Hava Durumu

Kovid-19 gelince grip bitti mi?

Yazının Giriş Tarihi: 03.02.2021 06:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.02.2021 06:30

Bu hafta sizlerle, tıp dünyasının son zamanlarda sık konuştuğu bir hususu paylaşmak istedim.

Her kış çoğumuzun baş belası olan "grip, bu sene nerede" diye hepimiz soruyoruz...

Kovid-19 salgınında mevsimsel grip vakaları rekor derecede azaldı.  

Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberine göre doktorlar;

  1. "Bu mevsimde grip neredeyse tamamen silindi" sorusunun yanıtını arıyor...

Ayrıca bu durumun; Kovıd-19 salgınında, küçük de olsa olumlu bir nokta olduğuna da dikkat çekiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya genelinde her yıl, bir milyar kişi influenzaya yakalanıyor ve

bu vakaların 3-5 milyonu ağır geçiyordu. Kovid-19 salgınından önce gripten ölenlerin sayısının 290 bin-650 bin arasında olduğu biliniyordu. Azalan grip ile ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Grip Komisyonu'nda görevli çocuk doktoru Norio Sugaya,

  1. "Bu son derece kafa karıştırıcı ve inanılması mümkün olmayan, tarihi bir durum" diyor.

Uzmanlar, vaka sayısının küresel olarak yüzde 95 düştükten sonra virüsün 'neredeyse tamamen ortadan kalktığını' söyledi. Normalde grip vakalarının en yüksek seviyede olduğu Ocak ayının ikinci haftasında, bildirilen grip benzeri semptomların sayısı 100 bin kişi başına 1,1'de kaldı.

  1. Bu oran, son 130 yılın en düşük seviyesi!

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) İnfluenza Araştırma Merkezi Direktörü ve dünyanın önde gelen grip uzmanlarından biri olan John McCauley, şu ifadeleri kullandı:

  1. "Bu kadar düşük oranları en son 1888'de, 1889-90 grip salgını öncesinde gördük."

WHO'ya göre gribi; "muhtemelen dünya genelinde Kovid-19'un yayılmasını önlemek için taktığımız maskeler, insanların bir araya gelmesinin sınırlanması gibi önlemler engelledi. Ayrıca bu yıl özellikle 65 yaş üstü insanlarda grip aşısı kullanımının artışına da dikkat çekmek gerekiyor. Ve uluslararası seyahatlerin kısıtlanmasıyla gribin küresel dolaşımının bozulması da bu düşüşe nedendir."

Bu arada Kovid-19 konusundaki farkındalık ile grip aşısı yaptıranların sayısını tüm dünyada arttı.

İngiltere'de yaşlı kişilerin yüzde 80'inden fazlası bu grip mevsiminde aşı yaptırdı ve bir önceki yıla göre aşıda % 10'luk bir artış oldu.  Grip aşısı yaptıranların artması da gribin azalmasına olumlu etki yaptı.

Haberde yer alan başka bir teoriye göre de "Kovid-19 diğer virüslere bağışıklığı artırmış olabilir..."

Kovid-19'a yol açan SARS-CoV-2 virüsünün büyük çapta yayılmasının, insanların bağışıklık sisteminin diğer virüslere karşı direncini yükselterek gribi engellemiş olması da bir teori...

Bu teoriyi, 2020 baharında New York'ta yapılan bir çalışma destekliyor.  Bu çalışmaya göre;

SARS-CoV-2 testi pozitif çıkan insanların, influenza virüsü gibi yaygın virüs türlerini taşıma olasılığının çok düşük olduğuna işaret ediyor. Tabi ki bu teori şimdilik birer varsayım...

Ama gripli insan sayısının görülmedik derecede düşük olduğu da bir gerçek.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da beş hastane işleten Sho Naito, "Normalde yılın bu döneminde her gün burada 50-100 grip hastamız olurdu. Şimdi her hastanemizde, haftada 2-3 hasta var" dedi. Japonya genelinde Ocak'ın ikinci haftasındaki grip hastası sayısının bir civarında olduğu tahmin ediliyor. Resmi verilere göre geçen yılın aynı döneminde bu sayı 800 bin civarındaydı.

İngiltere'de Ocak ayı başında normalde grip nedeniyle birkaç bin kişi yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınırdı. İngiliz sağlık yetkililerine göre ayın ilk haftası itibarıyla grip tedavisi gören hiç kimse yok.

Grip geri gelir mi?...

Özellikle influenza virüsünün her yıl mutasyona uğradığını vurgulayan uzmanlar, grip aşılarının etkisiz hale gelebileceğine de dikkat çekiyor.  Şimdi mesele, korona virüs pandemisi kontrol altına alınıp önlemler kaldırılınca ne olacağında düğümleniyor.

Dr. Norio Sugaya, gribin geri gelip, bu hastalığa karşı bağışıklığı geri çekilen insanları vurabileceğinden endişe ettiklerini söylüyor, "Asla önlemleri elden bırakmamalıyız" diyor.

Tedbir, tedbir, tedbir.... Sağlıklı yaşam için tedbir...

(Kaynak;https://t24.com.tr/haber/covid-19-mevsimsel-gribi-bitirdi-mi)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.