Hava Durumu

Kaliteli bir hayatı uzun ömürlü yaşamak ister misiniz?

Yazının Giriş Tarihi: 15.02.2017 10:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.02.2017 10:09

Hekimler; uzun ömürlü olmanız ve kaliteli yaşamanız için sizlere günlük olarak her bin kalori için 14 gr lifli gıda tüketilmesini öneriyorlar. 

Ortalama günde 2 bin - 2 bin 500 kalori alan bir yetişkin günde 28-35 gram arası lif içeren besin almalıdır.

Düşük lifli, yüksek şekerli beslenme tarzı; yüksek lif içeren beslenmeye göre kanser açısından daha çok risk taşır.

Lifler; vitamin, mineral ve kalori sağlamaz ama farklı yollarla sağlığımıza yarar sağlarlar.

Gıdalardaki bağırsak enzimlerinin sindiremediği kısma lif denir.

Lifler; 2 türlüdür, suda çözünen ve çözünmeyen diye ayrılırlar.

Liflerin suda çözünen türleri de, çözünmeyen türleri de farklı sağlık problemlerini çözer.

Suda çözünür lif; bağırsaklarda çözünerek jel kıvamına dönen liflerdir.

Jel haline gelen lifler, sindirim sisteminin çalışma hızını yavaşlatırlar.

Hızı yavaşlayan sindirim sistemindeki pasaj ise tokluk hissini uzatır, kan şekerini artıracak besinlerin emilimini yavaşlatır.

Kan şekeri hızlı yükselmez, kan şekerinde dalgalanmalar olmaz.

Bu durumda insülin hormonunun rahatça görevini yapmasını sağlar.

Ve insülin direnci gelişmez...

Özellikle tip 2 diyabette lifli beslenme ile dokuların insülin duyarlılığı da artar.

Lifli beslenme; bağırsaklardaki safra asitlerini bağlayarak beslenme ile alacağımız yağ ve kolesterol alımını düşürerek kan kolesterolünü azaltır.

Suda çözünmeyen lifler ise kabızlığı giderir, hemoroidi önler ve sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltır.

Bağırsaklarda uzun süre kaldığında kanser riski taşıyan çeşitli kimyasallar da lifli beslenme ile daha çabuk atılır.

Yulaf, kuru erik, armut ve narenciye (portakal, mandalina,  greyfurt..), nektarin, şeftali, elma, muz, böğürtlen, sarı veya yeşil mercimek, fasulye, brokoli, Brüksel lahanası, elma, kayısı, muz, böğürtlen , kiraz, şeftali, ananas, çilek, bezelye, domates, kabak, yeşil yapraklı sebzeler, salatalık ve sayamadığımız bir çok kurubaklagil, meyveler ve sebzeler lifli besin kaynaklarıdır.

Kan şekeri yüksekliği, kabızlık, yüksek kolesterol, aşırı kilo durumlarında lifli besinleri daha çok hayatımıza almalıyız.

Unutmayın; lifli gıdalarla beslenenlerin yaşam kalitesi artıyor, yaşam süresi uzuyor...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.