişilerde izolasyon süresi 14 gün olarak kalırken,
    • Hastanede yoğun bakımda takip edilmiş hastalar ise 20 gün izolasyonda kalacaklar.
  2. Hastanede yatmakta olan PCR pozitif vakalarda; test yapma imkânı varsa 10. günden sonra en az 24 saat ara ile iki kez PCR testi negatif olan hastanın izolasyonunun sonlandırılarak başka bir servise alınabilir. Test yapılmaması durumunda izolasyon - yoğun bakım servislerinde 20. günde, diğer servislerde 14. günde sonlandırılır.
  3. Farklı suşlar ile enfekte olan kişilerin (özellikle varyant suşlar) aynı odaya kohortlanması virüslerde rekombinasyona neden olarak yeni bir varyant suşa nedenolabileceği için endişe verici varyantlar ile enfekte hastaların mümkün olabildiğince tek olarak odalarda yatırılması önerilir.
  4. Temaslı sağlık çalışanı yüksek riskli ise 10 gün izole olur. 10.günde yapılan PCR testi negatif gelirse 11.gün işe dönüşü sağlanır. Yüksek riskli temaslı sağlık çalışanı için rehberdeki detaylara bakılabilir.
  5. Hastane dışındaki gündelik yaşantıları sırasında Kovid-19 hastası ile "yakın temaslı" kriterine uyan teması bulunan (örneğin aynı evde yaşayan Kovid-19 hastası olması) sağlık çalışanları yüksek riskli temaslı olarak değerlendirilir ve yönetilir.

Özetle getirilen tedbirlerden sonraki kanaatimiz şudur ki;

  1. Varyant suşlar ile ilgili riskler son tedbirlerde etkili olmuş durumda..
  2. Görünen o ki 01 Haziran sonrası hayatın normalleşmesi de maske, sosyal mesafe ve temizlik tedbirlerine uyulmadan yaşanmamalı..

Yeni aşı takvimi...

Biontech/Pfızer firmasından gelecek yüz milyon doz üzeri aşı ile birlikte yine Çin'den gelebilecek aşılar ve yeni anlaşılan Sputnik V aşı anlaşması sonrası yoğun bir aşılama dönemi bizleri beklemekte..

Öncelikle 50 yaş üstü olanların Biontech aşılamasına başlanacak, orta ve ağır engellilerde aşı takvimine alındı.. Sonbahara kadar 18 yaş üstü aşılanması da hedeflendi...

Biontech aşıları Aile Hekimleri tarafından da uygulanabilecek...

Bu kararda ise Avrupa İlaç Ajansı'nın Biontech aşılarının saklama koşullarında değişiklik açıklaması etkili oldu, bu aşıların 2-4 derecede 5 gün değil de 30 gün saklanabileceği açıklandı.

Anlaşılan o ki; devletimiz aşılamaya bizler ise korunmaya devam edeceğiz...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.