Hava Durumu

'Korona' ile bilimsel tıp ve gerçek sağlıkçılar kazandı

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2020 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2020 07:30

 "Korona" ile birlikte toplumsal hafıza değişikliğini de yaşıyoruz.  

Süslü plazalarda yapılan işlerin evdeki yemek masasında diz üstü bilgisayar ile yapılabileceğini görüyor, hayatı bir şort bir tişört ile de yaşayabileceğimizi anlıyoruz...

Hedeflerimizden sağlığımız için vazgeçiyoruz... Artık; sağlık bir yana, dünya bir yana...

"Sağlığın" stratejik önemini "korona" ile daha iyi kavrıyoruz.

  1. "Sağlıkta şiddete" en güzel tokadı korona vurdu...

Olay yerinde sizler yorum yapar, selfi çekerken yaralıya hayat verendir, doktorlar ve sağlık çalışanları... Bir ay öncesine kadar rahatlıkla hekim ve sağlık çalışanlarına kaldırdığımız ellerimizi; şimdi onları alkışlamak için kullanıyoruz, yaptıklarımızdan utanarak...

  1. Tüm dünya "sağlık" kavramının stratejik önemini gördü.

Artık bundan sonra ülkeler; harcamalarında ilk sırayı, silah ve savunma yatırımlarına değil sağlık yatırımlarına harcaması gerektiği gerçeğini "Korona" ile yeniden fark etti.  

Sağlık; ülke yönetiminde ilk üç stratejiden biri..

  1. Yapay zekâ, hekimliğin yerini alacak diyenler... Salgın sonrası ne diyeceksiniz?

Yapay zekânın tüm tıp bilgilerini barındırsa bile bir sağlık çalışanı gibi insani duygularının hiçbir zaman olmayacağını ve bilim insanları olmadan yapay zekânın sağlık bilgisi olamayacağını da görmüş olduk. Unutmayın yapay zekâ; sağlık çalışanları gibi sizin hastalığınız ile dertlenmez.

  1. Aşı karşıtları şimdi neredeler?

Sorunun cevabı net, şimdi hepsi fellik fellik "Korona" aşısı arıyorlar.

Aşı karşıtlığının toplum sağlığını tehdit ettiği gerçeğini anlamak için en doğru zamanlardan birini yaşıyoruz. Korona ile öğrendik ki; "şirketlere bağımlı olmayan bilime" çok ama çok ihtiyacımız var ve sonuna kadar tarafsız bilim insanlarını savunmalıyız, onlara inanmalıyız.

  1. Bilim Kurulu kararlarının ülke yönetiminde ne kadar stratejik değeri olduğunu fark ettik...

Kendini bilime vakfedenleri görüyor, Pandemi ile bilim doktorluğunun önemini anlamaya başlıyoruz. Normal zamanlardaki yaşamsal düzenlemeler de bile bilim kurulu kararlarına ihtiyaç olduğunu hissediyoruz.

  1. Sağlığımızın gerçek kurtarıcısı, sahada ve laboratuarda çalışan modern tıpmış meğer...

Sahadaki tıbbi başarının arkasında yer alan laboratuvar insanlarını görüyoruz. Hayatında "Enfeksiyon Hastalıkları" diye bir tıp uzmanlık dalı olduğunu bilmeyenler şimdi her gün televizyonlarda ve sosyal medyada "Enfeksiyon Hastalıkları" uzmanlarını takip ediyor. Modern tıp işte tam da bu..

Kimi sahada kimi laboratuvarda hizmet üreten sağlık ordusunun pozitif çıktısıdır, modern tıp...

  1. Tamamlayıcı tıp metotlarının manasını daha iyi anlamaya başlayacağız...

Nerde hekim olmayan sülükçüler, hacamatçılar, aktarlar? 

Hekim olmadan, hekimlik taslayanların damlarda aşı ve pabuçlarını aradığını fark edince, anladık ki;

Sağlık Bakanlığının tamamlayıcı tıp işlemleri yapma yetkisini sadece hekimlere vermesinin önemini...

  1. Google doktorları nerede?..

Hastalık nedeniyle doktora gitmeden önce Google ile sağlık bilgisi geliştirenler gördü ki; hekimlik bir meslektir ve öncesinde bir eğitim gerektiriyor.

Başvurduğunuz hekimin tanı metoduna, tedavi reçetesine bahane bulmanın, sağlık bilgisi olmadan ilaç tarif etmenin yanlışını artık yapmayacaksınız herhalde...

  1. Korona sonrası Teletıp ile evde sağlık hizmetleri daha da genişleyecek...

Ev izolasyonunda hasta takiplerinde ateş, tansiyon, nabız ve birçok parametrenin tele tıp çözümleriyle takibi gerekliliğine olan ihtiyacı gördük. Önümüzdeki dönemlerde özel ve kamu sağlık sunucularının tele tıp yatırımları da artarak devam edecek. Belki de özel sağlık sigortaları; sağlık bilgilerimizi düzenli takip eden sağlık ciplerini yerleştirmeden sağlık sigortası bile yapmayacak.

  1. Sağlığa yapılan yatırımları, siyasi görüşlerimiz ile irdelemeden eleştirmemeliyiz.

İstanbul'daki (BT) Tomografi sayısının İngiltere'den fazlalığını söyleyenlere de en güzel cevap;  Kovid 19 tanısında kan testinden önce en önemli gösterge olan Akciğer Tomografisi demeden de geçemeyeceğim. Son 15 yılda hem kamu hem de özel sağlık yatırımcıları tarafından, ülkemiz sağlığına yapılan yatırımların önemini de ihtiyaç görünce hissettik. Bugün salgın nedeniyle tomografi çektirmek için sıra bekleyen var mı?

Şimdi modern tıbba, hekime, sağlık çalışanlarına ve sağlık sistemine bir daha anlattığımız gözle bakın ve yorumlayın, bakalım hala aynı düşüncelere sahip misiniz?...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.