Hava Durumu

Kış döneminde savunma sistemimizi güçlendiren beslenme...

Yazının Giriş Tarihi: 23.11.2016 09:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.11.2016 09:02

Kış gelince sobada kestane kebap yapmayı, karda yürümeyi severiz ama kışın soğuklar gelir, yağmurlar yağar, karlar düşer iklim değişikliklerimiz ile birlikte metabolizma hızımız yavaşlar, bağışıklık sistemimiz düşer... Kış ayları depresyonu da beraberinde getirir. Kış aylarında güneş ışınlarının azalmasıyla beraber beyin kimyamızda ve hormonlarımızdaki değişiklik ruh halimize de yansır. Bu aylarda daha erken uyur, daha geç kalkmak isteriz ayrıca yeteri kadar uyuduğumuz halde kendimizi daha da dinlenmeye çeker, daha fazla besin tüketimi yoluna da gidebiliriz.

Kış dönemizde hormonlarımızdaki değişiklikler iştahımızın artmasına ve bizim daha fazla acıkmamıza neden olur. Çoğunlukla unlu, şekerli, karbonhidrat düzeyi yüksek ve kalorili besinler tüketme yoluna gideriz. Ayrıca; kış aylarında fiziksel aktivitemiz azalır... Kış beslenmesi ve aktivite azlığı kış döneminde kilo almamızı açıklar. Yapılan çalışmalar kış aylarında ortalama 3 ile 8 kilo alınabileceğini, şişmanların ise daha fazla kilo aldığını ortaya koymaktadır. Kış döneminde doğru beslenerek bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve sağlıklı kalmak mümkündür... Kış ve soğuk olsa da su içmeye devam: Günde 2,5-3 litre su içmeye özen göstermeliyiz. Vücudun susuz kalması hafif bile olsa dehidratasyona, dehidratasyonda ruh halimizin değişmesine neden olur. Beynin susuz kalması ise kendimizi huysuz, mutsuz ve depresif hissetmemize neden oluyor. Baş ağrılarından kurtulmak, ciddi ruhsal sorunların üstesinden gelmenin en basit ve en kolay yolu birkaç bardak fazla su içmekten geçiyor.

Vücut direncini arttırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması gerekmektedir.

Nişastasız sebzeleri seçin: Pancar, kuşkonmaz, brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, havuç, kereviz, kabak, sarımsak, soğan, karalahana, marul, maydanoz, bal kabağı, ıspanak, turp, şalgam yemeye özen gösterin. Patates, Hint yer elması, tatlı patates, yabani havuç, beyaz yer elması, gibi nişastalı sebzeleri tüketmeyin.

Bağışıklık sistemi güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.

Özelikle;

- Brokoli: İçerdiği sülforan maddesi ile antioksidan aktivite gösterir ve immün sistemini uyarır. C vitamini ve E vitaminini bir arada içerdiği için bağışıklığı kuvvetlendirir.

- Yumurta: A vitamini ve beta karotenden zengin beslenme, iyi kaynaklı protein alımı ve yeterli çinko almak bağışıklık sistemini güçlendirmek için başlıca ilkelerdendir.

- Bal Kabağı: C ve E vitaminlerinden zengin demir, potasyum gibi mineraller ve antioksidanlar içerir.

- Yeşil Çay: En önemli bitkisel besinlerden kateşin ve polifenol içerdiği için bağışıklık sistemi üzerinde çok etkilidir.

- Ispanak: Bağışıklık sisteminin süper besinlerinden biridir. A,B,C,E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, quarcetin hepsi bir arada bulunur. Enfeksiyonları önleyip, bağışıklığı güçlendirir.

E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmakta, A vitaminin okside olmasını da engellemektedir. E vitaminin iyi kaynakları olan yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, aspir yağı, ıspanak, brokoli ve kurubaklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi önemlidir.

Yağlı balıklar vücutta iltihapları önler mikroplarla savaşarak bağışıklığı yükselttiğinden dolayı beslenmede yağlı balıklara yer verilmelidir. Kış aylarında kolay bulabileceğimiz istavrit, sardalya, hamsi, somon ile birlikte hem ucuz hem de bol omega 3 kaynağı olan ithal uskumru rahatlıkla tüketilebilir.

Çok düşük yağlı diyet yapmak depresyona itebilmektedir, özellikle sinir sistemi fonksiyonlarını düzenleyen n-3 ve n-6 yağ asitleri beslenmemizde yer almalıdır. Haftada en az 2 kez balık, günde 5-6 adet fındık, badem tüketilmelidir.

En sağlıklı yağ olarak soğuk sızma zeytinyağı tercih edilmeli, zeytinyağlı bir yemek yapılacaksa zeytinyağ, yemek pişirme esnasında değil, pişen yemeğin üstüne ısıtılmadan dökülmelidir.

Probiyotikler: Her mevsim öğünlerimizde olmalıdır. Zararlı bakterileri yok ederek, bağışıklık sistemini güçlendirirler. Aynı zamanda doğal antibiyotik görevi yapıp bağırsak sistemini korurlar. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmede ev yapımı yoğurt ve ev yapımı kefir tüketimimiz önemlidir.

Kış Sofralarının Vazgeçilmezi Fermente Yiyecekler:  Evde yapılan fermente ürün olan lahana ve diğer turşular ile tarhana çorbası, boza, şalgam suyu da masalarımızdan eksik olmamalıdır.

Kış döneminde grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi pek çok hastalık da kendini göstermeye başlar. Bağışıklık sistemimizi güçlendirip güçlü bir savunma mekanizması oluşturmanın temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme yer almaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde ise vitamin ve minerallerin önemi büyüktür. Son yıllarda yapılan araştırmalar; antioksidan beslenmenin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hücre zararı, doku hasarına yol açan serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırdığını göstermiştir. Bu sayede vücut direnci artmakta, böylelikle enfeksiyonlara yakalanma riski azalmaktadır. Bununla beraber eğlenceye zaman ayrılmalı ve düzenli spor yapmaya özen gösterilmelidir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.